palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Fiatalok Az Európai Erdőkben 2013 tanulmányi verseny

Az  Országos Erdészeti Egyesület  és az “Young People in European Forests” (YPEF) Nemzetközi Bizottság nemzetközi tanulmányi versenyt hirdet Fiatalok Az Európai Erdőkben – 2013 címmel. Európa, mint kontinens,  ezen belül  az Európai Unió,  és  a nem  uniós országok rendkívül változatos természeti és gazdasági környezettel rendelkeznek. E változatos környezet  meghatározó  eleme az  erdő,  annak  jellegzetes  megjelenésével, növény és állatfajaival, tájképi jellemzőivel,  valamint  az ott folyó  emberi  tevékenységekkel. Az erdő Európa  egyik  utolsó természetes, természetszerű életközösségeként számos lehetőségetkínál ismereteink bővítésére, a pihenésre, a közösségi és egyéni munkavégzésre.

Ugyanakkor országonként és régiónként más erdők és erdészeti feladatok jellemzik. A YPEF verseny célja, hogy a résztvevő diákok megismerjék az öreg kontinens erdeit, a természet- és környezetvédelemben betöltött szerepüket, és az ehhez kapcsolódó erdészeti tevékenységeket. Kerüljenek közelebb a fenntarthatóság elvéhez, valamint annak megértéséhez, hogy a természeti erőforrások megőrzése nem csupán saját környezetükben, hanem összeurópai szinten is kiemelkedően fontos az ott élők számára.

A versenyhez csatlakozott országok: Ausztria, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Németország, Portugália, Románia, Szlovénia, Ukrajna, Szlovákia, Belgium, Svájc, Norvégia, Görögország, Finnország, Ciprus.

A jelentkezés feltételei

A versenyre 2-3 fős csapatok jelentkezhetnek, a tagok nem lehetnek fiatalabbak 13 és nem lehetnek idősebbek 20 évesnél a 2012/2013-as tanév kezdetén, azaz 2012. szeptember 1-én.

A verseny  nyelve  angol  (legalább egy csapattag esetében a nyelvtudás feltétel). A verseny nemzeti szakaszának első fordulójában a feladatok magyar nyelven kerülnek megfogalmazásra, a nemzeti és nemzetközi döntő feladatai kizárólag angol nyelvűek.

A jelentkező csapatoknak regisztrációs díjat kell fizetni, amit a szervezők a verseny lebonyolítására fordítanak.

A regisztrációs díj összege csapatonként 1500 Ft.

A felkészülési anyag

Letölthető dokumentumok

Letölthető versenykiírás .DOC

Letölthető versenykiírás .PDF

Jelentkezési lap .XLS

A verseny felkészülési anyaga a verseny nemzetközi honlapján található meg (www.ypef.eu),  valamint  további anyagok  érhetőek el a nemzeti  szakaszhoz az Országos Erdészeti Egyesület honlapján (www.oee.hu).

A verseny ütemezése

A verseny nemzeti szakasza kétfordulós. A legeredményesebben szereplő csapat jut a nemzetközi döntőbe. A nemzeti szakasz  első fordulójában az európai erdőkre vonatkozó általános és az egyes országokra vonatkozó speciális kérdések alkotta teszt mellett  a magyar erdőkkel kapcsolatban írandó esszé képezi a verseny feladatait. A verseny nyelve: magyar.

Tervezett időpontja: 2013. március.

A nemzeti szakasz második fordulója során az európai erdőkre vonatkozó általános és az egyes országokra vonatkozó speciális  tesztkérdések alkotják a feladatlap kérdéseit. A verseny nyelve: angol.

Tervezett időpontja: 2013. május.

A  nemzetközi döntőbe kerülő csapatra kétfordulós megmérettetés vár. Az első egy teszt feladatsor megoldása a kiadott ismeretanyagból. A második fordulóban a csapat egy prezentációt tart a többi ország csapatának, amelyben feladata, hogy a lehető legérdekesebben (sokrétűbben) mutassa be országának erdeit, erdőgazdálkodását. Ez lehet számítógépes prezentáció, drámajáték, stb.)

Az előadás témája, illetve címe: “The challenges of forest management in your country”.  A verseny nyelve: angol.

Tervezett időpontja és helyszíne: 2013. szeptember, Portugália.

Jelentkezés

Az OEE honlapjáról letölthető excel fájl kitöltésével és a titkarsag@oee.hu címre való megküldésével lehet jelentkezni. Figyelem!  Egy iskola több csapata  jelentkezhet egy excel fájl megküldésével, de csapatonként külön munkalapot kell kitölteni!

A regisztrációs díjat átutalással vagy belföldi postautalvánnyal lehet befizetni. Banki átutalás esetén  az Országos Erdészeti Egyesület K&H Banknál vezetett 10200830-32310126-00000000 számú bankszámlájára kell utalni.  A  közlemény rovatban  az YPEF szó mellett  kérjük megadni az iskola és legalább egy csapattag nevét.

Belföldi postautalvány esetén a cím: Országos Erdészeti Egyesület 1021 Budapest Budakeszi út 91. A közlemény rovatban itt is kérjük az YPEF szó mellett megadni az iskola és legalább egy csapattag nevét.

Jelentkezési határidő: 2013. február 15.

Forrás: http://www.oee.hu