palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Így mentette meg a FedEx cégét egy óriási blackjack nyeremény

FedEx

A FedEx a világ első, másnapi kiszállítást is vállaló futárcége, fuvarozó vállalata, amely már egy jó ideje Magyarországon is jelen van és kifejezetten népszerű. A világ több mint 200 országában 1,2 milliárd csomagnál is többet szállítanak ki. Ezt olvasva kevesen gondolnák, hogy az alapító, Frederick Smith egy időben annyira nehéz helyzetben volt, hogy szerencsejátékkal húzta ki cégét a nehéz helyzetből. Erről fogunk most egy kicsit bővebben írni.

A FedEx indulása és csődközeli helyzete

A Yale egyetemén végzett Frederick Smith már a szakdolgozatát is a csomagok szállításával kapcsolatban írta. Az volt az ötlete, hogy az addigi gyakorlattal ellentétben mindenféle csomagokat repülőgéppel kellene szállítani, hogy minél gyorsabb szállítási időt lehessen elérni. 1971-ben alapította meg a FedExet egy 4 millió dolláros örökség és közel 80 millió dollárnyi kölcsön segítségével. 8 repülőgéppel indult a vállalat, de már egyből 35 várost lefedtek a flottával. De az első két évben minden küzdelme ellenére Smith és a FedEx nagyon gyorsan a csőd közelébe került – nem az ötlet volt rossz, hanem egyszerűen olyan magasak voltak az üzemanyagárak, hogy ezt nem bírta el a cég.

A szabad készpénzállomány a második év végére 5000 dollárra csökkent le és ekkor Smith számára egyértelművé vált, hogy vége a történetnek. Ekkor már többször előfordult, hogy a dolgozók saját költségükön fizették a repülőgépek üzemanyagát. Ekkor már szinte mindenki feladta volna, de Smith olyat húzott, amit csak hollywoodi filmekben lehet látni.

Egy váratlan döntés és egy mindent eldöntő nyeremény

Ezekben az időkben még nem volt olyan, hogy online casino, mindössze egy-két helyen lehetett szerencsejátékokat játszani. Smith tehát fogta magát az 5000 dollárral és elrepült Las Vegasba, hogy blackjacket játsszon a pénzből. És bejött a döntése, mert az 5000 dollárból csinált egy hétvége alatt 27 ezer dollárt. Ez viszont csak annyira volt elég, hogy még egy hétig finanszírozza a cég működését. Egy későbbi könyvből, amit egy FedEx igazgató írt, kiderült az is, hogy amikor szembesítették a dologgal, Smith csak annyit mondott, hogy ha nem játssza meg az 5000 dollárt vagy elveszíti, az ugyanazt jelentette volna a cég számára. Így a legjobb döntést hozta meg, amit lehetett.

A 27 ezer dollár persze nem oldotta meg a FedEx problémáját, de az elmondások szerint Smith számára ez jelentette azt a lökést, amitől újra nekifutott megoldást találni. És végül annyira sikeres volt, hogy újabb 11 millió dolláros tőkét sikerült összekalapolnia a cég számára. Aztán amikor ezzel stabilizálta a céget, akkor egy komoly reklámkampánnyal nagyjából minden amerikai háztartás számára láthatóvá tette a FedExet. Ilyen kezdetek után pedig jött a hihetetlen eredmény, 1976-ban a vállalat története első profitját érte el és 3,6 millió dolláros nyereséget termelt. Ezután már csak néhány év kellett, hogy tőzsdén jegyzett cég legyen a futáróriásból, ma pedig már kifejezetten profitábilisan működik.

Persze nem csak a FedEx az egyetlen olyan cég, amely túlélését vagy létét köszönheti blackjack nyereményeknek. A PIMCO cégének alapítója, Bill Gross is blackjack nyereményből hozta létre vállalatát – legalábbis részben.  Persze ez nem jelenti azt, hogy ez egy jó irány nehéz helyzetben lévő cégek vezetői számára, de példa arra, hogy kitartással és törekvéssel nincs lehetetlen.
(X) – Támogatott tartalom