palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Hagyaték program: MEH és a Balassi Intézet közös programja

Miniszterelnöki Hivatal pályázatokMagyar és kárpát-medencei könyvtárakba kerülhetnek a nyugati emigrációban még fellelhető könyvtári és levéltári hagyatékok. A programot a MeH nemzetpolitikai államtitkársága indította a Balassi Intézettel közösen.

Hagyaték programot indít a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) nemzetpolitikai szakállamtitkársága. A program célja a nyugati emigrációban még fellelhető könyvtári és levéltári hagyatékok megmentése. Első lépésként a magyar nyelv és kultúra terjesztését szolgáló Balassi Intézet koordinálásával felmérik ezeket a hagyatékokat, amelyeket később magyarországi vagy kárpát-medencei magyar könyvárakban kívánnak elhelyezni.

A szakállamtitkárság kiadta a határon túli magyarságról szóló legújabb régiójelentést is. A Jelentés a külhoni magyarság helyzetéről című kötet bemutatja a környező országokban élő magyar közösségek civil és egyházi szervezeteit, oktatási intézményeit, valamint azt is, hogy milyen sajtótermékek szolgálják tájékoztatásukat. Az összeállítás célja az is, hogy elősegítse a környező országokkal kapcsolatokat, gazdasági együttműködést kialakítani szándékozók munkáját.

Éppen tíz éve jelent meg az első hasonló áttekintés a határon túli magyarság helyzetéről. A kötetről Gémesi Ferenc, a MeH kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára elmondta: a kiadványban is megtalálható valós ismeretek alapozzák meg Magyarország együttműködését a határon túli magyar szervezetekkel és közösségekkel.
(MTI)