palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Jásdimentum design pályázat

Pályázat a jásdi öltöztethető Szűz Mária-szobor ruhatervezésére. A pályázat középpontjában a jásdi öltöztethető Szűz Mária-szobor áll. Olyan ruhatervek pályaműveit várják, amelyek, miközben a szakrális hagyományokat tisztelik, innovatív, friss látásmóddal közelítik meg a több száz éves hagyományt.

Háttér

Az öltöztethető Mária-szobrok ruhái nemcsak szépek és szimbolikusak, hanem történelmi és kulturális jelentőséggel is bírnak. A ruhák az adott régió hagyományos viseletének részleteit és kiegészítőit mutatják be, összekapcsolják az embereket és a közösségeket, hozzájárulnak a vallási és a kulturális örökség fenntartásához.
A Szűz Mária-szobrok ruhával való díszítése a 18. századra nyúlik vissza. Innentől kezdve öltöztetik a templomok szobrait, a körmenetek alkalmával körbevihető, hordozható szobrokat, de az otthoni áhítatban megjelenő szobrokat is. Először nemesfémmel és drágakövekkel vonták be őket, később fejdíszeket, koronát, gyöngyöket, ékszereket  kaptak, majd végül ruhadarabok is kerültek rájuk. E szobrok díszítésének legfőbb funkciója az élővé tételben rejlett.
Az egyik legkülönlegesebb és legértékesebb jásdi értéket helyezi a középpontba ez a pályázat, ez pedig nem más, mint a legrégebbi magyar búcsújáróhely, a Szentkúton oly féltve őrzött, öltöztethető Mária-szobor.
Tehát kevesen tudják, de az egyik legősibb magyar zarándokhelyek egyikén, a jásdi Szentkút kápolnájának oltárán is található egy hordozható, öltöztethető Mária-szobor a kis Jézussal. A szobrot a múlt század elején győri zarándokok ajándékozták a falunak. A ’80-as évek elején kezdték el öltöztetni a Mária-szobrot. A kegyszobor több rend ruháját is megkapta, amelyeket a jásdi asszonyok saját kezűleg készítettek, vagy ajándékba kaptak.
Az egyházi ünnephez kapcsolódóan olyan színű ruhába öltöztetik Máriát és a fiát, amely szín illik az egyházi liturgiához. Így például a húsvét előtti nagyböjtben lila, Mária-ünnepek alkalmából kék, karácsonykor arany díszítésű palástot visel, de van fehér hímzett, sárga és piros ruhája is. Jellemzően a ruhák fényesek, gyöngyökkel, csipkékkel és színes, csillogó kövekkel gazdagon díszítettek. A nyári hónapokban a hordozható szobor a jásdi Szentkút kápolnájában található, azonban az októberi Élő Rózsafüzér zarándoklat után, a téli hónapokban a falu templomában csodálható meg.
A Jásdimentum elnevezés a településnév, Jásd és a vestimentum (latin szó, jelentése ruházat, ruhadarab) szavak szójátékából keletkezett.

TÉMA – A PÁLYÁZAT TEMATIKÁJA
A pályázat középpontjában a jásdi öltöztethető Szűz Mária-szobor áll. Olyan ruhatervek pályaműveit várjuk, amelyek, miközben a szakrális hagyományokat tisztelik, innovatív, friss látásmóddal közelítik meg a több száz éves hagyományt.
Esetlegesen meg is jelenítik a jásdi kötődést, a környékre jellemző sajátosságokból inspirálódik.
Pályázni digitális dizájntervekkel (a megadott, mellékelt „szabásminta” beadásával) lehet, amelyeket a szakralis.jasdimentum.veb2023@gmail.com e-mail címre kell beküldeni.

A PÁLYÁZÓK KÖRE
A pályázatra elsősorban művészeti iskolák, felsőoktatási intézmények művészeti képzésein hallgató diákjait, grafikusok és tervezőgrafikusok pályaműveit várják.

PÁLYAMŰVEK BEKÜLDÉSE
A pályamunkákat elektronikus formában saját e-mail fiókról várjuk, a szakralis. jasdimentum.veb2023@gmail.com e-mail címre, 2023. július 31., hétfő éjfélig.

