palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Irodalmi pályázat diákoknak

tata pályázatA tatai Szent Kereszt Templom Közösségi Háza jeligés irodalmi pályázatot hirdet – vallási felekezetre való tekintet nélkül – a Tatán élő-, valamint itt tanuló általános- és középiskolás diákok számára. Az UNICEF 1954-es kezdeményezése óta szeptember 20-án tartjuk „a gyermekek világnapjá”-t. E napon – minden évben – felhívást intéznek a világ országaihoz, hogy támogassák és védelmezzék a gyermekek jogait. (E jogokat az ENSZ 1959-ben deklarálta… s e határozat aláírásának emlékére november 20. lett „a gyermekek jogának világnapja”.) Pályázati felhívásunkat azért tesszük közzé, hogy megismerjük az itt élő-, valamint itt tanuló gyermekek érzéseit, gondolatait, véleményét a gyermekek jogaival-, illetve Tata „gyermekbarát város programjá”-val kapcsolatban.

El tudnátok-e mondani saját szavaitokkal, gondolataitokkal, mit jelentenek azok a kifejezések, hogy „élethez való jog”, „szociális biztonsághoz való jog”, „oktatáshoz való jog”, „a pihenéshez és a szabadidő eltöltéséhez való jog” vagy épp „az állam, a társadalom és a család részéről a gyermeket megillető védelem és gondoskodás joga”?
Hogy mit takar a „szabad véleménynyilvánításhoz való jog”, ennek figyelembe vétele, illetve korlátozása?…
Milyen lehetőségeitek vannak jogaitok érvényesítésére? Hol a határ a jogok és az egyéni akarat érvényesítése között?…
Mi a véleményetek az olyan – médiából közismert – esetekről, mint pl.: gyerekek, akik…

 • szándékosan súlyos testi sérüléseket okoznak egymásnak az iskolában,
 • elveszik mások tulajdonát,
 • kigúnyolják társaikat, ha azok vallásukat gyakorolják, valamely etnikai kisebbséghez tartoznak vagy épp „mások”, mint ők…?

Tapasztaltatok már hasonlót itt, Tatán? Mit csináltatok? Mi lett a történet vége?

Pályázni 3 kategóriában lehet:

 • Az általános iskolák alsó tagozatosaitól (1-4. évfolyam) egy valós élmény, történet leírását, elmesélését várjuk. (Kitől, hol, minek a kapcsán hallottatok arról, hogy a gyermekeknek is vannak jogai? Milyen jogokról esett szó? Tud-e élni szerintetek e jogaival Tatán egy gyerek?) A kézzel írott fogalmazás terjedelme ne legyen több egy A/4-es oldalnál!
 • Az általános iskolák felső tagozatosaitól (5-8. évfolyam) olyan valós történeteket várunk, melyekben a tatai gyermekek jogainak tiszteletben tartását, vagy épp ellenkezőleg, megsértését fogalmazzák meg (természetesen fantázianeveket adva szereplőiknek!). A kézzel vagy számítógéppel írott pályamunka terjedelme ne legyen több egy A/4-es oldalnál!
 • A középiskolásoktól (9-13. évfolyam) már összetettebb alkotást várunk, melyben kifejtik véleményüket Tata „gyermekbarát város program”-jával, eddigi intézkedéseivel kapcsolatban. (Megfelelően működnek-e szerintetek a jogaitokat képviselő fórumok? Milyen változtatásokat, újításokat fogadnátok szívesen a „gyermekbarát város program” keretében?

Tapasztaltatok-e eltérést hívő- és ateista fiatalok viselkedésében egymás jogainak tiszteletben tartása terén? Ha igen, miben látjátok ennek az okát?
Milyen javaslatotok lenne a közömbös vagy épp lázadó fiatalok „meggyőzésére”, a konfliktusok feloldására?…) A számítógéppel írott pályamunka terjedelme maximum két A/4-es oldal legyen!

Műfajbeli megkötés nincs.
Egy pályázó – saját életkori kategóriájában – több pályázatot is benyújthat.
Írásaitoknak igyekezzetek találó címet adni!

A pályamunkák minden oldalán tűntessétek fel:

 • a JELIGÉT
 • és az életkori kategóriát („alsós” – „felsős” – „középiskolás”)!

Adataitokat egy külön lapon, ZÁRT BORÍTÉKBAN mellékeljétek a pályázathoz! E lap tartalmazza:

 • neveteket
 • lakcímeteket
 • telefonszámotokat
 • iskolátok és osztályotok megnevezését
 • valamint a benyújtott alkotás címét és jeligéjét.

A lezárt boríték külsején csak a jeligét és az életkori kategóriát tüntessétek fel!

A pályamunkákat postán, illetve – hivatali időben – személyesen is eljuttathatjátok a Római-Katolikus Plébánia Hivatalba (2890-Tata, Kossuth tér 15.).

Beérkezési határidő: 2009. augusztus 31. (hétfő) 11.00 óráig

A benyújtott írásokat szakmai zsűri értékeli.
Minden kategória 1-3. helyezettje könyvvásárlási utalványt és emléklapot kap, melyeket a Szent Kereszt Templom Közösségi Házának szeptember 19-i – „a gyermekek világnapjá”-hoz kapcsolódó – rendezvényén adunk majd át.
Ugyanitt kerül felolvasásra a három kategória-győztes alkotása is.
A benyújtott pályamunkákból válogatást állítunk össze, mely felkerül Tata város internetes honlapjára.