palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

V. Színházi befogadói pályázat

bakelit pályázat2011. május 6-án, jubileumi ötödik alkalommal hirdeti meg színházi befogadói pályázatát a Bakelit Multi Art Center, aktuálisan a 2011/2012-es színházi évadára; független, alternatív, illetve struktúrával nem rendelkező társulatok számára már bemutatott előadásaik továbbjátszására, valamint új előadások létrehozására is lehet pályázni.

Műfaji meghatározás nincs.

Az elmúlt évek szakmailag folyamatosan erősödő befogadói pályázatainak sikerére való tekintettel, hazai-és nemzetközi pozíciónk nagyfokú erősödése mellett, valamint intézményünk önálló és előremutató piaci működésének köszönhetően a 2011/2012-es évadban a Bakelit Multi Art Center ismét várja olyan színházi és táncszínházi társulatok jelentkezését, akik szeretnék darabjaikat továbbjátszani, illetve akik próbahellyel nem rendelkeznek. A produkciós pályázat keretében pedig új produkciók létrehozására produkciós műhelyként, inkubátorházként kínáljuk partnerségünket intézményünk infrastrukturális keretein belül.

Folyamatos innovatív elképzeléseinkkel, önálló piaci működéssel, kiemelkedő hazai-és nemzetközi kapcsolatrendszerrel a gazdaságilag válságos idők ellenére is folyamatos nézőszám növekedést és komoly eredményeket érünk el.

Hazai-és Európai Uniós pályázataink, valamint kiemelt jelentőségű projektjeink révén a Bakelit Multi Art Center erősebb és hatékonyabb, mint valaha, valódi kuriózum a hazai-és nemzetközi színházi életben egyaránt.

Ezen irányú eredményeink tényét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Bakelit Multi Art Centert 2011-ben, 26 ország 51 tagintézményét magába foglaló, a független nemzetközi kultúrintézetek legnagyobb szakmai ernyőszervezete a Trans Europe Halles (TEH) állandó tagjának választotta.

A TEH, beleértve a Bakelit Multi Art Centert is Moszkvától kezdve Belgrádon keresztül egészen Budapestig összeköti azokat az intézményeket, amelyek piaci alapokon, önerőből és/vagy nemzetközi pályázati forrásokból jöttek létre, és működésük során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs művészetek bemutatására, az amatőr és a szakmai közönség igényes kiszolgálására, az alkotók képzésére, és hozzájárulnak Európa kulturális értékeinek gyarapításához.

A tagsággal járó nemzetközi kapcsolatrendszer és partnerségi háló adta lehetőségek, valamint más meglévő nemzetközi szervezetekkel való sikeres együttműködéseink, kiemelkedő helyzetbe hozták intézményünk és a velünk együttműködő alkotók lehetőségeit is, mind hazai, mind nemzetközi téren.

A TEH, akárcsak a Bakelit, saját weboldallal, folyamatos Facebook aktivitásokkal, saját televízióval, fotó és média részleggel, YouTube felülettel segíti az óriási rendszerben résztvevők promócióját. A hosszú évek során kiépített világméretű kommunikációs bázisnak és átfogó média mixnek köszönhetően minden projekt kiemelt megjelenést kap, rendszeresen többszázezres nézettséget, olvasottságot és interaktív elérést biztosítva a különféle fesztiválokat, programokat, pályázatokat, workshoppokat, képzéseket kezdeményező kultúrintézmények számára.

A Bakelit továbbra is a város kapuja, a kortárs összművészetiség bejárata, megkerülhetetlen bázisa a hazai-és nemzetközi kulturális vérkeringésnek. Célja, hogy egy egészséges versenyszellem alakuljon ki a társulatok között azzal, hogy folyamatosan új, vagy még nem befutott, de kiemelkedő alkotók munkáit felfedezze és bemutassa, majd beépítse a budapesti, az országos, sőt a nemzetközi szakmai életbe egyaránt. Széles körben kiterjedt, folyamatosan bővülő, stabil és eredményes nemzetközi kapcsolataink révén külföldi vendégjátékokat is tudunk generálni a szakmailag kiemelkedő társulatok részére.

Fontos célkitűzésünk, hogy a vidéki, sőt határon-túli értékek is megjelenhessenek Budapesten, ezért a jelentkezéseket az egész Kárpát-medencéből várjuk.

Mindemellett felelősnek érezzük magunkat azért, hogy a jelenlegi nehéz és bizonytalan gazdasági körülmények ellenére, intézményünkben teret kaphassanak az igényes, új, előremutató, progresszív előadóművészeti projektek és produkciók. Sőt felelősségünk nemcsak a hazai, intézményünkben megjelenő bemutatókra vonatkozik, hanem ezen bemutatók határon túli kiszervezésére is, amit erős nemzetközi jelenlétünk és kapcsolatrendszerünk garantál. A Visegrádi országokkal, a TEH tagjaival és más jelentős nemzetközi szervezetekkel, partnereinkkel karöltve folyamatosan azon dolgozunk, hogy kulturális tevékenységünk során, egymás kultúrintézetei között is megjelenítsük a nálunk bemutatkozó társulatokat, alkotókat.

