palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Ifjúsági Garancia Plusz program

A jövő héten hétfőtől (2024.04.15.) 15-29 év közötti regisztrált álláskereső fiatalok jelentkezhetnek az Ifjúsági Garancia Plusz programra. A programon belül a fiatalok bértámogatást, lakhatási támogatást, utazási támogatást és májustól képzési támogatást igényelhetnek.

Április 15-től lehet jelentkezni az uniós finanszírozású, közel 200 milliárd forintból megvalósuló Ifjúsági Garancia Plusz programra.

A projekt célja a fiatalkori inaktivitás megelőzése, illetve a 30 év alattiak foglalkoztatásának elősegítése.

A program azoknak a 15-29 év közötti fiataloknak a munkához, munkatapasztalathoz vagy piacképes tudáshoz jutását támogatja, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak, emellett álláskeresőként vagy szolgáltatást kérőként regisztráltatták magukat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál. A programba belépők munkaerőpiaci szolgáltatások formájában személyre szabott segítséget kapnak munkaerőpiaci helyzetük javításához.

Az érdeklődők a járási (fővárosi kerületi) hivatalokban informálódhatnak személyesen, a részletes információk is a kormány foglalkoztatási portálján lesznek elérhetők 2024. április 15-től.

Az Ifjúsági Garancia Plusz program támogatástípusai:

  • Bértámogatás (áprilisi indítás tervezett): nem hátrányos helyzetű fiatalok esetében a munkaadónak nyújtott támogatás időtartama legfeljebb 4 hónap, a hátrányos helyzetűek esetében legfeljebb 6 hónap lehet. A támogatás mértéke a munkaadót terhelő bruttó bér 50%-a, maximum havi 250 ezer forint lehet.
  • Lakhatási támogatás (áprilisi indítás tervezett): az a regisztrált álláskereső kaphatja, akinek a lakóhelyétől legalább 60 km-re lévő településen található a munkavégzés helye, továbbá aki legalább 6 hónap időtartamra szóló és legalább heti 20 óra munkaidejű foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesít újonnan. A támogatás legfeljebb 12 hónapra havonta a kötelező legkisebb munkabér 70%-ának megfelelő összegben nyújtható, azaz maximális összege havi 186.760 forint lehet.
  • Utazási támogatás (áprilisi indítás tervezett): az a regisztrált álláskereső kaphatja, akinek a lakhelyétől 60 km-nél közelebbi, de a lakóhelyétől eltérő településen található a munkavégzés helye. A támogatás legfeljebb 12 hónap időtartamra nyújtható, a lakóhely és a munkavégzés helye közötti távolság minden 10 km-re után a kötelező legkisebb munkabér 5%-ának megfelelő összeg, azaz 13.340 forint vehető igénybe.
  • Képzési támogatás (májusi indítás tervezett): a kötelező legkisebb munkabér legalább 70%-ának megfelelő összegű (maximálisan a minimálbér 150%-a) havi támogatás nyújtható azon álláskeresőnek, aki a munkaerőpiacon történő elhelyezkedése érdekében jogszabályban meghatározott képzésen vesz részt.

Forrás: Ifjúsági Garancia Plusz program