palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Vendégbarát Múzeum 2009 pályázat nyertesei

2009. május 3-án lezárult az a több mint egy hónapig tartó internetes szavazás, amelynek keretében a látogatók dönthettek arról, hogy a Kulturális Turizmus Évében mely muzeális intézmények érdemeljék ki a 2009 Vendégbarát Múzeuma címet.

A Magyar Turizmus Zrt. és az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága által meghirdetett, és az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakmai támogatásával megvalósult 2009 Vendégbarát Múzeuma Programban olyan intézmények versenyezhettek egymással, amelyek vendégbarát szolgáltatások kialakításával igyekeznek látogatóik számára maradandó élményt nyújtani. Idén három kategóriában 26 múzeumra szavazhatott a nagyközönség. A szavazófelületről 78 ezren látogattak el a pályázó múzeumok honlapjaira és több ezren adták le szavazataikat.

A Vendégbarát Múzeum Program 2007-ben indult, és 2008-ban is sikerrel folytatódott. A Program célja, hogy segítségével az elmúlt években történt látogatóbarát fejlesztések „híre” eljusson mind a belföldi, mind a külföldi potenciális vendégekhez. A pályázattal a kiíró Szervezetek azon kulturális intézményeket kívánják támogatni, amelyek képesek vendégbarát szolgáltatások kialakításával a látogatók megváltozott igényeinek eleget tenni. A vendégbarát múzeumok programkínálatuk bővítésével, újszerű, kreatív, interaktív bemutatási módszerek bevezetésével nem csupán a látogatók ismereteit bővítik, hanem felkeltik az érdeklődést a művelődés és a tanulás iránt is, ami mind a beutazó, mind a belföldi turizmus számára a növekedés lehetőségét biztosítja.

A Program nagyközönségi szavazási „fejezete” a Kulturális Turizmus Évében, április 1-jén kezdődött. A múzeumok látogatói internetes játék keretében, a www.vendegvaro.hu oldalon oszthatták meg a magyarországi múzeumokkal kapcsolatos tapasztalataikat és szavazhattak arról, hogy mely intézmények érdemlik ki 2009-ben a Magyarország Vendégbarát Múzeuma címet és az ezzel járó promóciós támogatást. A pályázó múzeumok saját eszközeikkel is igyekezték látogatóikat szavazásra bírni.

A Vendégbarát Múzeumokra történő nagyközönségi szavazást minden esetben regisztráció előzte meg, ezt követően a szavazáshoz szükséges azonosítót a látogatók e-mailben kapták meg. Kizárólag azoknak a látogatóknak a szavazatát tekintették érvényesnek, akik a regisztráció után különböző szempontok alapján szövegesen is értékelték a múzeumokat, továbbá egy IP címről csak egy szavazatot vettek figyelembe. Míg 2008-ban a rendszer nem zárta ki a többszörös szavazást, és ezek az összesítés során kerültek érvénytelenítésre, a rendszer fejlesztése révén 2009-ben már nem volt lehetőség többszörös szavazásra.

A szöveges, illetve az egyéb értékelések szavazategyenlőség esetén módosítottak volna a végeredményen.

A szavazás 2009. május 3-án zárult le. Idén nagyobb volt az érdeklődés a múzeumok ismertető weboldalai iránt, mint a tavalyi akció során. A szavazófelületről 78 ezren a pályázó múzeumok honlapjaira is ellátogattak.

2009-ben három kategóriában 26 múzeumra szavazhatott a nagyközönség. Az évi több mint 30.000 látogatót fogadó múzeumok kategóriában 12, az évi 5-30 ezer látogatót fogadó múzeumok kategóriában 9, az évi kevesebb mint 5000 látogatót fogadó kategóriában 5 intézmény versenyzett egymással. A szavazás alapján a nyertes múzeumok az alábbiak:

Évi több mint 30.000 látogatót fogadó múzeumok kategóriája:

Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza-Sóstó

Évi 5-30 ezer látogatót fogadó múzeumok kategóriája:

Duna Múzeum, Esztergom

Évi kevesebb mint 5000 látogatót fogadó múzeumok kategóriája:

Orfűi Vízimalom, Orfű

A nyertes múzeumok:

Sóstói Múzeumfalu

Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma 7,5 hektár területen közel száz épület segítségével mutatja be az Észak-Tiszántúl hagyományos népi építkezését és lakáskultúráját.

