palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Hold-álmok kreatív pályázat

msw pályázatÁlmuk a világűr – A MiniSpaceWorld 2010-es pályázatán a vállalkozó kedvű és kreatív pályázóknak egy Holdról szóló világ megtervezésén kell dolgozniuk. A MiniSpaceWorld elnevezésű űrhajózási és csillagászati modell- és terepasztal-kiállítás keretében egy Hold témájú világ megtervezése az idei téma.

A pályázók feladatai:

 1. Térbeosztás, vázlatos tervrajz készítése. Ez egy A3 formátumú képi dokumentum, amely felsorolja a Holdról szóló világ tervezett fő elemeit (benne minimum 3 interaktív gombnyomásos helyszínnel) és tartalmazza egy minimum 150 m2 összterületű terepasztal (ami pl. jól elképzelhető egy 16 m × 16 m-es teremben, de nem követelmény, hogy a terem négyzetes legyen) alaprajzát 1:87 (H0) vagy 1:100 méretarányban, ezen a felsorolt fő elemek elrendezését; a terepasztal felülete ne haladja meg a 250 m2-t; valamint tartalmaz egy, a tervrajzon használt főbb elemeket leíró jelmagyarázatot.
 2. Látványterv készítése a tervrajznak megfelelően.
 3. A design részletes leírása. A pályázó csapatnak meg kell indokolnia mintegy 1000 és 2000 karakter közti terjedelemben, max. 2 A4-es oldalon, hogy miért éppen ezt a designt választották, milyen „üzenetet” közvetít az elképzelés, valamint le kell írnia a felvázolt fő blokkok részleteit és az interaktív, nyomógombos helyszínek működését.
 4. Három (vagy több) kiemelt részlet kidolgozása. Itt a feladat a csapat által tervezett design kiválasztott részeinek illusztrálása és leírása, max. 2 A4-es oldal terjedelemben.
 5. Választható: A csapatok készíthetnek további 3D designt, animációkat, vagy videókat is, annak figyelembe vételével, hogy ezek nem követelmények, és nem befolyásolják a zsűri döntését, de benyújtásuk befolyásolhatja a közösségi szavazás eredményét.

A pályázat minden tartalmát kell benyújtani; az alaprajz és az illusztrációk készülhetnek kézzel rajzolva vagy elektronikus úton.

A pályázat beadási határideje 2010. szeptember 30.

A pályázatra korra, nemre és állampolgárságra való tekintet nélkül bárki jelentkezhet. A pályázatra max. 6 fős csapatok jelentkezését várják, de egy csapat akár egy főből is állhat, illetve egy ember több csapat munkájában is részt vehet. A pályázathoz regisztráció szükséges a www.minispaceworld.com oldalon. A csapat regisztrációjakor meg kell adni a csapat nevét, a csapatnak az MSW honlapján regisztrált felhasználóját (ez lehet már létező felhasználó is), csapatvezető teljes nevét.

A pályamunkákat digitális formában várják a contest@minispaceworld.com e-mail címre az alábbiak szerint:

 • Kép fájl (jpg vagy png) az alaprajzról, 300 dpi felbontással, A3 méretben
 • Kép fájl (jpg vagy png) a látványtervről, 300 dpi felbontással, A3 méretben
 • .pdf, .odt vagy .doc fájl a részletes leírásról, A4 formátumban, max. 2 oldal
 • .pdf, .odt vagy .doc fájl minden kidolgozott részletről külön, illusztrácóval együtt, A4 formátumban, max. 2 oldal
 • A részleteket illusztráló képeket jpg, png vagy gif formátumban külön is, lehetőség szerint 300 dpi felbontással.

A zsűri tagjai:

 • María Catalina, NASA JPL Solar System Ambassador, a The Astronaut Teacher Alliance (TATA) alapítója és elnöke, Amerikai Egyesült Államok
 • David A. Dunlop, projektfejlesztési igazgató, The Moon Society, Amerikai Egyesült Államok
 • Niklas Järvstråt, Moon-Mine Project, Svédország
 • William Pomerantz, Senior Director Space Prizes, a Google Lunar X Prize projektigazgatója, X Prize Foundation, Amerikai Egyesült Államok

A díjak értéke a szponzoroktól függ, de a minimális célkitűzés 3000 euró összdíjazás, amit a legjobb három helyezett csapat között 3:2:1 arányban osztanak fel. Emellett lesz egy különdíj, az MSW Community’s Prize, amelyet az MSW oldalán regisztrált tagok fognak megszavazni. A díjakat Budapesten adják át, előreláthatólag 2010 novemberében. A pontos helyszínt és időpontot hamarosan közzéteszik.

A pályázatról további információ a contest@minispaceworld.com címen kérhető, illetve az MSW weboldalon található.

A MiniSpaceWorld felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szól: vasúti terepasztal-rendszerhez hasonlítható módon felépített „modellvilágokban“ kívánja bemutatni az űrhajózás és a csillagászat érdekes és izgalmas részleteit. Kiállítótermei – amelyeket MSW világoknak neveznek – tematikai csoportosításban járják majd be a csillagászat és az űrhajózás sokszínű világát, a múltból indulva az elképzelt jövőig. A tervezett terepasztalok látványosan, mindig mozgásban levő modellekkel (induló és leszálló űreszközök, pályán keringő műholdak, autó- és vonatközlekedés, stb.) nyújtanak egyidejűleg szórakozást, ismeretterjesztést és turisztikai vonzerőt. Külön hangsúlyt kap az űrhajózásból eredő rengeteg hasznos, a mindennapi életet kényelmesebbé és biztonságosabbá tevő eszköz bemutatása.

A MiniSpaceWorld egy peregrinus interstellar projekt. A peregrinus interstellar célja, hogy hozzájáruljon a gyakorlati csillagközi utazás megvalósításához és az űrkutatás népszerűsítéséhez. Többnyelvű internetes portáljának, a PI Clubnak tudományos népszerűsítő feladatát a „hagyományos” űrhajózás és a csillagászat témaköreire a MiniSpaceWorld (MSW) projekt terjeszti ki.

Forrás: http://www.urvilag.hu ;