palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Európai Nyelvi Díj 2011

tempus pályázatMagyarországon tizedik alkalommal hirdeti meg az Európai Bizottság és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az Európai Nyelvi Díjat, amely az idegen nyelvek tanítása terén megvalósuló, innovatív hazai programokat, folyamatokat hivatott elismerni. A díj meghirdetői 2011-ben is keresik a nyelviskolák, közoktatási, felsőoktatási, szakképző intézmények, civil szervezetek példamutató nyelvoktatási, nyelvtanulási gyakorlatát.

Az Európai Nyelvi Díj 1998-ban az EU tagállamainak kezdeményezésére éppen azzal a céllal jött létre, hogy hivatalos elismerésben részesítse az oktatás és képzés bármely szintjén megvalósuló példaértékű, innovatív programokat. Magyarország 2002-ben kapcsolódott be a versenybe, és a program hazai lebonyolítását végző Tempus Közalapítvány azóta sikerrel kutatott fel olyan hazai nyelvi/nyelvoktatási programokat, amelyek immár nemzeti és európai szinten is elismertek, és az Európai Nyelvi Díj logójának használatával képletesen is magukon viselik a minőség védjegyét.

2011-ben ismét lehetőség van arra, hogy átfogó, nemzeti szinten többletértéket képviselő, a tanulók és/vagy tanárok tartós motivációját biztosító, újszerű és kreatív, európai dimenzióval rendelkező, kiterjeszthető és továbbadható, a Közös Európai Referenciakeret szemléletéhez illeszthető programokkal pályázzanak a díjra.

Az Európai Bizottság és a magyar pályázati kiírást kezelő Tempus Közalapítvány is minden évben prioritásokat határoz meg az aktuális nyelvoktatási trendek, illetve igények alapján, így azokat a pályázókat, akik a kiírásban megfogalmazottak mellett az adott évre vonatkozó európai és/vagy hazai prioritásoknak is megfelelnek, többletponttal jutalmazzuk. A prioritásokról bővebben a honlapunkon olvashatnak.

A 2011-es pályázatok beadási határideje: 2011. január 12.

A felhívás és a pályázati űrlap a Tempus Közalapítvány következő oldalán található:

http://www.tpf.hu/pages/content/index.php?page_id=641

Útvonal: www.tka.hu/Pályázatok/Díjak/Európai Nyelvi Díj

Az Európai Nyelvi Díjat 2010-ben a Precedens Oktatási, Tudományos, Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (Precedens Kft.) nyerte el „Közép- és felsőfokú jogi szaknyelvi képzés angolul” című nyelvi programjával.

A pályázat pontos, igényes és részletes leírását tartalmazza a jogi szaknyelv oktatását fejlesztő programnak. A program szerkezete mellett a tananyag is a pályázó intézmény saját fejlesztése, és a jog számos, jól lehatárolható területein nyújt szaknyelvi képzést. A program nagy érdeme az is, hogy figyelembe veszi az angolszász és a kontinentális jogrendszer közötti különbségeket, és az angol jogi szaknyelvet a magyar kontextusnak megfelelően kívánja tanítani. Ez annak a felismerését mutatja, hogy hazai kontextusban folyamatos kódváltásra (magyar-angol), és ennek megfelelően a magyar jogrendszer angol nyelven való ismeretére (is) szükség van. A programban a fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek a tanárok felkészítésére, képzésére és folyamatos továbbképzésére is. A szigorú követelmények hivatottak biztosítani a kurzusok minőségét. A program pozitívuma emellett az, hogy nem csak az írásbeli és közvetítési készségekre, hanem a szóbeli készségek fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet. A program jól igazodik a Közös Európai Referenciakerethez, szélesebb körben is alkalmazható, szükség esetén más idegen nyelvre adaptálható, a képzés tematikája az uniós kifejezések használatára is figyelemmel van. A korszerű szaknyelvoktatást megvalósító program példaértékű, a maga szakterületén Magyarországon egyedülálló, de más (a kontinentális jogrendet alkalmazó) országokban is követésre érdemes.

További információk:

Tempus Közalapítvány

1093 Budapest, Lónyay u. 31.

Infóvonal: (06 1) 237 13 20

E-mail: info@tpf.hu