palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Felhívás a Jachad Méregfoghúzó partnerségi programjára

Felhívás a Jachad Méregfoghúzó – Grundtvig uniós partnerségi programban való részvételre. Avagy angolosan „Adult Education Strategies to Overcome Group-Focused Hostility in Europe”.

Jelentkezz!

 • Ha érdekel, honnan ered és mi a természete a kisebbségek elleni gyűlöletnek, agressziónak, hogy hogyan lehet megelőzni, feldolgozni, elkerülni azt, egyáltalán, milyen válaszok adhatók rá.
 • Ha néha legszívesebben megnevelnéd a másikat, vagy egyszerűen csak visszaütnél, de eddig még egyiket sem merted megtenni.
 • Ha szeretnél többet tudni az ilyen helyzetek békés kezeléséről, ha érdekel, hogy akcióid milyen reakciókat válthatnak ki másokból.
 • Ha érdekel, hogy Európa-szerte hogy gondolkodnak ezekről a kérdésekről.

A program célja, hogy a résztvevők először elméleti tudást kapjanak a témában, majd együtt gondolkodva gyakorlati utakat keressenek a kisebbségek elleni gyűlölet kezelésére. Az érkező támadások lehetnek szóbeliek vagy fizikaiak, közvetettek vagy közvetlenek, az emberek nagy része nem tudja, hogyan reagálhatna rájuk. Mi arra keresünk közösen megoldást, hogy milyen hatékony válaszokat lehet adni és hogyan.

A projektben hat ország vesz részt: Bulgária (Minority Studies Society Studii Romani), Németország (Humanity in Action), Lengyelország (Edith Stein Society), Szlovénia (Center for Citizenship Education), Spanyolország (Union Romani) és Magyarországról mi, a Jachad Egyesület.

Márciustól a csoport heti rendszerességgel fog találkozni. Ezeken az alkalmakon műhelymunkaszerűen foglalkozunk a téma elméleti (pszichológia, szociológia, antropológia, neveléselmélet) és gyakorlati (szociális munka, élménypedagógia) oldalaival. A munka része, hogy közös ötletelések során keressünk módszereket, már bevált stratégiákat, jó gyakorlatokat, amiket megosztunk egymással, illetve később nemzetközi partnereinkkel.

A program időtartama: 2012. február―2013. augusztus

2012 február―március: Ismerkedés a tervezett programmal és egymással.

2012. március―augusztus: Gyűlölet? Beszéd! Szakemberek segítségével röviden elmerülünk a témával kapcsolatos elméletekben és megtervezzük, hogy júliustól mivel fogunk foglalkozni a gyakorlatban. Augusztusban a Bánki tó Fesztiválon fogadjuk a partnerországok küldötteit.

2012. július―2013. június: Gyakorlatközpontú terepmunka előkészítése és elkezdése. Miután közösen felmértük, hogy milyen irányba húz a csoport érdeklődése, felkutatunk olyan helyeket és lehetőségeket, ahol a kiválasztott technikákat kipróbálhatjuk és segíthetünk. Erre a szakaszra csoportos utazást szervezünk az egyik külföldi partnerszervezethez, megbeszélés szerint.

2013. augusztus: Projektzárás, a tapasztalatok összegzése. Bevált, jól működő gyakorlatok letisztázása és megjelentetése internetes fórumon illetve kiadványban.

Feltételek, követelmények:

 • 18 és 30 közötti kor
 • Legalább középszintű angol nyelvtudás
 • Aktív részvétel a teljes programban:
 • jelenlét a műhelyfoglalkozások 75%-án, ami minimum havonta 3 alkalmat jelent és március végén egy háromnapos kirándulást,
 • konstruktív részvétel a Bánki tó Fesztiválon a külföldi partnerek fogadásában, a nekik szánt programok megszervezésében (logisztika, előadások megtartása, stb.).

Részvételi díj: A program költségeiből a résztvevőkre havi 2000 forint jut.

Jelentkezés módja: Küldd el önéletrajzodat a jachad.egyesulet@gmail.com címre egy levél kíséretében, amelyben válaszolsz a következő kérdésekre:

 • Milyen főbb területek, témák érdekelnek?
 • Milyen képességeiddel, készségeiddel, tudásoddal tudnál hozzájárulni a csapat sikerességéhez?
 • A hét melyik délutánján érnél rá a műhelyfoglalkozásokra? (Minél több lehetőséget írj meg.)

Határidő: 2012. február 14. éjfél

A jelentkezés beküldése után értesíteni fogunk a személyes beszélgetés időpontjáról. Kérünk, hogy írd meg, mely napok lennének számodra a legalkalmasabbak 2012. február 13―20. között.

Bármilyen kérdéssel fordulj hozzánk e-mailben a jachad.egyesulet@gmail.com címen! Az egyesületet a http://www.facebook.com/jachad.egyesulet?ref=ts Facebook-oldalon találod meg.