Az „élő múzeum” elvét szem előtt tartva számos műhely és épület állandó jelleggel vagy csupán alkalomszerűen működik is: a szatócsboltban ajándéktárgyak és kézműves termékek vásárolhatók, a kocsma múzeumi büféként látogatható, a templomban istentiszteletek, esküvők, keresztelők zajlanak. Számos egész napos program csalogatja a látogatókat, melyeken megelevenednek a falusi lakosság hagyományos népszokásai, ünnepei, dolgos hétköznapjai.

A Múzeumfaluban az elmúlt években megvalósult vendégbarát fejlesztések:

– gyerekfoglalkoztató kialakítása a Gyulaházi paplakból;

– játszótér létesítése fajátékokkal, várral gyerekeknek;

– szabadtéri „uzsonnázó” és pihenő kialakítása a nyitott színben, csoportoknak;

– bográcsoló, szalonnasütő kialakítása családoknak;

– babapelenkázó és mozgássérülteknek WC kialakítása.

További információ: www.muzeumfalu.hu

Duna Múzeum

A vízről, a vízért

Mire képes a víz ereje? Hogyan működik a láncos kút vagy az Archimedesi csavar? Hogyan védekeztek az árvizek ellen egykor és napjainkban? Hány lépés a Duna hossza? A Duna Múzeum állandó kiállítása már tízezrekkel ismertette meg a víz varázslatos világát. Interaktív, családbarát tárlatukon bemutatják a hazai víztörténet jelentős eseményeit és alakjait, az ember és a természeti környezet viszonyának folyamatos változását. A pancsoló teremben a víz fizikai és kémiai tulajdonságai kísérletekkel, tapasztalati úton ismerhetők meg, a térképteremben pedig a régi, történeti térképek mellett egy Magyarországot ábrázoló, nagyméretű űrfelvételt is találnak a látogatók. Az árvizekről tárgyak és filmek mesélnek, éppúgy, mint a csatornázás hőskoráról.

A Múzeumban az elmúlt években megvalósult vendégbarát fejlesztések:

A Duna Múzeum állandó kiállításának tervezői kitüntetett figyelmet fordítottak arra, hogy minden látogató számára optimális tanulási-szórakozási környezetet alakítsanak ki. A múzeum épülete és a kiállítóterek egyaránt megközelíthetőek kerekesszékkel is, a múzeum belső udvarán pihenőhelyet és homokozót alakítottak ki.

További információ: www.dunamuzeum.hu

Orfűi Vízimalom

Az Orfűi Malommúzeum a Dél-Dunántúl egyedülálló ipartörténeti értéke és emléke, amely a hajdanvolt malomipar utolsó tanúja a régióban. Országos szinten is utolsó, hiszen nem maradt az országban társa, amely működés közben – valós körülmények között – tudná bemutatni a vízimolnárok egykori munkáját. A múzeum kiállításain, kiadványain, ismeretátadási és szabadidős programjain keresztül, a tárgyi emlékek, az életmód és a szokások bemutatásával, az elméleti ismeretek és a mindennapi életben hasznosítható gyakorlati tudás közvetítésével igyekszik a látogatók számára a molnárság és a hozzákapcsolódó népi hagyományok jobb megértését és megismerését elérni.

A Múzeumban az elmúlt években megvalósult vendégbarát fejlesztések:

Az elmúlt években a múzeum területén végrehajtott beruházásokkal arra törekedtek, hogy olyan fejlesztéseket vigyenek véghez, amelyekkel egyrészt a lehető leghitelesebben és legéletszerűbben tudják bemutatni az egykori malmok működését, másrészt pedig, hogy a tárlatvezetések során elhangzottakat minél színesebbé, látványosabbá és élményszerűbbé tegyék.

A teljesség igénye nélkül néhány fejlesztés az elmúlt évekből, illetve újdonságok a 2009-es évre: a malomárok helyreállítása; a szárazmalom épületének és berendezéseinek a rekonstrukciója; az olajütő helyreállítása; honlap-fejlesztés; gabona-, és őrleménysimogató; kisfilmek vetítése; kenyérsütési bemutatók; sütő-suli; malom-kvíz (foglalkoztató füzetek); stb.

További információ: www.orfuivizimalom.hu

A kiírásnak megfelelően a Magyar Turizmus Zrt. a kategóriák győzteseinek 2, illetve 1,5-1,5 millió forint promóciós támogatást nyújt.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a Múzeumi Világnap alkalmából rendezett Múzeumok Majálisa rendezvényen került sor május 16-án. A díjakat Szűcs Balázs, az MT Zrt. marketingigazgatója adta át.