palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Hüpatia-díj – Díj a nők és férfiak társadalmi egyenlőségéért a magyar sajtóban

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek), az Európai Női Lobbi (EWL) magyar tagja idén is meghirdeti a HÜPATIA média díjat, a nők és férfiak társadalmi egyenlőségéért a magyar sajtóban.  Az idei év kiemelt témája: a nők a magyar és európai politikai döntéshozatalban, a nők és férfiak egyenlőségének megjelenése a magyar pártprogramokban, és a nők jogait támogató magyar politikusok portréja.

Célunk a 2017-es díj meghirdetésével sem változott: fel szeretnénk hívni a médiában dolgozók figyelmét arra, hogy tudatosságuk és felelősségvállalásuk erősítésével sokat tehetnek a nők méltó, tehetségük szerinti társadalmi szerepvállalásának elősegítéséért.

Az idei év kiemelt témája: a nők a magyar és európai politikai döntéshozatalban, a nők és férfiak egyenlőségének megjelenése a magyar pártprogramokban, és a nők jogait támogató magyar politikusok portréja.

A pályázat a nyomtatott, az elektronikus és az on-line média azon női és férfi munkatársait kívánja elismerni, akik hiteles, kiegyensúlyozott, előítéletektől mentes írásaikkal, témaválasztásukkal, cselekedeteikkel hozzájárulnak a nemek valódi jogi és társadalmi egyenlőségének előmozdításához.

Olyan pályaműveket várunk, illetve díjazunk, amelyek alkotói

 • a fenti témák egyikét járták körül jelölt munkájukban:
  1. nők a magyar és európai politikai döntéshozatalban,
  2. a nők és férfiak egyenlőségének megjelenése a magyar pártprogramokban,
  3. a nők jogait támogató magyar politikusok portréja
 • érzékenyek a társadalom, a közélet szereplői által is gyakran közvetített nőképére, a nőkkel kapcsolatos közbeszédre, a nemek közti hierarchikus viszonyrendszerre, a nemek közti egyenlőtlenségekre, a nők hátrányos megkülönböztetésére, a nők sokféleségére, életkörülményeinek, eltérő életciklusának következményeire, speciális problémáikra;
 • kritikusan viszonyulnak a nők elleni erőszakról, így a párkapcsolati erőszakról, a szexuális erőszakról és a prostitúcióról szóló tévhitekhez és sztereotípiákhoz, kerülik az áldozathibáztatást;
 • témaválasztásukban, a megszólaltatott szereplők arányában tükrözik a nők és lányok (több mint) 50%-os arányát a társadalomban;
 • újságírói és emberi magatartásukkal konkrétan is hozzájárulnak egy-egy a nők társadalmi hátrányaiból fakadó személyes válsághelyzet megoldásához vagy javításához.

A 2016. március 8. (a tavalyi nőnap) és 2017. május 1. között született pályaműveket a cikk, illetve a megjelenés felületének megjelölésével a szerzők, illetve írásos indoklással a szerkesztőségek és az olvasók is beküldhetik.
A bírálati szempontok között szerepel a fentiek mellett a nemek egyenlőségére érzékeny újságírás nemzetközi etikai normáinak betartása, a nyelvhasználat és a vizuális elemek összhangja és a sajtótermék szakmai színvonala.

Díj: bruttó 100 000 (százezer) forint, valamint a Női Érdek által felkért iparművész által készített dísztárgy

A Bíráló Bizottság összetétele: Hunyadi Bulcsú (Political Capital), Keveházi Katalin (Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Jól-Lét Alapítvány); Réz Anna (Üvegplafon), Szelényi Zsuzsanna (parlamenti képviselő, Együtt), Weyer Balázs (Főszerkesztők Fóruma)

Pályázni, vagy jelölni a mellékelt pályázati űrlapon a megadott határidőig lehet, pályázati díj nincs.

Beküldési határidő: 2017. május 1. 18 óra

A pályázat benyújtható elektronikus úton hupatiamedia@gmail.com e-mail címre, vagy postai úton a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség postacímére (1074 Budapest, Dohány utca 71.).

A borítékra kérjük ráírni: „Médiadíj”.
A díj eredményhirdetésére és átadására 2017. május 31-ig kerül sor. A nyerteseket és a közvéleményt az esemény pontos időpontjáról és helyszínéről értesítjük.

További információ kérhető:
e-mail: noierdek@noierdek.hu