palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Három nagyprojekt kapott brüsszeli jóváhagyást

umfteulogo_1508Az Európai Bizottság – a projektek előkészítettségének és a kormány gyorsító intézkedéseinek köszönhetően – újabb három nagyprojektet, a szegedi villamoshálózat fejlesztését, a Közép-Duna vidéki hulladéklerakók rekultivációját és Békéscsaba szennyvíztisztításának és csatornázásának fejlesztését is jóváhagyta. A mostani döntésekkel immár öt nagyprojekt kapott brüsszeli igent, ezeken felül további 17 nagyprojekt van túl a kormánydöntésen, amelyek közül 14 már Brüsszelben várja a támogató döntést.A hazai fejlesztéspolitika sikere, hogy az Európai Unió tagországai közül Magyarország nyújtotta be Brüsszelnek a legtöbb nagyprojektet. A beruházások azért is kiemelt jelentőségűek, mert a magas színvonalon előkészített nagyberuházások jelentenek választ azokra a kihívásokra, amelyekkel a nemzetközi pénzügyi- és gazdasági válság miatt szembesül az építőipar, a hazai munkaerőpiac.

A szegedi nagyprojekt célja a városi tömegközlekedés szolgáltatási színvonalának javítása, a közösségi közlekedés népszerűbbé tétele, de cél a környezeti terhelés csökkentése is. A fejlesztés több mint 160 ezer szegedi és környéken élő mindennapjait teszi könnyebbé.

A fejlesztés korszerűsíti Szeged mindhárom meglévő villamosvonalát, és sor kerül egy új, közel 2,5 km hosszú negyedik vonal kiépítésére. Több mint 8 km hosszan újakra cserélik a teljes sínpályát, melyek már a legkorszerűbb technológiával készülnek, rezgés- és zajcsillapító gumiággyal rendelkeznek. Meghosszabbítják a 8-as trolibuszvonalat, és új trolibuszvonal váltja fel az egyik jelenlegi autóbuszvonalat.

Korszerűsödik a villamosremíz, a trolibusztelep, valamint az áramellátás is. Kilenc új, alacsonypadlós villamossal és tíz új trolibusszal bővül a járműpark.

A projekt befejezésének várható időpontja 2011. vége. A projekt összköltsége megközelíti a 30 milliárd forintot, melyből az uniós támogatás közel 25 milliárd forint.

A “Közép-Duna vidéke hulladékgazdálkodási rendszer – hulladéklerakók rekultivációja” projekt fő célkitűzése a vízbázisok, felszíni és felszín alatti vizek védelme, az elhagyott, illegális és megfelelő védelem nélkül működő hulladéklerakók felszámolása és lezárása, a levegő minőségének javítása, valamint az egészségügyi kockázatok felszámolása révén a lakosság életminőségének javítása.

A projekt keretében 12 hulladéklerakót teljesen felszámolnak, 69 hulladéklerakót lezárnak, és kettő, a természet által visszahódított hulladéklerakó tájba illesztése fog megvalósulni. A projekt közel 500 ezer ember életkörülményeit javítja.

A projekt befejezésének várható időpontja 2011. év vége. A projekt összköltsége 7,7 milliárd forintot, melyből az uniós támogatás 100%.

A békéscsabai nagyprojekt keretében az eddig csatornázatlan területeken kiépülnek a helyi gyűjtőrendszerek, nyomóvezetékek és a hozzá tartozó átemelők. A csatornahálózat bővítésének köre a Békéscsaba belterületén lévő, a csatornahálózathoz még nem csatlakoztatott egyes területek bekötésére és a város közigazgatási határain belül található egyes városrészek (Mezőmegyer, Fényes, Gerla) elválasztott rendszerben történő csatornázására terjed ki. A technológiai fejlesztéssel a meglévő békéscsabai szennyvíztelep alkalmas lesz a nagyobb hatásfokú, tápanyag-eltávolítást is megvalósító biológiai tisztításra. Ezáltal a befogadó felszíni víz – az Élővíz-csatorna – és közvetve a Kettős-Körös vízminőségi állapota javul.
A csatornahálózat fejlesztése 21 ezer békéscsabai mindennapjait érinti, a beruházás összköltsége 17,7 milliárd forint, melyből közel 15 milliárd forint az uniós támogatás.

Magyarország több mint negyven nagyprojektet nevezett meg, ezek közül 23 rendelkezik már a kormány jóváhagyásával. A brüsszeli döntéshozókhoz már 19-et ki is küldtünk, így az eddig elfogadott öt nagyprojekten túl további 14 várja Brüsszel támogató döntését. Ezek mindegyike közlekedésfejlesztési vagy környezetvédelmi beruházás, és értéküknél fogva mind brüsszeli jóváhagyást igényel. (A nagyprojektek döntő többsége 13 milliárd forintot meghaladó volumenű beruházás, míg a környezetvédelmi beruházások értékhatára 6,5 milliárdos. Mindezekkel összefüggésben a nagyprojektek esetében az egyes tagországok kormányának jóváhagyásán túl az Európai Bizottság támogatására is szükség van.)

A magyar nagyprojektek között olyan jelentős közlekedési beruházások szerepelnek, mint a 4-es metró, a debreceni és a miskolci villamoshálózat fejlesztése, az M7-es autópálya, az M43-as gyorsforgalmi út építése, valamint a Kelenföld–Székesfehérvár-vasútvonal fejlesztése. De brüsszeli jóváhagyásra várnak már olyan jelentős környezetvédelmi fejlesztések is, mint Nyíregyháza csatornázási és szennyvízprogramja, vagy éppen Makó és térségének szennyvízprogramja.
(NFÜ)