palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

EU támogatás a békéscsabai szennyvizes nagyprojektnek

umft pályázatA szennyvíztisztítás és csatornázás fejlesztésétől nagyon sokat várnak Békéscsaba és a környező települések, így Doboz, Murony és Telekgerendás lakói. Végre valóra válhat a legalább egy évtizede dédelgetett tervük 2012-re: nagyot lépnek előre az egészséges, tiszta települések és saját környezeti biztonságuk megteremtése felé. Azzal, hogy a kormány után az Európai Bizottság is jóváhagyta a 17,80 milliárd forintos beruházás 84,4 százalékos támogatását, lényegében elhárult az utolsó akadály nagyprojektjük megvalósítása útjából.

A békéscsabai önkormányzat pályázott a projekttel az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Környezet és energia operatív programjának (KEOP) 1.2.0/2F kódszámú kiírására. A tervezők számításai szerint több mint 73 ezer ember lehet közvetlen haszonélvezője a fejlesztésnek. Ebbe a körbe tartozik Békéscsaba 66 ezer lakosa, közülük további 21 ezren kapcsolódhatnak rá a csatornahálózatra. A fejlesztés hatására emelkedik a lakások komfortfokozata, s ami a lakosság szempontjából szintén fontos szempont: olcsóbb lesz a csatornadíj, mint amennyibe jelenleg kerül a szippantás. Jól járnak a fejlesztéssel a szolgáltatásokat igénybe vevők: az intézmények, az idegenforgalmi létesítményeket működtetők és használók, sőt még az ingázók is.

A nagyprojekt keretében öszszesen 256 ezer méter új vezeték épül, 65 átemelővel. Békéscsabán az eddig csatornázatlan területeken kiépülnek a helyi gyűjtőrendszerek, nyomóvezetékek és a hozzájuk tartozó átemelők. A csatornahálózat bővítésének köre kiterjed a város belterületén lévő, még nem csatlakoztatott területek bekötésére és a közigazgatási határokon belül található egyes városrészek (Mezőmegyer, Fényes, Gerla) elválasztott rendszerben történő csatornázására is. Korszerűsítik és bővítik a szennyvíztelepet, biztonságossá válik a szennyvíziszap kezelése, és nagyobb hatásfokú lesz a biológiai tisztítás a megújuló vagy új létesítményekben.

A szennyvíztelep fejlesztése során új iszapkezelő rendszer épül ki, mely biztosítja a keletkező biogáz hasznosítását és ezzel az üzemeltetési költség csökkentését. Az iszapkezelés végterméke komposzt lesz. Békéscsabán és környékén régóta visszatérő gondot jelent a talajvíz, ezért a fejlesztés ugyancsak fontos eleme a talajvíz szennyezettségének csökkentése. Ami a projekt tágabb környezetre gyakorolt hatását illeti, a szakértők szerint a beruházással jelentősen javul az Élővíz-csatorna és közvetetten a Kettős-Körös vízminősége is.
(VG)