palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Európai Vállalkozásfejlesztési Díj

xr:d:DAF-RCtja8k:82,j:3197980307684841347,t:24041121

„Az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj” felhívás Európa-szerte keresi a vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szervezetek és vállalkozások legsikeresebb kezdeményezéseit, elismeri és bemutatja a legjobb gyakorlatokat, felhívja a figyelmet a vállalkozói lét hozzáadott értékeire, valamint inspirálja a potenciális jelölteket.


A Díj hat kategóriában nyerhető el:

1. A vállalkozói kedv ösztönzése
Olyan nemzeti, regionális vagy helyi kezdeményezések számára nyújt elismerést, amelyek népszerűsítik a vállalkozói gondolkodásmódot, különösen a fiatalok és a nők körében.
2. A vállalkozói ismeretek növelése
Azokat a nemzeti, regionális vagy helyi kezdeményezéseket díjazza, amelyek célja a vállalkozói, vezetői és munkavállalói készségfejlesztés.
3. A digitális átállás támogatása
Azon projekteket díjazza, melyek a vállalkozások digitális átállását segítik elő, lehetővé téve számukra bármilyen digitális technológia, termék és szolgáltatás fejlesztését, forgalmazását és használatát.
4. Az üzleti környezet fejlesztése, és a vállalkozások külpiacra lépésének elősegítése
Elismerésben részesíti azokat a nemzeti, regionális vagy helyi innovatív intézkedéseket és kezdeményezéseket, amelyek bizonyítják, hogy Európa a legalkalmasabb hely arra, hogy a vállalkozások elinduljanak, működjenek, növekedjenek és terjeszkedjenek a belső piacon. Az elismert kezdeményezések továbbá közelebb hozzák a vállalkozásokhoz a jogalkotási és közigazgatási folyamatokat, valamint a „Gondolkodj először kicsiben” elvet népszerűsítik a kis- és középvállalkozások érdekében.
5. A fenntartható átállás ösztönzése
Azoknak a nemzeti, regionális vagy helyi intézkedéseknek és kezdeményezéseknek nyújt elismerést, amelyek támogatják a fenntartható átállást, valamint a fenntartható megoldások – a körforgásos gazdaság, a klímasemlegesség, a tiszta energia, az erőforrás-hatékonyság és a biológiai sokszínűség – előmozdítását, például fenntartható készségfejlesztés és partnerkeresés, valamint finanszírozás révén.
6. Vállalkozások a társadalmi esélyegyenlőségért
A kategória keretében lehetőség nyílik állami szervezetek, a köz- és magánszféra közötti partnerségek, illetve a KKV-k1 számára is a pályázat benyújtására olyan nemzeti, regionális vagy helyi kezdeményezéseikkel, amelyek támogatják a kis- és középvállalkozások társadalmi szerepvállalását. Ezáltal a projektek segítik a hátrányos helyzetű csoportok – mint a munkanélküliek, különösen a tartósan munkanélküliek, a legális bevándorlók, a fogyatékkal élők, vagy az etnikai kisebbségből származók – vállalkozói tevékenységét.

Az európai Zsűri Fődíját, amely bármely kategóriából kikerülhet, az a pályázat kapja meg, amely Európa legkreatívabb és leginspirálóbb vállalkozói kezdeményezésének bizonyul.
A felhívásban az uniós tagállamok hatóságai, szervezetei, valamint az Belső Piac Program KKV Pillérének társult országai vehetnek részt.

  • A támogatható szervezetek közé tartoznak a nemzeti szervezetek, az érdekképviseletek, a nonprofit szervezetek, az önkormányzatok, a régió szervezetek, de állami hatóságok és vállalkozások közötti együttműködés keretében szervezett programokkal is részt lehet venni. A hatodik, „Vállalkozások a társadalmi esélyegyenlőségért” elnevezésű kategóriában a KKV-k körébe tartozó magánszervezetek is pályázhatnak, feltéve, hogy a nevezni kívánt projekt nem a KKV fő üzleti tevékenysége. Fontos, hogy a kezdeményezések jól működő, színvonalas, nemzetközi szinten is értékelhető vállalkozásfejlesztési programok legyenek.
  • A határokon átnyúló kezdeményezéseket is elfogadják, amennyiben azokat az összes érintett ország konzorciumi tagjai közösen nevezik.
  • Amennyiben a fenti célcsoportok valamelyikébe tartozik, és olyan sikeres kezdeményezést működtet, amely erősíti a térség gazdasági életét, akár nemzeti, regionális vagy helyi szinten, akkor biztatjuk a részvételre!

A díj elbírálása két fordulóban történik. A hazai fordulóban két pályázó kerül elismerésre, akik ezt követően nevezésre kerülnek az EEPA európai szakaszába. Az európai nyerteseket egy nemzetközi szinten is elismert tagokból álló zsűri választja ki. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2024 novemberében kerül sor, az idén soros elnökséget betöltő Magyarországon.

Letölthető dokumentumok

Pályázati adatlap
Pályázati kiírás
Eljárási útmutató
Adatvédelmi tájékoztató

A pályázatok beküldésének határideje: 2024. május 31.

A Díjjal és a nevezéssel kapcsolatos további információk az alábbi honlapon érhetők el:
https://ec.europa.eu/growth/smes/supporting-entrepreneurship/european-enterprise-promotion-awards_en

További felvilágosítás a nemzeti kapcsolattartóktól kérhető:
E-mail: Török Anikó és Kretz Ádám (kkv@ngm.gov.hu)
Telefon: +36 (1) 795-1676 és +36 (1) 896-5982
Postai cím: Nemzetgazdasági Minisztérium
Vállalkozásfejlesztési Főosztály
1011 Budapest, Vám utca 5-