palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Felfüggesztésre került a legnépszerűbb uniós gazdaságfejlesztési pályázat

umft pályázatMájus 21-i hatállyal felfüggesztésre került a legnépszerűbb EU-s gazdaságfejlesztési pályázat. A gazdasági válság hatásainak enyhítése érdekében megváltoztatott pályázati feltételek nyomán a vállalkozói igények az egész évre meghirdetett 18 milliárd forintos keret csaknem háromszorosára rúgnak.

A GOP-2009-2.1.1/A jelű, automatikus pályázaton mikro-, kis- és középvállalkozások indulhattak, elsősorban technológiafejlesztésre igényelhetnek akár 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A 2007-ben bevezetett pályázati formának köszönhetően a korábbiaknál sokkal egyszerűbb és gyorsabb eljárással találkozó vállalkozások az első évben 1000, 2008-ban több mint 1400, idén csak május közepéig 2000 pályázatot nyújtottak be erre a kiírásra.

A válság hatására a pályázatot kiíró Irányító Hatóság több lényeges ponton érdemi enyhítést vezetett be ez év februárjában. Ezek között a 20-ról 50 millió forintra emelt maximális támogatási összeg, a megnövelt támogatási arány (leghátrányosabb helyzetű kistérségben akár 70%), a nagyobb mértékű (40%-os) és automatikusan járó előleg, a korábban szigorúnak tartott árbevétel vállalások drasztikus csökkentése a leglényegesebb. A 2008-ban összesen elérhető 10,5 milliárd forintos keret után idén 18 milliárd forintot szánt erre a célra a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatósága.

A február 13-a óta beadható pályázatra több mint 3000 vállalkozás nyújtotta be a jelentkezését, közülük a legtöbben az utolsó napokban, több százan pedig a felfüggesztés bejelentése és hatálybalépése között. A május 21-i felfüggesztésig beadott összes igény megközelíti az 50 milliárd forintot.

A tervezettnél és vártnál sokszorosan nagyobb pályázói roham átmenetileg lelassítja a pályázatokat kezelő MAG Zrt. ügymenetét. A GOP 2.1.1/A jelű pályázat esetében eddig 15 naptári nap alatt történt meg a pályázatok elbírálása, azaz a pályázó a beadástól számított három héten belül megtudta, hogy nyert-e (amennyiben nem volt szükség hiánypótlásra). Ez az átfutási idő a közel tízszeres terhelés miatt több héttel meghosszabbodik. Az exponenciálisan megnőtt pályázói igény a MAG Zrt. által kezelt többi pályázat kezelésében nem okoz csúszást, és a MAG vezetése a GFP IH-val együttműködésben minden rendelkezésére álló eszközzel minimalizálni fogja az átmeneti késedelmeket.
(MAG Zrt)