palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

EX LIBRIS-a zene művészeti pályázat

liszt exlibris pályázatA tatabányai Kortárs Galéria 2011. november 4-és 31 között „EX LIBRIS – A ZENE” címmel országos tárlatot rendez Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából.

„Nem lehet más igényem, csak hogy a művészet és a Magyarhon jóakaratú, buzgó szolgája legyek” (Liszt Ferenc Ábrányi Kornélhoz)

„A „kompozíció” egyazon szó zene- és képzőművészetben egyaránt, erre alapul a mű hatása.  Senki sem tudja mi valójában a zene. Előadjuk, hallgatjuk, komponáljuk és beszélünk róla, de valóságos lényét éppoly kevéssé ismerjük, mint közeli rokonáét, az elektromosságét. Tudjuk, hogy segít elvonatkoztatni, hogy a segítségével önmagunk felé fordulhatunk és megtisztulhatunk; tudjuk, hogy a meditáció olyan magasságokba repíti az emberi szellemet, ahol a kreativitás szabadon szárnyalhat; tudjuk enyhíti a fájdalmainkat, oldja szorongásainkat, eloszlatja félelmeinket, felpezsdíti kedélyünket, felkorbácsolja bátorságunkat, tiszta és merész gondolatokra buzdít, megacélozza az akaratot, finomítja az ízlést, felderíti a szívet, ösztönzi az intellektust, és még sok egyéb érdekes, csodálatos dologra képes. És mégis, hiába tudjuk és cselekedjük ezt, nem ismerjük a zene mibenlétét. Talán az egyetlen lehetséges válasz az, hogy a zene maga a teremtés.”                                           (Lucien Price)


A zene egészen egyedülálló művészetét sokan sokféleképpen próbálták megfogalmazni, mi a képzőművészetet hívjuk segítségül, hogy legyen a megfoghatatlanság közvetítője a szellem  megtestesítője. A Kortárs Galéria ezen felhívásával szeretné gazdagítani a már XVI. század óta jegyzett művészeti ágat.

A pályázat meghívásos és szabadbeadásos rendszerben a beérkezett munkák zsűrizésével történik. A pályázatra beküldhető minden olyan munka, amely 2008 és 2011 között készült, és nem haladja meg a 210mm x110 mm-t (papíron). A grafikákon kötelező az „ex libris” felirat, vagy ezzel egyenértékű szó, esetleg „ex musicis”, Liszt neve, illetve a zeneiség szimbolikája.

Csak hagyományos sokszorosító eljárásokkal (C, X, S) készített pályamunkákkal lehet indulni.

Maximum 6 alkotással lehet pályázni.

Eredeti nyomatokat kell beküldeni, 3 szignózott példányban. A papíron esztétikusan kell a lenyomatnak elhelyezkednie. Paszpartúzni, vagy más lapra felragasztani nem szabad. A beküldött munka hátlapján grafitceruzával, nyomtatott betűkkel olvashatóan fel kell tüntetni a művész nevét, címét, elérhetőségét, születési évét, a technikát, amellyel a lenyomat készült, a munka elkészítésének évét és opus-számát. A nem nyertes pályázatokat nem áll módunkban visszaküldeni.

A pályamunkákat szakmai zsűri értékeli, valamint díjra jelöli. A beválogatott munkákból kiadványt készítünk, melyet minden szereplő kézhez kap.

Határidő: 2011. szeptember 25.

A pályamunkákat postai úton kérjük elküldeni az alábbi címre: A Közművelődés Háza – Kortárs Galéria 2800 Tatabánya, Szent Borbála tér 1.

Részletes felvilágosítás, további adatok:

Sashegyi Gabriella Edit
galériavezető

kortars@kozmuvelodeshaza.hu

tel.: 36+20/3937916