palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Gulag történetek – alkotói pályázat fővárosi középiskolásoknak

GULAG történetek – Feldolgozatlan múlt címmel pályázatot hirdet a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatának Emberi jogi Bizottsága és a Gulagokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány, fővárosi középiskolás diákok számára.


A második világháború végeztél közel 1 millió főnyi magyar honfitársunk került a Szovjetunióba, a GULAG-GUPVI kényszermunkatáborokba. Több mint 200.000 fő sosem tért haza, jeltelen sírban nyugszanak, távol a szülőföldtől. Akik a hosszú évek és a megterhelő munka után hazatértek, hazájukban még évtizedekig megbélyegzettek maradtak. Csak a rendszerváltoztatás hozhatott számukra némi lelki feloldást, a sebek enyhítését. A 2015 és 2017 között lezajló GULAG-GUPVI emlékévek során nyilvánvalóvá vált, hogy még mindig akadnak túlélők, még mindig vannak olyan élő tanúk, akik most beszéltek először szenvedéseikről. Valamint az is nyilvánvalóvá vált, hogy szinte minden magyar családot érintett a Szovjetunióba elhurcolás ténye. A GULAG-történetek szakmai és lelki feldolgozása megkezdődött, a következő lépés a fiatalság bevonása ebbe a folyamatba: a fiatal generációknak – a története szörnyűsége ellenére – ismernie kell ezeket a sorsokat, életutakat, hogy megértsék azt, a szabadság, amelyben most élnek, nem evidencia. Óvni és vigyázni kell rá. De ez csak úgy történhet meg, ha ismerjük nemzeti múltunk vészterhes időszakait is. Hiszen nem feledhetjük George Santayana filozófus intő mondatát: „Azok, akik képtelenek emlékezni a múltra, arra vannak ítélve, hogy megismételjék.”

Ennek a felhívásnak az a célja, hogy a fiatalságot bevonja ebbe az emlékezési és feldolgozási, feltárási folyamatba. Ezért olyan – különböző műfajú: tánc, zene, irodalom, fotó, rajz, festmény stb. – pályaművek beérkezését várjuk, amelyek a fiatalság szemével mutatják be a Gulag történeteit. Azokat az emberi történeteket, amelyek egyben sokfélék és sokszínűek is, ahogy a feldolgozási, befogadási módok is sokrétűek lehetnek.

Pályázók köre: – 9-12. osztályos, fővárosi középiskolai diákok, egyénileg vagy maximum 3 fő csapattal.

Pályázati témák:
– kisfilm/videó (max. 5 perc)
– összművészeti feldolgozás (dal, slam, tánc, előadás, performance – max. 10 perc)
– irodalmi alkotás (vers, novella, esszé, dráma – max. 5 oldal)
– vizuális alkotás (rajz, festmény – max. 5 sorozat)
– fotóművészeti alkotás (montázs, fotó, fotósorozat – max. 10 kép)

Határidő:
– A pályázat közzétételének ideje: 2019. április 25.
– Pályázatok benyújtásának határideje: 2019. szeptember 15.
– Elbírálási határidő: 2019. szeptember 21.
– Ünnepélyes eredményhirdetés, a pályázatok bemutatása: 2019. szeptember 28.

Zsűritagok:  Történészek, művészek, a témával foglalkozó szakemberek, Gulag túlélők.

Díjazás:

  • I. díj pénzjutalom (100.000 Forint)+ könyvjutalom
  • II. díj pénzjutalom (80.000 Forint) + könyvjutalom
  • III. díj pénzjutalom (50.000 Forint) + könyvjutalom

A pályázatokat –digitális formában – az alábbi címre várjuk: gulagalapitvany@gmail.com

További információk, a verseny háttéranyagai itt találhatók:
www.gulagalapitvany.hu
gulagalapitvany@gmail.com