palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Imígyen szóla Zahratustra filmes pályázat

„Imígyen szóla Zahratustra”, ahogy Te látod…Készíts filmet Richard Strauss: Imígyen szóla Zarathustra c. zeneművéhez és dolgozz együtt Fischer Ivánnal és a Budapesti Fesztiválzenekarral! A videofilm a saját korosztályod részére készüljön. Alkothatsz önállóan, vagy csoportban. Pályázhatnak magyarországi középiskolák diákjai. Filmetek izgalmas, érdekes, hiteles legyen, olyan, amit ti is szívesen megnéznétek bármikor!

A téma:

Fischer Iván világhírű karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar művészeti vezetőjének gondolatai a készítendő filmről:

„Arra kérem a diákokat, vagy diákcsoportokat, hogy készítsenek filmet Richard Strauss: Imigyen szóla Zarathustra című művéhez. Ehhez érdemes elolvasni Nietzsche azonos című művének fejezeteit, de nem az a cél, hogy a film akár ennek a szövegét, akár a zenét pontosan illusztrálja. Inkább azok az érzések, impulzusok jelenjenek meg a filmben, amiket a zene es a szöveg kelt a hallgatóban/olvasóban. Mint ahogy Strauss is szabadon követi Nietzsche gondolatait, ugyanúgy a film készítői is inkább saját reflexióikat fogalmazzák meg: jelenjen meg ezekben a zene hangulata, esetleg tartalma is, de személyesen, kreatívan, szabadon….”

A film hossza:

Filmeket a mű egy-egy részéről várjuk az alábbi felosztás szerint:

  • 1. rész: A darab elejétől a Grablied végéig, tehát a partitúra szerint 9 után a nyolcadik ütemig.
  • 2. rész: A von der Wissenschaft tételtől a Genesende végéig, tehát a 9 után a nyolcadik ütemtől a 25 után a hatodik ütemig.
  • 3. rész: A Tanzlied elejétől a mű végéig.

Az egész műről készült filmek (kb. 35 perc) között különdíjat osztunk ki, ezek nem vesznek részt a versenyben, természetesen ebben az esetben a készítő több alkotást is beküldhet, egy teljeset és a kiválasztott részeket is

A technika:

A film lehet játékfilm, animáció, videofelvétel, rajzfilm, dokumentumfilm, bármi, a műfajt nem korlátozzuk. De ha nincs drága kamerád, fogd a mobiltelefonodat és kamerázz azzal!

Minimális felbontás és technikai elvárás: 1024*720 pixel, 16:9 képarány.

Nevezési határidő: 2012. március 15.

A zenei anyagot részekre bontva CD-n rendelkezésre bocsátjuk.

Hogyan nevezhetsz:

Nevezés ingyenes. A nevezési lapot megtalálod a Budapesti Fesztiválzenekar honlapján (www.bfz.hu), valamint az esemény Facebook oldalán: Zahrathustra/BFZ (http://www.facebook.com/pages/ZahrathustraBFZ/185065691602997). Egy versenyző, egy választott zenei részre egy pályaművet küldhet be, maximum minden részre egyet.

Az elkészült filmek beküldési határideje: 2012. április 27.

Az elkészült filmet személyesen, vagy postai úton lehet eljuttatni a BFZ címére, valamint feltöltheted a BFZ ftp serverére. (felhasználói nevet és jelszót a versenyzők rendelkezésre fogjuk bocsátani)

A pályázati film csak a kitöltött pályázati adatlappal együtt érvényes.

A pályázat díjazása:

A pályázat eredményét 2012. május 6-án hirdetjük ki a Művészetek Palotája Bartók Béla hangversenytermében.

Minden pályázót és osztálytársait, barátait meghívjuk a pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére és a nyertes pályaművek bemutatására, a Fesztiválzenekarral közös koncertre 2012. május 6-án a Művészetek Palotájába.

  • Az első helyezett részt vehet 2012. augusztus 26-28 között a BFZ Edinburgh-i turnéján, ahol werkfilmet forgathat, amit a BFZ honlapján/Facebook oldalán közzéteszünk. (A turnén résztvevők száma korlátozott, csapatok esetén 6 fő+kísérő tanár, egyéni versenyzők esetén a pályázó+1 fő kísérő felnőtt.)
  • A második helyezett elkísérheti a BFZ-t 2013 tavaszi pécsi koncertjére. (A turnén résztvevők száma korlátozott, csapatok esetén 6 fő+kísérő tanár, egyéni versenyzők esetén a pályázó +1 fő kísérő felnőtt).
  • A harmadik helyezett 12 tiszteletjegyet kap a „Midnight Music” koncertsorozat következő koncertjére.

Kapcsolat:

Cím:

Budapesti Fesztiválzenekar
Flórián udvar irodaház
Budapest 1033, Polgár u. 8-10.
email: zarathustra@bfz.hu

telefon: 489-4333

 Forrás: http://budapestifesztivalzenekar.hu/