palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Ismét jó hírt kaptak a CSOK-os ügyfelek: az öt százalékos áfatartalmat is visszaigényelhetik az új ingatlan vásárlói!

Ismét 5 százalékra mérsékli a jelenlegi 27 százalék helyett a kormány az új lakások áfaterhét a jövő év január 1-jétől vásárolt új építésű otthonok esetében. Azonban a csökkentés nem érinti a 300 négyzetméternél nagyobb házakat, valamint a 150 négyzetméternél nagyobb lakásokat. A CSOK-os vásárlók pedig további kedvezményeket élvezhetnek: amennyiben új ingatlant vásárolnak, akkor az 5 százalékos áfatartalmat is visszaigényelhetik.

A közelmúltban jelentette be az új, családokért felelős tárca nélküli miniszter Novák Katalin, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) igénybe vevők januártól ismét visszaigényelhetik a lakásvásárlás áfáját. A 2022. december 31-ig építési engedélyt szerző lakások áfája 5 százalékos lesz, melynek hatására az ingatlanpiacon máris felpezsdült a kereslet. Egyes lakásépítő cégek nemcsak új projektekről döntöttek, de a tervezett fejlesztéseiket is fel kívánják gyorsítani – írta meg a Világgazdaság.

Novák Katalin bejelentését követően az ingatlan szakértők körében is jelentős mozgolódás tapasztalható. Sokan várják a kormánydöntéstől az ingatlanpiac felpezsdülését, egyesek szerint az új bejelentés hatására megtörténik a visszarendeződés a használt ingatlanok terén az elmúlt években tapasztalható anomáliák után.

Mi várható a lakáspiacon a döntés kapcsán?

Várhatóan az újépítésű, nagyobb alapterülettel rendelkező lakások válnak piacképesebbekké. Különösen a budapesti lakások versenyképessége nőhet meg a használtakéval szemben. A kormány tervei szerint az új és a már meglévő döntések együttesen növelik a nagycsaláddá válók számát. A nagycsaládos ingatlan vásárlók nem csak a teljes babaváró támogatást, a CSOK támogatást tudják megigényelni, de szükség esetén felvehetnek egy hosszúlejáratú, garantáltan 3 százalék alatti kamatozású kölcsönt akár 15 millió forint értékben.

(Forrás:Portfolio.hu)