palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Hello holnap! Mi vár ránk 2020-ban? Esszépályázat

hello holnap pályázatA nagy kérdés az, vajon mi történik 2020-ig a klímaváltozás tükrében? Mire vagyunk képesek? Te, hogy látod? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre! Találj ki, írj javaslatokat, jövőképet, utópiát, forgatókönyvet, reménykeltő novellát, mini-esszét! Írj 2020 karakterben arról, milyennek képzeled a jövő Magyarországát, zöld és derűs vagy szmogfelhős és borús lesz a holnap 2020-ban?!
A pályázatokat október 31-ig várják a szervezők!

Ha az emberiség továbbra is a jelenlegi esztelen módon használja ki élőhelyét, a bolygónkat, akkor visszavonhatatlan hatásokkal kell szembenéznünk. A felelősség mindannyiunké, azonban ezzel csak kevesen hajlandóak szembenézni. A Vegyél Vissza! Program és Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa közös esszé-pályázata arra vállalkozik, hogy felmérje: vajon mit gondolnak ma a jövő döntéshozói a klímaváltozás problémájáról és a lehetséges forgatókönyvekről?
A veszélyes éghajlatváltozás jelentős kockázatának elkerülése akkor lehetséges ha a globális átlaghőmérséklet az ipari forradalom előtti szintjéhez képest legfeljebb 2 fokkal emelkedik a XXI. század végéig. Az élelmiszer és ivóvíz vészesen fogy, a biológiai sokféleség erőteljes csökken, a tengeri halott zónák növekednek a grönlandi jégtakaró összeomlik az Amazonas-vidék esőerdő eltűnnek, népvándorlás indul be, a törékenyebb államok A Föld eltartó képessége az emberiség viszonylatában jelentősen csökken, a globális éghajlati rendszer egy olyan új, általunk nem ismert egyensúlyi helyzet felé sodródik, amelyben a jelenlegi magasabb rendű élő szervezetek nehezen, vagy nem tudnak tovább élni, és jelentős biológiai rendszerek omlanak majd össze… ezek mind a veszélyes éghajlatváltozás velejárói.

A Vegyél Vissza! Klímaváltozás elleni Program, a Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa védnökségével és a Magyar Telekom Nyrt. támogatásával esszépályázatot hirdet diákok számára: Arra kérik a 15-25 éves korosztályt, fogalmazzák meg 2020 karakterben azt, mit gondolnak 2020-as év, a jövő Magyarországáról?

Az esszépályázat célja, hogy feltérképezze, mennyire látják a diákok valós veszélynek, fenyegető jövőképnek a klímaváltozás várható hatásait, illetve mennyire vannak tisztában azzal, hogy a jelenben hozott globális és lokális gazdasági, politikai döntések és az egyén személyes felelőssége és cselekedetei határozzák meg későbbi életünket.

Arra bátorítunk minden 15-25 év közötti diákot, hogy írjanak minél többen, legyenek kezdeményezőek és kreatívak, írják meg, hogy milyen legyen az a holnap, amit érdemes várni és örömmel lehet megélni. Ez az esszépályázat jó lehetőség arra is, hogy a fiatalok figyelmeztessék a felnőtteket arra, hogy az ő jövőjüket érintő feladatokról érdemes közösen gondolkodni.

A pályázatokat október 31-ig várják a szervezők az info@vegyelvissza.hu címre.

Zsűri:
Novák Péter (színész, zeneszerző, KultúrPart kreatív igazgatója),
Réz András (író, Werk Akadémia művészeti igazgatója),
Arany Dóri (The Grenma basszusgitárosa, BRAVO Mentsd meg a Földet kampány arca),
Molnár Tamás (Anti Fitness Club frontembere, BRAVO Mentsd meg a Földet kampány arca),
dr. Krómer István (JNO tudományos munkatárs),
Szomolányi Katalin (osztályvezető, Magyar Telekom, Vállalati fenntarthatósági osztály),
Méth Barbara (program igazgató, Vegyél Vissza!),
Illés Csaba (Ringier Youth Network főszerkesztő)

A pályázat nyertese egy Samsung Galaxy okostelefont vihet haza, illetve írása megjelenik az Ifjúsági Magazinban és a Neon.hu oldalán. A következő három legjobb munkát egy-egy Sony e-Book készülékkel jutalmazzuk. További nyereményként a következő 20 legjobb pályaművet beküldői egyenként 2000 Ft-os könyvutalványt kapnak ajándékba.

A díjátadóra 2010. november 19-én kerül majd sor, ahol az esszéket nem csak díjazzák, de meg is hallgatja őket a közönség.

A pályázat részletei és háttéranyag a http://www.vegyelvissza.hu oldalon megtalálhatók.

Kapcsolat:

Vegyél Vissza!
Név: Zöld Alexandra
Email: zold.alexandra@vegyelvissza.hu
telefon: +06-20-419-1735

Jövő Nemzedékek Országgyűlési biztosa
Név: Czippán Katalin
Email: czippank@obh.hu
Telefon: +06-30-250-7857

Forrás: http://vegyelvissza.hu