palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Hasznosítsuk újra, használjuk többször! fotópályázat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkársága „Hasznosítsuk újra, használjuk többször!” címmel fotópályázatot hirdet.


A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv központi kérdése a hulladékgazdálkodás: az olyan hulladékok keletkezésének megelőzése, amelyek környezetre gyakorolt negatív hatása nyilvánvaló. Fontos cél az ország illegális hulladéktól való megtisztítása, de az egyszer használatos műanyagtermékek kivezetése is.
A jövő záloga a körforgásos gazdasági modell alkalmazása, amely szorosan összefügg a fenntarthatósági célokkal. Az erre való átállás létfontosságú a magyar gazdaság számára, ugyanis segíti a globális versenyképesség fokozását, a gazdasági növekedést és új munkahelyek teremtését is.

A pályázat célja
A fotópályázat célja, hogy a fotózni vágyók összegyűjtsék és fotóikon megörökítsék azokat a hazai példákat, amelyek a forgalomban lévő termékek, használati tárgyak és eszközök újrahasználatát, újrahasznosítását célozzák.
A téma feldolgozása során minden olyan kérdés megjelenhet a fotókon, amely bemutatja, hogy mi magyarok mit teszünk azért, hogy: – csökkentsük a hulladék mennyiségét; – újrahasználjuk, amit csak lehet; – újrahasznosítsuk, amit csak tudunk; – és óvjuk környezetünket a felesleges környezeti terheléstől.
A pályázat az egyén felelősségének tudatosítását, a környezettudatos gondolkodást kívánja elősegíteni.

Pályázati feltételek

A pályázatra célcsoport megkötése nélkül, bárki küldhet be pályaművet.

A pályázaton egy pályázó több, maximum 5 pályamunkával is részt vehet.

Pályázati kategóriák

 • Színes
 • Monokróm

Pályázati anyag tartalma

 • A pályázatra egy pályázó több, maximum 5 fotót nyújthat be.
 • A pályázaton digitális fényképezőgéppel és mobiltelefonnal készített, illetve filmről vagy diáról digitalizált színes és monokróm fotókkal lehet részt venni az alábbiak szerint:
  • A képeket csak JPEG formátumban (hosszabbik oldal 1920 pixel méretben) lehet beküldeni. A kép mérete nem haladhatja meg a 1 Mb-t.
  • A kép feldolgozása során a korrekció a következő digitális módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast), árnyékok/csúcsfények (shadow/highlight).
  • Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítására: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por. Engedélyezett a kép megvágása, zavaró elemek levágása és a kép orientációjának megváltoztatása. Engedélyezett továbbá a felvételek fekete-fehérré alakítása, valamint az analóg felvételeknél a szkennelési/digitalizálási hibák (karcolás, porszem) eltávolítása.
  • Bármilyen oldalméretű-arányos kép feltölthető, de törekedjen a pályázó a szabványos oldalméretek betartására 1:1, 1:1.5, 1:2, 1:3, 3:2, 4:3, 5:4,
  • A pályázaton nem vehetnek részt olyan képek, amelyek dátummal vagy egyéb – a készítő kilétére utaló – felirattal vannak ellátva. Nem lehet pályázni filmből kimásolt, úgynevezett digitális pillanatképpel.
  • Pályázni kizárólag olyan fotókkal lehet, amelyeknek egyedüli és kizárólagos szerzője a pályázó, továbbá nem sértik harmadik személyek személyhez fűződő vagy szerzői jogait. Amennyiben a beadott fotók mégis megsértik más személyek szerzői vagy egyéb személyhez fűződő jogait, akkor az abból fakadó bármilyen igény tekintetében a pályázó teljes jogi felelősséggel tartozik és köteles az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-t és az Innovációs és Technológiai Minisztériumot jogi igény érvényesítése alól mentesíteni.
  • A filmről vagy diáról digitalizált fotók a digitális fényképezőgéppel készült felvételekkel együtt kerülnek elbírálásra.

Amennyiben a zsűri meggyőződik arról, hogy olyan kép került nevezésre, amely a fenti szabályok bármelyikét megszegi, úgy az érintett képet kizárja a pályázatból.

Letölthető dokumentum

Pályázati kiírás

A pályázat benyújtásának módja
A fotókat címmel szükséges ellátni.
Kérjük a pályázati kiírás mellékletében szereplő pályázati adatlapot, valamint nyilatkozatot kitöltve, aláírva, szkennelve a pályázathoz csatolni.
Az alkotásokat a pályázatkezelő részére e-mailben a
fenntarthatosag@emi.hu
címre kérjük megküldeni.

A pályázat beküldésének határideje: 2020. december 1. (kedd)

A pályázatokat a Dr. habil. Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár által felkért bizottság értékeli. A bírálóbizottság fenntartja a jogot, hogy – a pályaművek minőségére figyelemmel – egyes helyezéseket ne ítéljen oda vagy több helyezettet javasoljon díjazásra.

A pályázat díjazása kategóriánként:
I. helyezett: 50.000 Ft értékű vásárlási utalvány
II. helyezett: 35.000 Ft értékű vásárlási utalvány
III. helyezett: 25.000 Ft értékű vásárlási utalvány