Minden pályázó maximum 3 alkotással pályázhat.
A fájlok elnevezése: Szerző neve ékezetek nélkül, alsó kötőjellel elválasztva. Az alkotás címe vagy készítési helye ékezetek nélkül, alsó kötőjellel elválasztva (Pl: Jásdi Péter: fantazia neve az alkotásnak fájlnév: Jasdi_Peter_tundokloarany).

A pályaművekhez a nevezéskor az alábbi adatokat, infókat kérjük megadni a pályázóról:
NÉV, TELEPÜLÉS, ELÉRHETŐSÉGEI (saját weboldal, közösségimédia-profil linkje – szabadon választható)
INSPIRÁCIÓ – pár soros összefoglaló a benyújtott pályamunkával kapcsolatban

TECHNIKAI PARAMÉTEREK
A tervek fájlméretének 3-5 MB között kell lenni, kizárólag JPEG/PNG fájlformátum megengedett.
A személyt ábrázoló illusztrációnál a pályázó felelőssége, hogy a nyilvánosságra hozatalhoz szükséges hozzájárulásokkal rendelkezzen. A személyiségi jogok megsértésével kapcsolatban minden következmény a pályázót terheli.
A pályázaton való részvétellel és a terv(ek) beküldésével a pályázó kijelenti, hogy a beküldött terv(ek) a saját alkotása(i). Másnak nincs olyan joga, amely a terv nyilvános bemutatását kizárná vagy korlátozná. Elfogadja, hogy a pályázat kiírója a zsűri által kiválasztott beküldött tervekből kiállítási célra a dizájnterveket szabadon felhasználja, művészi printeket, levarrt ruhákat készítsen, és ezeket kiállításon bemutassa. Elfogadja, hogy a pályázat népszerűsítése érdekében az alkotó nevének feltüntetésével a terveket nyomtatott és elektronikus sajtóban, portálon honorárium fizetése nélkül felhasználhassák. Tudomásul veszi, hogy a pályázat kiírója részére az alkotások bemutatása,
nyilvánosságra hozatala miatt semmi nemű honoráriumot nem fizet. A pályázat kiírója kötelezettséget vállal a szerzői jogok tiszteletben tartására.
A pályázat szervezője fenntartja azt a jogot, hogy minden olyan tervet, ami nagyban eltér a pályázati tematikától, kizárjon a pályázatból.
A pályázaton résztvevő pályaművekből a Jásdimentum-zsűri választja ki a kiállításon szereplő alkotásokat.
A pályamunka a pályázó által történő visszavonása a versenyből a pályázat elbírálási határidejének letelte előtt, kizárólag arról az e-mail címről küldött levélben lehetséges, amelyről a pályázó a pályamunkát benyújtotta. A dizájnterv(ek) beküldésével a pályázó elfogadja a részvételi feltételeket.
Kiemelt megjegyzés: mások szerzői jogát, kulturális, vallási, politikai érzékenységet vagy közszemérmet sértő pályamunkákat a pályázat kiírójának joga van kizárni a versenyből.

DÍJAZÁS
A beérkezett pályamunkákból a zsűri egy darab fődíjról dönt, valamint kiválasztja a kiállításra kerülő alkotásokat.
Továbbá egy közönségszavazás alapján kihirdetésre kerül egy közönségdíj is. A tervek művészi printjeinek kiadásáról, a tervezett ruhák megvarrásáról a pályázat kiírója szabadon dönt, gondoskodik.

A beérkezett pályamunkákat közönségszavazásra is bocsátja a közösségi médiában (Facebook/Instagram):

  • Fődíj: 100.000 Ft
  • Közönségdíj: 50.000 Ft

A zsűri által kiválasztott alkotásokból kiállítás nyílik 2023. szeptember 9-án Jásdon megrendezésre kerülő a Jásdi Egyházzenei fesztivál és kórus találkozó program keretén belül a Bodzaház és Tájház Látogatóközpont Galéria termében.