palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

„Facebook, lájkok, szelfik… Köztünk élő társas magány” alkotói pályázat

deak_17_galeria_logo„Facebook, lájkok, szelfik… Köztünk élő társas magány” Pályázat általános iskolai felső tagozatos, és középiskolás diákok részére.

A debreceni NDK– Neue Debreczenische Kunst – művészcsoport által meghirdetett pályázat célja a fent említett témának minél szélesebb feldolgozására, valamint a mind korban, mind földrajzi értelemben távol lévő alkotókat, fiatalokat önkifejezésre, megnyilatkoztatásra ösztönözni.

A kiállítás célja, hogy ennek az aktuális és fontos témának felvetésével lehetőséget teremtsen a sokszor elszigetelten alkotó művészeknek a közös alkotásra, a különböző generációk tapasztalatainak és gondolatainak cseréjére, a jövő gondolkodásának alakítására, alternatívák felvázolására, eszmecserére.

A kiállítás kiváló apropót ad arra, hogy a művészeket közelebb hozza egymáshoz, egyfajta valódi közösségi teret építsen.
Az NDK számára fontos, a közösségépítésen túl az is, hogy a fiatalok számára példát mutasson, publicitási lehetőséget biztosítson, és a szabad gondolkodás és önkifejezés szellemében inspiráljon is.

TÉMÁRÓL
Az internet, és a tömegkommunikációs eszközök robbanásszerű térhódításával, az emberek egy teljesen új közegbe csöppentek, mind az információ csere, mind a kapcsolatépítés, -tartás, vagy a személyiségünk egészséges fejlődésének szemszögéből nézve. Ez a jelenség, ami az emberi civilizációnk evolúciójának a természetét illeti, szinte természetesnek hathat, mivel a technológiai innovációk a fejlődésünkkel együtt osztódnak, és válnak lassan ellenőrizhetetlenné. A bonyolultabbnál, bonyolultabb készülékeink, egyre könnyebben használhatók lesznek- felhasználó baráttá egyszerűsödnek. Használatuk elengedhetetlen, de hosszú távú társadalmi, és személyiségünkre kifejtett hatásuk kiszámíthatatlan. A folyamat elindult, teljesen átalakultak társas kommunikációs szokásaink, egyre több időt töltünk virtuális terekben, bástyázzuk el magunkat monitorok védőfala mögé, az időnket, napi tevékenységünket pedig mobiltelefonok határozzák meg. Virtuális közösségeinkben új, rövidített nyelvet használunk, válogatás nélkül teregetjük ki életünk legszemélyesebb pillanatait, és elhisszük, hogy a nem is biztosan létező barátaink véleménye fontos lehet az életünk irányításában. Nincs szemkontaktus, nincs mimika. A társas kapcsolataink építésében egy új platform vette át a személyes kommunikáció helyét, maga az internet. Ez a most eszkalálódó folyamat a felvetődő társadalmi, és szociális problémáival, lehet, hogy csak a kezdeti bukdácsolás időszaka. Elképzelhető hogy a darwini evolúciónk egy újabb lépcsőfoka, és az ember rugalmasan tud alkalmazkodni a helyzethez. De az is lehetséges, hogy elidegenedéshez vezet, és az uniformizálódó, erőszakosan egó erősítő hatásoknak engedve egyformán magányosan egyedivé válunk a tömegben. A felvetett kérdésekre nem tudhatjuk a választ, mert lehet nincs is, de művészi alternatívákat adhatunk. Mert ez a missziónk. Alkotó emberekként a társadalmi indikátor szerepének felelősségteljes keresztjét hordozzuk, ami miatt kutyakötelességünk problémákat, kérdéseket boncolgatnunk, és a sajátos képi nyelvünkön megfogalmazni azt. A művészet társadalomformáló erejével, és a munkáink egyéni vizuális nyelvén alkossunk közösséget, és adjunk lehetőséget arra, hogy valódi élőszóval szólítsuk meg egymást.

