palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Horizont 2020 „Food Scanner” Díj

Horizont_2020A Horizont 2020 „Food Scanner” Díjra olyan innovációval vagy prototípussal lehet jelentkezni, amely lehetővé teszi a polgárok számára, hogy pontosan, hatékonyan és időben megállapíthassák többféle étel típus tápanyag összetételét és azokban található allergének jelenlétét.

A Horizont 2020 „Food Scanner” Díjat az a legjelentősebb hordozható prototípus megoldás kapja meg, amely önmagában vagy kombinálva más eszközökkel (pl okos telefonokkal) lehetővé teszi, hogy az európai polgár pontosan, hatékonyan és időben meg tudja állapítani többféle étel típus tápanyag összetételét és azokban található allergének jelenlétét. A cél az, hogy az emberek kíméletes módszerrel, optimális és informált döntéseket tudjanak hozni egészségük és jólétük javítása érdekében.

A kiírás az európai polgárok egészségének és jólétének javítása érdekében olyan technológiai megoldási javaslatokat vár, amelyeket egészséges vagy étel intoleranciával, allergiával vagy túlsúllyal küszködők használhatják táplálékbevitelük monitorozására.

A Díj várhatóan ösztönzi majd az ipari és akadémiai kutatás közötti kreatív együtt gondolkodást, annak érdekében, hogy áttörő megoldásokkal ösztönözze az európai ipart a táplálékbevétel mérésének és beazonosításának útjában álló akadályok lebontására.

A kiírásban résztvevők előtt semmiféle megkötés nincs arra vonatkozólag, hogy hogyan és milyen megközelítést használjanak, ezért azok többek között tartalmazhatnak új érzékelő és adatfeldolgozó technológiákat.

Elvárások:

  • A beadott javasolt technológiának minimum a technológiai fejlettségi skálán, 7-es szinten kell lennie. (TRL 7 – rendszer prototípus bemutatás működő környezetben)
  • Könnyen működtethető és hordozható készülék legyen
  • Nem – invazív megoldású, alacsony energia szükséglettel viszonylag hosszú ideig működni tudó megoldás legyen

Étel típusok: A díjverseny tekintetében, az étel minta homogén, összetételében és tulajdonságaiban egységes (pl. alma, hús, tej, bor, gyümölcslé). A heterogén ételekben egyenlőtlen az összetétel, így annak az ételmintái is különböző eredményeket mutatnak. A Pán – Európai élelmiszer fogyasztás mintáinak különbségeit is vizsgálni kell.

Pályázati azonosító: FoodScanner-01-2015 – IPr Inducement Prize
Pályázat benyújtási határideje: 2016.03.09.
Keretösszeg: 1 000 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő
Támogatási intenzitás:Minden adót, költséget és a fejlesztés kockázatát a versenyzőnek kell vállalnia.

Támogatott projektek várható száma:  3 db

EU hozzájárulás projektenként (max.)
A keretösszeg 1 000 00 euró az alábbiak szerint:

  • 1. díj: 800 000 euró
  • 2. díj: 100 000 euró
  • 3. díj:  100 000 euró

Letölthető dokumentumok

Kedvezményezett: A H2020 Programban résztvevő és társult országban bejegyzett jogi személy vagy személyek.
Konzorciumi előírás: A H2020 Programban résztvevő és társult országban bejegyzett jogi személy vagy személyek.

A pályázat hivatalos weboldala: Horizon Prize – Food Scanner