palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Hármashatár-hegyi ötletpályázat

Budapest Főváros Önkormányzata és a FŐKERT Zrt. az URBforDAN program keretén belül ötletpályázatot hirdet.

A helyszín: A Hármashatár-hegyen nagy munka kezdődött. A helyszín a Szépvölgyi út végén, a Fenyőgyöngyétől egyenesen fölfelé 1 kilométerre van. A városi erdőkkel foglalkozó nemzetközi URBforDAN program keretében az aszfaltút két oldalán lévő elhanyagolt területet megpróbáljuk visszaadni a természetnek és az embereknek. Most itt poros parkolók vannak, házromok és szemétkupacok. A terv az, hogy lezárjuk az út felső szakaszát az autók elől, hogy az erdőbe csak gyalog és kerékpárral lehessen bemenni.

Amit eddig terveztünk: Fokozatosan fákkal ültetjük be a parkolókat, erdő lesz a helyükön. Madárlest alakítunk ki. Építünk két „erdei osztálytermet”, a fapadokon 30 ember leülhet. Lesz 2 ivókút, tanösvény és erdei játszótér. A munkák hamarosan elkezdődnek, de még mindig segítségre van szükségünk, ezért ötletpályázatot írunk ki. Egy megbeszélt időpontban alaposan bemutatjuk nektek a területet, aztán ti következtek. Kérünk, segítsetek!

Néhány példa, amiben számítunk rátok:

Erdei játszótér
A környék néhány védett növény- és állatfaját fajátékok formájában is bemutatjuk. Úgy gondoltuk, hogy 2 állatfajt és 1 növényfajt választunk ki, amiket faszobrászok nagy méretben kifaragnak, és a kisgyerekek ugrálhatnak rajtuk, míg a felnőttek az állatokról és növényekről szóló leírásokat olvassák. De ti jobban emlékeztek, hogy mi az, ami egy kisebb gyereknek vonzó játék. Milyen állatokat és növényeket mutassunk be, és hogyan? Akinek van ötlete, írja le és rajzolja le részletesen!

Tanösvény
Ha feljöttök velünk a hegyre, végigmegyünk a tervezett tanösvényen. Miután megismertétek, hogy a terepen milyen érdekességek vannak, megtervezhetitek, hogy ti mit mutatnátok meg a kirándulóknak. A táblára tervezett QR-kódok segítségével madárhangokat, képeket, videókat is tudunk használni. Biztos még mást is, de ezt már ti tudjátok.

Kerékpárosok, gyalogosok, kutyák
Az erdőben a jelenlegi szabályok szerint bringával csak az erre kijelölt erdei kerékpárutakon szabad közlekedni, kutyát pedig csak pórázon szabad vezetni. Biztos, hogy a keskeny tanösvényről mi is ki fogjuk tiltani a kerékpárosokat, mert egyszerűen nem férnek el a gyalogosok mellett. Nagyon kellemetlen, mikor a nyugdíjasoknak ugrálniuk kell a hirtelen feltűnő biciklik elől. Milyen módszert javasoltok arra, hogy az erdei utakon a gyalogosoknak ne kelljen félni a bringásoktól és a kutyáktól? Ez a kérdés nemcsak erre a területre, de az összes budapesti erdőre vonatkozik.

Az erdők átalakításának művészi bemutatása
A területen induló természetvédelmi munkák fontos eleme, hogy – vigyázat, szakkifejezések következnek – az idegenhonos, invazív (őshonos fajok rovására terjedő) fajokat eltávolítsuk, és helyükre gazdag élővilágú, erre a tájra jellemző erdők kerüljenek. Vannak itt feketefenyő fák, de a legnagyobb gondot az akác jelenti. A kivágott akácfákból tervezhetnétek valami olyan alkotást, ami éppen azt érzékelteti, hogy nélkülük mennyivel változatosabb lesz az erdők élővilága.

Az eddig felsoroltak csak példák voltak. Jöhet bármi más, nem akarjuk korlátozni a fantáziátokat.

A pályázati kiírás:  Olyan létesítményeket, szelíd beavatkozásokat, művészi alkotásokat tervezzetek, amelyek javítják a természet állapotát vagy segítik a természeti értékek bemutatását. Persze lerajzolhatjátok, hogy a terület közepére fel akarjátok építeni az Eiffel-torony másolatát, vagy ki akartok alakítani egy új Niagara-vízesést, de a zsűri előnyben fogja részesíteni a természetbe illő, ésszerű költségből megvalósítható ötleteket.

A területet bemutatása: Aki erre igényt tart, annak szeptember 23. és 30. között, előre megbeszélt időpontban bemutatjuk a helyszínt. A járványhelyzetre tekintettel egyszerre csak egy összetartozó iskolai osztályt, munkahelyi közösséget vagy családot fogadunk. Kérjük, ügyeljetek a járványügyi szabályok betartására!

A pályázat beadásának menete a következő:

  • A pályázó készítse el ötletének A4-es terjedelmű leírását és A4-es terjedelmű grafikai megjelenítését.
  • Töltse ki és írja alá a jelentkezési űrlapot.
  • Küldje el a dokumentumokat UFD_Keresztnév_Vezetéknév elnevezéssel PDF formátumban a cserto.eszter@budapest.hu-ra.
  • Töltse ki és írja alá az adatkezelési nyilatkozatot.
  • Kiskorú pályázók esetében a pályaművel együtt kérjük a szülői nyilatkozat benyújtását.

Ha a pályázó kiskorú, szülők és tanárok segítsége engedélyezett.

Beadási határidő: 2020. október 30. 14 óra

Eredményhirdetés: A pályázatokat a zsűri 2020. november 10-ig elbírálja, a nyerteseket e-mailben értesítjük.

Nyeremények:

Az ötletpályázat győztesei (az első 3 ötlet szerzői) a következő jutalmat kapják:

URBforDAN ajándékcsomag

  • A1-es méretű poszter, amelyen a győztes ötlet ábrázolását és annak leírását profi grafikus formázza meg.
  • A hazai győztesek művei a többi résztvevő ország legjobbjaival együtt külön versenybe kerülnek, a nemzetközi zsűri 7 ország 21 művéből a 3 legjobbat külön díjazni fogja.