palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Hitelmoratórium Kisokos: A folyószámla és a hitelkártya hiteleseken kívül minden hitelesnek segíthet!

Hitelmoratórium

Megjelent a hitelmoratórium kormányrendelet, amely nagy segítséget nyújt a bajba jutott hiteleseknek, emellett a Babaváró hitel, és a Nemzeti Eszközkezelő programjában részt vevők is haladékot kapnak. A törlesztési moratórium december 31-ig biztosít lehetőséget minden lakossági és vállalati hitelszerződésre.

A Bank360.hu segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, előnyöket és hátrányokat egyaránt.

A koronavírus-járvány nemzetgazdaságot és a lakosságot érintő hatások enyhítése érdekében hatályba lépett kormányrendelet (47/2020. (III. 18. )alapján 2020.12.31. napjáig törlesztési moratórium lehetőségét biztosítja a lakossági és vállalati ügyfeleknek. A moratórium a március 18. éjfélig fennálló és folyósított hitelekre vonatkozik, amely szerint az adósoknak év végéig nem kötelező az adósoknak törlesztő részletet fizetni.

A lakosság szempontjából a moratórium a következő hitelszerződéseket érinti:

  • személyi kölcsön
  • jelzáloghitel (például lakáshitel)
  • áruhitel
  • gyorskölcsön
  • autóhitel
  • diákhitel

Vonatkozik a pénzügyi lízingszerződésekre, és a munkáltatói kölcsönökre egyaránt.

A moratórium kiterjed azokra az adósokra, akik a természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvény által meghatározott eljárások alá tartoznak, és azokra, akik az adósok hiteltörlesztési kötelezettségéért kötelesek helytállni.

Mi a teendője az adósnak?

A moratórium automatikusan lép életbe, nincs teendője annak, aki élne a lehetőséggel.

Azok az ügyfelek, akik folytatni kívánják a törlesztést, a bankjuk felé kell jelezni, és velük kell erről egyeztetni.

A törlesztési moratórium lényege

A moratórium csak időleges halasztást jelent, a letelte után kell a futamidő fennmaradó részében kell megfizetni a törlesztőrészleteket.

Hogyan alakulnak a moratórium lejárta után a törlesztőrészletek?

A rendelet meghatározza, hogy 2021.januártól a havi törlesztőrészletek nem emelkedhetnek meg, hanem a hitel futamideje tolódik ki. A döntés érintettjei leginkább a rövid kamatperiódusú hitelesek lehetnek, de azokra is hatással lehet, akik a hitelt fix kamatozással (fix teljes hiteldíj mutatóval (THM) igényelték.

A kamatokra a rendelet a következőket határozza meg: „a fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni.”

Lemondás a törlesztési moratóriumról

A törlesztési moratóriumot nem kötelező igénybe venni, erre bármikor lehetőség van, a bejelentést a hitelintézet felé kell megtenni. A pontos információk a folyósító bank honlapján olvashatóak el. A pénzintézetek felé Internetbankon, és Telebankon keresztül is lehet majd nyilatkozni. Egyes bankok telefonos ügyfélszolgálati lehetőséget biztosítanak, de van olyan pénzintézet, amely egy „nem kérek moratóriumot”gomb alatt nyújt tájékoztatást.

Babaváró hitel, CSOK hitel

A rendelet a babaváró hitel törlesztésére is kiterjed. A különböző konstrukció közül, akiknél jelenleg is szünetel törlesztés, azokat a moratórium nem érinti.

A részletszabályozás szerint nincs kezességvállalási díjkötelezettség sem. A módosult szerződéseket nem kell okiratba foglalni közjegyző előtt, a korábbi okirat a szerződés módosult tartalmi feltételeivel érvényes.

A babaváró támogatást nem kell jelenleg azoknak sem törleszteni, akiknél nem született meg az első gyermek. Arról, hogy hitelszerződéseket pontosan hogyan befolyásolja a moratórium, még nincs hivatalos információ, és az sem ismert, hogy hogyan fogja érinteni azokat a babát váró családokat, akik fel akarták venni a hitelt- a válság miatt már elvesztették a munkahelyüket-, és a jelenlegi szabályozás szerint elesnek a lehetőségtől.

A CSOK hitel (a támogatás mellé igényelhető kedvező kamatozású jelzáloghitel) törlesztésekre a piaci kamatozású hitel moratórium szabályai érvényesek.

Lízingszerződések

A moratórium kiterjed a lízingszerződésekre, a rendelet szerint a lízingdíjra is a kamatra vonatkozó szabályok érvényesek. Viszont a rendelet nem tér ki, hogy az operatív lízingre, és a tartós bérleti szerződésekre is érvényes-e a lízing fizetés felfüggesztése.

A törlesztési moratórium időtartama

A rendelet 2020.12.31. napjáig határozza meg az időtartamot. A kormány, amennyiben a veszélyhelyzet továbbra is fennáll, újabb rendeletben a törlesztési moratórium időtartamát meghosszabbíthatja.

Mi az előnye, és kinek előnyös élni a törlesztési moratórium lehetőségével?

A járvány számos iparágban, a munkaerőpiaci szereplők körében és a lakosok túlnyomó részénél azonnali pénzügyi sokkot okozott.

Az egyéni élethelyzetekben az időlegesen elhalasztható törlesztés, azonnali lehetőség az adósoknak, hogy a felmerülő fizetési nehézségekre átmeneti megoldást nyújtson.

A moratórium nyújtotta lehetőséget azoknak érdemes számba venni, akik már most elvesztették az állásukat, csökkent a bevételük, ezért a stabil hiteltörlesztést a közeljövőben nem látják biztosítottnak.

A törlesztési moratórium igénybevételének hátrányai

A hátrányok közé a futamidő meghosszabbodása tartozik, így az adósok az eredetileg tervezettnél később, és magasabb, a banknak megfizetett összeggel zárhatják le a hitelszerződést, mintha a szerződés szerint meghatározott módon végig törlesztettek volna.

(Forrás: Bank360.hu)