palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Filmgalopp – filmes pályázat

A Filmtett Egyesület a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle keretében immár harmadszorra hirdeti meg erdélyi magyar filmes versenyét, a Filmgaloppot, ezúttal a dokumentumfilmekre koncentrálva.

A verseny célja: Fiatal, erdélyi, magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt, elbírálásuk egy szakmai zsűri által.

A verseny helyszíne és időpontja(i)
A Filmgalopp versenye a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle helyszínein, október 4. és 8. között zajlik.

A jelentkezés határideje: 2017. július 31. A beválogatott filmek listáját szeptember 1-jén tesszük nyilvánossá, a díjkiosztó a fesztivál utolsó napján, a záróünnepségen lesz.

A fesztivál díjai:

  • Fődíj1 000 000 Ft, az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára;
  • Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára.

Mi minősül erdélyi magyar dokumentumfilmnek?
Olyan 2016. január 1-je óta elkészült dokumentum-műfajú alkotásokat várunk, amelyek stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók, javarészben erdélyi helyszíneken készítették.

A verseny feltételei
A nevezéshez szükséges a kitöltött és határidőre elküldött űrlap, valamint egy YouTube- vagy Vimeo-link, amelyen meg lehet nézni a filmet. A nevezés ingyenes. Az előzsűri által beválogatott versenyfilmekből majd egy jó minőségű fizikai kópia is szükséges lesz. A versenyben nem vehetnek részt a Filmtett-táborban készült filmek, 35 év fölötti rendezők filmjei, illetve a Filmtett szerkesztőségének tagjai által gyártott/írt/rendezett/fényképezett filmek.

Technikai feltételek a beválogatott filmekhez:

  • fizikai Blu-ray- vagy DCP-kópia – ezt szeptember 10-éig kérjük eljuttatni a szervezőkhöz;
  • HD képminőség esetén: 1080p, h.264-es kódolású, magas bitrate-tel sűrített .mp4 kópia;
  • SD képminőség esetén: 576i (pl. Adobe Premiere-ben PAL DV) mpeg2-es kódolású, standard/magas bitrate-tel sűrített .mpg kópia (de a HD formátumokat előnyösebbnek tartjuk); sztereó hang;
  • román felirat a képre égetve.
  • A nevezéssel és a film elküldésével az alkotó beleegyezik a következőkbe:a filmet a közönségszavazás keretén belül levetíthetjük a Filmtettfeszt összes helyszínén, valamint – a fesztivál ideje alatt – teljes egészében elérhetővé tesszük internetes felületen is, ahol szavazni lehet majd rá;
  • a fesztiválról szóló reklámanyagokban, promóciós kiadványokban elhelyezhetünk screenshotot a filmből;
  • a versenyről szóló montázsba, televíziós műsorokba bevághatunk rövid, legfeljebb egyperces részleteket a filmből;
  • a legjobb filmekből összeállítást készíthetünk más fesztiválok számára.

A verseny menete
A nevezés lezárása után értesítjük a jelentkezőket küldeményük sikeres célba jutásáról. Ezután egy szakmai előzsűri válogatja ki a legjobb alkotásokat, amelyeket majd levetítünk a Filmtettfeszten, illetve közzéteszünk internetes felületünkön a fesztivál idejére. Ezeken a vetítéseken részt vesz a zsűri is, amely a fesztivál záróvetítéséig meghozza döntését az általa legjobbnak tartott alkotásokról. A díjkiosztóra a fesztivál utolsó napján kerül sor.