palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

KANTOR 100 – pályázat művészeti projektre

kantor100A Budapesti Lengyel Intézet Tadeusz Kantor születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt pályázatot hirdet művészeti csoportok számára művészeti projekt létrehozására.

A pályázat jó alkalom arra, hogy felidézzük a progresszív, bátor és kísérletező lengyel képzőművész és színházcsináló, Tadeusz Kantor alakját és munkásságát, aki a XX. századi európai színháztörténet egyik legmeghatározóbb alkotója volt. Sokoldalú, vagy ahogy ő maga fogalmazott, totális művész volt, festő, díszlettervező, költő, színész, happening művész, aki színházi alkotóként vált világszerte ismertté. A színházban is megmaradt festőnek, aki képekben gondolkodik, színészekkel, rekvizitumokkal fest. Kantor legjelentősebb műve a Cricot 2 volt, amelynek előadásai, élükön az 1975-ös Halott Osztállyal színháztörténetet írtak és bevonultak a XX. századi művészet nagy klasszikusai közé.

A pályázatra olyan multidiszciplináris koncepciók beküldését várjuk, mely a hagyományos művészeti ágak határait átlépve képesek több művészeti formát ötvözni (performanszművészet, médiaművészet, képzőművészet, design és irodalom).
A benyújtott pályaművekből hattagú zsűri választja ki a nyertes koncepciót. A legjobbnak ítélt koncepció díja kiállítási lehetőség a Lengyel Intézethez Latarka Galériában.

20.01.1988 Krakow n/z Tadeusz Kantor - rezyser fot. Wlodzimierz Wasyluk
20.01.1988 Krakow n/z Tadeusz Kantor – rendező
fotó: Wlodzimierz Wasyluk

A díj magában foglalja a kiállítás létrehozásához szükséges maximum 250 000 Ft bruttó értékű költségvetést is, ami a nyertesnek az elszámolás után kerül kifizetésre.

A pályázatra legalább két főből álló alkotói csoportok jelentkezését várjuk. Az alkotói csoport legalább egy tagjának Magyarországon akkreditált, felsőfokú, művészeti végzettséggel kell rendelkeznie. A pályázaton egy pályázó csak egy pályázati anyaggal vehet részt.

Pályázati útmutató:

A kizárólag digitálisan benyújtható pályázati anyagoknak tartalmaznia kell :

 • a kiállítás címét
 • a kiállítás koncepcióját ( maximum 2500 karakter terjedelemben)
 • a résztvevő művészek listáját
 • a kiállítás vizuális tervét
 • az alkotások méretére, számára, műfajára, technikai/installációs igényeire vonatkozó leírást
 • költségkalkulációt (max. 250 000 bruttó értékben)
 • a kiállító művészek maximum 1 oldalas életrajzát

A pályázat leadási határideje: 2015. október 11. éjfél.

A pályázatokat kizárólag elektronikus úton a tomasz.piars@instytutpolski.org email címre kell elküldeni 1db maximum 10MB terjedelmű PDF fájl formájában. A PDF fájl megnevezése a pályaműben megnevezett kiállítás címével legyen azonos. Az email tárgymezőjébe kérjük feltüntetni:”KANTOR 100 / művészeti pályázat – 2015″.

Funkcionális elvárások:

 • a megvalósítás tere (Lengyel Intézet, LATARKA Galéria, Andrássy út 32. 1062 Bp.) adottságainak figyelembevétele, annak maximális kihasználása
 • kiállítás installálása november 2-3
 • a kiállítás megnyitó időpontja: november 4. 19.00 óra
 • kiállítás végének időpontja: december 3. Bontás: december 4

LINK: Lengyel Intézet