A TÁRLATRÓL
A kiállítás gerincét az NDK, valamint szintén Debrecenhez köthető Síkhegy Csoport alkotóinak, valamint meghívott budapesti kortárs képzőművészek újonnan készült, tematikus munkái adják, mely kiegészül a meghirdetett pályázatra érkező diákmunkákkal.

PÁLYÁZÓK KÖRE: Országos nyílt pályázat általános iskolai felső tagozatos, és középiskolás diákok részére.

PARAMÉTEREK

 • Pályázni lehet iskolánkként, egyéni, valamint nagyobb méretű közös, csoportos munkákkal is.
 • Technikai, műfaji megkötés nincs. Lehet festmény, rajz, grafika, fotó, installáció, térbútor, szobor stb.
 • Beküldhető alkotások mérete a helyi adottságok, felfüggeszthetőség, és szállíthatóság, postázás miatt:
  Egyéni munkák esetén: maximum A/2
  Csoportos alkotások, térben elhelyezhető nagyobb installációk esetén: maximum 1,5m2 , maximális tömeg≈10kg
 • A pályamunkákat legyen az egyéni, vagy csoportos alkotás, kiállításra készen, paszpartuzva, keretezve kérjük leadni.
  • A Debreceni diákok alkotásait nem feltétlenül szükséges postázni, a szervezők megbeszélés alapján összegyűjthetik, és egyszerre szállítják a kiállítás helyszínére. Részletekért elérhetőségeimen keressenek!
  • A Budapesti diákok alkotásait legegyszerűbb iskolánként összegyűjtve a Galériában személyesen leadni annak nyitvatartási idejében, de postázni is lehet.
  • Az ország más területéről pályázók számára az ajánlott postai küldemény a legcélszerűbb.
 • Az alkotások nem tartalmazhatnak obszcén, pornográf, sértő, politikai, vallási elemeket. Legyenek kortalan, bárki számára megtekinthető munkák, lévén a Deák17 egy ifjúsági Galéria.
 • Az alkotások elsődleges minőségi zsürizését a pályázó iskolák helyi rajztanárai végzik, a végleges, kiállításra kerülő alkotások utólagos zsürizésének jogát a D17 Galéria, valamint az NDK– Neue Debreczenische Kunst –mint Szervezők fenntartják.
 • Az alkotások hátoldalára kérjük feltüntetni:
  • pályázó iskola nevét, címét, elérhetőségét (Az iskola hosszúbélyegzője is megfelelő)
  • Alkotó neve, osztálya, életkora
  • Alkotás technikája
  • Felelős rajztanár neve, elérhetősége (e-mail cím, telefonszám)
 • Előzetes regisztráció: Megkérjük a pályázni kívánó iskolák rajztanárait, hogy legkésőbb 2016. január 25.-ig az antiesapu@gmail.com email címen, jelezzék részvételi szándékukat a pályázó iskola nevének, a felelős rajztanár elérhetőségének (telefonszám, email cím), valamint a várható munkák számának megadásával.

IDŐPONTOK

Művek beadási határideje, helye:

Módosult leadási határidő!!! 2016. január 29.
Személyes leadás: 2016. január 29., Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, Budapest, 1052, Deák Ferenc utca 17. I. emelet, hétköznap a Galéria nyitvatartási idejében.
Postai úton: Ajánlva, postára adási határidő: 2016. január 29.
Cím: Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, Budapest, 1052, Deák Ferenc utca 17. I. emelet

Megnyitó: 2016. február 19.
Kiállítás megtekinthető 2016. március 27-ig a Deák17 Galéria nyitvatartási idejében.

Letölthető dokumentum

DIÁKOKNAK szelfi pályázati felhívás2

PÁLYÁZATTAL KAPCSOLATOS BÁRMILYEN INFORMÁCIÓ:

Szarvák Antal
NDK Budapesti Nagykövet
+36 70 320 50 65
antiforma@vipmail.hu
antiesapu@gmail.com
www.antiforma.hu