palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Koncessziós mélygarázs-építési elképzelések Budapesten

Közpénz nélkül, magántőke bevonásával, koncessziós eljárással kíván öt mélygarázst megépíttetni a fővárosi önkormányzat – nyilatkozta a Városháza kommunikációs igazgatója.

A Főpolgármesteri Kabinet tárgyalt a Fővárosi Közgyűlés által áprilisban elfogadott 4 ezer férőhelynyi mélygarázs-építéssel összefüggő kérdésekről. A koncessziós megoldás szerint a magántőkéből elkészülő mélygarázs megépítése után az önkormányzat tulajdonába kerül, a befektető pedig ennek ellenében jogot kap a létesítmény üzemeltetésére, a parkolási díjak szedésére – mondta Nyáry Krisztián.

Az első ütemre tervezett öt mélygarázs megvalósításának előkészítése eltérő fázisnál tart. Az Állatkerti körútra 800 férőhelyes, az úgynevezett Felvonulási tér alá 1.450 férőhelyes mélygarázst terveznek – jegyezte meg az igazgató. Hozzátette, hogy ezáltal teljesen meg lehet szüntetni a felszíni parkolást a ligetben, és a Felvonulási tér területének nagy részét pedig parkosíthatnák. A belvárosi Március 15. tér alatt 630 férőhelyes mélygarázs épülne. A 4-es metró projekthez kapcsolódva a Műegyetem rakpart alatt ugyancsak 630, a Keleti pályaudvarnál pedig 480 férőhelyes mélygarázs-építést terveznek. A koncessziós díj összegét még nem határozták meg.

Az igazgató tájékoztatása szerint a kabinet ülésén elhangzott, hogy a koncessziós beruházások mellett, magántőke bevonása nélkül is épülnének majd mélygarázsok, például az Etele téren.

Szó esett a kabinetülésén arról is, hogy a főváros által ez évre tervezett több ezer P+R parkolót nem lehet koncessziós eljárással megépíteni, mivel a magántőke aligha pályázik majd erre.
(mti)