palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Helyben az éghajlat védelméért!

Éghajlatvédelmi szövetség DíjFelhívás önkormányzatoknak a legjobb megvalósított éghajlatvédelmi tevékenységért járó díjért. A nemzetközi klímavédelmi tárgyalások eredménytelensége rámutat, hogy a nemzetközi és nemzeti vállalásokon túl, jelentős szerepe van, lehet a helyi, önkéntességen alapuló, éghajlatunk megóvásához kapcsolódó tevékenységnek is. E gondolat alapján alakult meg 20 évvel ezelőtt az Európai Klímaszövetség és tavaly annak magyarországi hálózata, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség.
A mexikói nemzetközi tárgyalások időpontjához kapcsolódóan a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség Magyarországon első alkalommal hirdeti meg az Európában már többször sikerrel megvalósított KlímaSztár (ClimateStar)* felhívást, ezzel is hangsúlyozva a helyi szintű tevékenységek fontosságát. Programunkkal egyfelől szeretnénk kiválasztani és díjazni a legjobb megvalósított helyi – önkormányzatok közreműködésével megvalósított – projekteket, másfelől szeretnénk összegyűjteni és bemutatni a hazánkban megvalósult jó példákat.

Felhívásunkra olyan fejlesztések, projektek leírását várjuk, amelyekkel az önkormányzatok hozzájárultak az éghajlatváltozás fékezéséhez. Néhány lehetséges példa:

  • Az energiafelhasználás csökkentéséhez, helyi, megújuló energiaforrások hatékony felhasználásához kapcsolódó fejlesztések;
  • Fenntartható települési / területi tervezés, fejlesztés – környezetkímélő közlekedés (gyalogos, kerékpáros, tömegközlekedési rendszerek fejlesztése), közösségi célú városrehabilitációs tevékenységek (parkosítás);
  • Zöld közbeszerzés – helyi termékeket, termelőket előnyben részesítő tevékenységek, zöld irodai programok.

A felhívásra bármely hazai település jelentkezését várjuk, amennyiben szeretné az első magyarországi KlímaSztár díjat elnyerni.

Jelentkezni az önkormányzat éghajlatvédelmi tevékenységeinek bemutatásával lehet:

  • A honlapunkról letölthető formanyomtatvány három részének (Önkormányzat adatai, Települési klímaprofil és a Projekt bemutatása) feldolgozásával. Az egyszerűen kitölthető klímaprofil alapján ideális esetben – amennyiben település az összes kapcsolódó lépést megtette – a következő oldalon egy klímacsillag rajzolódik ki. Ez a csillagdiagram grafikusan is segíti az önértékelést.
  • A projektet bemutató fényképeket kérjük, hogy a formanyomtatványhoz csatoltan küldjék el!

Kérjük, hogy a kitöltött formanyomtatványt, mely letölthető a Szövetség honlapjáról, és a fényképeket legkésőbb 2011. április 22-ig juttassa el a klimasztar2011@gmail.com címre!

Bővebb tájékoztatás a felhívásról:

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség (Lajtmann Csaba) – 96/316-192; 30/232-6658

Részletek:
www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu

Villámposta: klimasztar2011@gmail.com

Letölthető dokumentum

formanyomtatvány

Forrás: http://www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu