palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Felhívás nemzetközi holokauszt-oktatási szakértő képzési programon való részvételre

oktatarsA Holokauszt Emlékközpont és a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum (United States Holocaust Memorial Museum), a Task Force for International Cooperation  on Holocaust Education, Remembrance and Research nemzetközi szervezet és a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma támogatásával pályázatot hirdet nemzetközi holokauszt-oktatási szakértő képzésen való részvételre.

A programra pályázhatnak: pedagógiai szakértők, egyetemi oktatók, tananyagfejlesztők, oktatási szaktanácsadók, pedagógiai kutatók, pedagógiai szakmai szolgáltató intézmények munkatársai, szakmai munkaközösségek vezetői, tanártovábbképzésben dolgozók, multiplikátorok, múzeumpedagógusok, vezető tanárok, pedagógiai műhelyek szakemberei, oktatáspolitikai döntéshozók, szakmai gyakorlattal rendelkező oktatáspolitikusok, oktatási hivatalok szakemberei, civil oktatási szervezetek pedagógusképzéssel foglalkozó szakemberei, pedagógiai-szakmai szaktanácsadók.

A programra határon túli magyar szakemberek jelentkezését is várjuk!

A képzés nyelve magyar és angol (szinkrontolmácsolást biztosítunk)!

A pályázatok beadási határideje: 2011. szeptember 11., 24.00 óra, a pályázatok beadása a határidőig folyamatos

A pályázati eredményről 2011. szeptember 30-ig a jelentkezőket emailben értesítjük.

Jelentkezni konkrét oktatási projekt tervezetével és a pályázati dokumentáció feltöltésével a www.oktatars.hdke.hu honlapon keresztül lehet.

A program célja: Egyéves programunk célja, hogy olyan magasan kvalifikált és elkötelezett szakértőket képezzünk, akik kreatív, magas színvonalú és innovatív pedagógiai projektek kidolgozására és terjesztésére képesek. Szakértőink, megszerzett tudásukat átadva, hosszú távon segítik a holokausztoktatás integrálását az általános nevelési folyamatba, ezáltal erősítik a civil attitűd, a társadalom problémáit felvállaló és azok megoldásában aktívan résztvevő állampolgári viselkedésmód kialakulását és elterjedését, az interkulturális társadalmat, a sokszínűséget és a másságot értéknek tekintő pozitív gondolkodás elindítását.

A program időtartama: 2011. október 1. – 2012. május 31.

A szakértőképzési program öt elemből áll:

  • Önálló oktatási projekt kidolgozása
  • Hatnapos, bentlakásos, intenzív szeminárium Budapesten
  • Négynapos tanulmányút emlékhelyekre
  • 3000 szavas esszé megírása előre megadott témában
  • Projektbemutató záró-konferencia

Az egyes programelemek során a résztvevők szállás- és étkezési költségeit fedezzük, a képzési programban a résztvevőket a szakma nemzetközileg elismert külföldi és hazai képviselői oktatják.

A program támogatói: Holokauszt Emlékközpont (www.oktatars.hdke.hu); USHMM ( www.ushmm.org), Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research (http://www.holocausttaskforce.org/); Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (www.nefmi.gov.hu)

A program

1. elem: 2011. október 1. – 2012. május 31.

Önálló oktatási projekt kidolgozása és elindítása. A résztvevők a részvétellel egyidejűleg vállalják a kidolgozott projekt megvalósítását és terjesztését a program lezárását követő időszakban is.

2. elem: 2011. november 2. – november 7.

Hatnapos, bentlakásos, komplex intenzív képzés, melynek során vezető történészek, oktatók és egyéb szakemberek tartanak előadásokat, beszélgetéseket és más foglalkozásokat a program résztvevőinek. A képzés helyszíne: Holokauszt Emlékközpont, Budapest, Közép-európai Egyetem

3. elem: 2012. március közepe

Négynapos tanulmányút emlékhelyekre.

4. elem: 2012. április 30.

Rövid esszé beadása, előre megadott témában. Az esszé megírásához szakirodalmat és konzultációs lehetőséget biztosítunk.

5. elem: 2012. május vége

Programzáró konferencia, projektek bemutatása.

Részvételi feltétel mind az öt programelem teljesítése, az intenzív képzésen és a tanulmányúton való teljes és folyamatos jelenlét.

A program során mindvégig folyamatos, igény szerinti szakmai konzultációt biztosítunk.

FONTOS: Elsősorban olyan pályázók jelentkezését várjuk, akik munkakörükből adódóan a képzésen megszerzett tudásukat nem csak közvetlenül általános és/vagy középiskolás diákoknak, hanem más oktatóknak (egyetemi hallgatóknak, jövendőbeli és jelenlegi oktatóknak) adják tovább saját projektjeik által, illetve tananyagírásban és/vagy pedagógiai továbbképző programok szervezésében érdekeltek! A programon való részvétel feltétele a fentiek hitelt érdemlő igazolása.

Részletes program-ismertető, jelentkezés és további információ: honlap: www.oktatars.hdke.hu

email: oktatars@hdke.hu