Az idei, jubileumi pályázatunk révén az eddigi legkomplexebb befogadói-és produkciós ajánlatot és feltételeket tudjuk a nyertes pályázóknak biztosítani.

A Bakelit M. A. C. az alábbi szerint kívánja segíteni a kiválasztott tehetséges társulatokat:

Amit a nyertes pályázók számára biztosítunk:

A nyerteseknek teret biztosítunk a próbákhoz, illetve ahhoz, hogy bemutathassák nálunk az előadásukat. A hely mellett szakmai és infrastrukturális támogatással is állunk a nyertes pályázók rendelkezésére.

 • Az előadás(oka)t  megelőző napokban próbalehetőség (előre egyeztetve, akár több próbanap egymás után)
 • Technikai beállás (táncszőnyeg, színházi fények biztosítása) előre egyeztetett és elfogadott rider alapján
 • A nézőtér, illetve a játéktér igény szerinti beépítése mobil dobogórendszerrel
 • A díszletek, kellékek, jelmezek biztonságos tárolása (díszletraktár)
 • Öltöző helyiségek kiszolgáló helyiségekkel (zuhanyzó, mellékhelyiség)
 • Fény- és hangtechnika (élő zene részére is)
 • Technikai személyzet biztosítása a bemutató napján
 • Promóció a Bakelit MAC honlapján, közösségi oldalain és szóróanyagain
 • Sajtómegjelenés biztosítása kiterjedt sajtókapcsolataink révén
 • Promóciós célzattal próba-és előadásfotók készítése, valamint az előadás videós rögzítése, megvágása, videóspot készítése a darabról, amit a társulatok rendelkezésére bocsájtunk
 • A jegybevétel később megállapított hányada
 • adminisztrációs szolgáltatás színházunk irodájában (iroda használat, fénymásolás, laminálás, fax,nyomtatás)
 • határon túli-és vidéki társulatok részére szállást tudunk biztosítani intézményünk hosteljében. (www.factoryhostelbudapest.com)
 • A nyertes pályázóknak figyelemmel kísérjük a tevékenységét, amennyiben igénylik,  szakmai tanácsokkal segítjük őket
 • hazai-és nemzetközi kapcsolatok építése intézményünk hálózati infrastruktúráján keresztül
 • hazai-és külföldi előadások generálása a társulatok számára

A nyertes produkciókat intézményünk, személyes megegyezés szerint több alkalommal is műsorra tűzi színházunk 2011/12-es évadában.

Pályázási mód és feltételek:

A környezettudatosság kapcsán és persze egyszerűsége révén is, egy olyan pályázási rendszert dolgoztunk ki, amiben minimálisra csökkenthetjük a papírmunkát és így a felhasznált papír mennyiségét.

Ebből adódóan pályázni kizárólag online úton, weboldalunkon történő regisztráció után a pályázatok menüpontban található ÚTMUTATÓ szerint lehetséges.

Pályázni az online felületünkön található jelentkezési lap hiánytalan kitöltésével és ennek, valamint a jelentkezési laphoz csatolandó mellékletek határidőre történő beküldésével lehet.

A jelentkezési laphoz csatolandó kötelező és csatolható opcionális mellékleteket a jelentkezési lap tartalmazza, amelyek csatolása ugyanezen a felületen történik.

Azon produkciók jelentkezését is várjuk, amelyek:

 • nagy belmagasságú teret igényelnek
 • amelyek nem kaptak pályázati támogatást.

A pályázatra minden társulat 1 már meglévő vagy újonnan létrehozandó produkciójával pályázhat.

A pályázat a 2011/2012-es évadra szól.

A pályázat beküldési határideje: 2011. augusztus 20.

A pályázat elbírálása folyamatosan, a pályázatok beérkezési sorrendjében történik.

A pályázatokat kiemelt szakmai zsűri bírálja el.

A jelentkezők közül 8 – 10 társulatot fogunk kiválasztani, a döntést 2011. szeptember 1-jén tesszük közzé a honlapunkon, illetve minden pályázót emailben is értesítünk.

A nyertes pályázókkal a kiértesítést követő 1-3 napon belül felvesszük a kapcsolatot a szerződés és az ezt követő lépésekkel kapcsolatban!

A pályázattal kapcsolatban további információk a szinhaz@bakelitstudio.hu e-mail címen illetve a 06-30-950-3780-as telefonszámon kérhetők.

Pályázati kapcsolattartó: Paróczay Csaba (+36 30 950 3780)

Bakelit Multi Art Center
1095 Budapest, Soroksári út 164. 18-as épület
+36 1 347 0803
+36 1 347 0804 (FAX)
www.bakelitstudio.hu
www.facebook.com/bakelitmac