palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

KEOP projekt a várpalotai lőtér élővilágának helyreállítására

umft pályázatÖtéves környezetvédelmi projekt keretében, uniós támogatással, összesen 2,239 millió eurós (mintegy 630 millió forint) költséggel helyreállítják az eredeti élővilágot a honvédség várpalotai központi lőterén.

Ezt Csák Gábor vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium Infrastruktúra Ügynökségének vezérigazgatója mondta el annak kapcsán, hogy Sólyom László köztársasági elnök a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban aznap kezdődött látogatása során megtekintette az öskü-hajmáskéri katonai gyakorlóteret is.

A vezérőrnagy kifejtette, hogy a környezetvédelmi projekt célja a lőtér élővilágának helyreállítása. Ennek keretében a gyakorlótéren felszámolják a már nem használt katonai létesítményeket, továbbá a területen nem őshonos növényzetet az eredeti élőhelynek megfelelő lombos növényzettel váltják fel. Ez a gyakorlatban többek között azt jelenti, hogy fenyőfákat vágnak ki, és helyettük molyhos tölgyet telepítenek. A program része továbbá egy olyan tűzvédelmi rendszer kiépítése is, amellyel a gyakorlatok során esetlegesen keletkező tüzek megelőzhetők, illetve gyorsan elolthatók.

Csák Gábor elmondta, hogy a Honvédelmi Minisztérium a nemzeti parkkal és a Veszprémi Erdőgazdasággal közösen indult az uniós pályázaton, amelyen 1,59 millió eurós összeget nyert el. A projektet koordináló honvédelmi tárca 70 ezer eurónak megfelelő önrésszel járul hozzá a megvalósításhoz, és a konzorcium másik három tagja szintén vállalt önrészt. Megemlítette, hogy a konzorciumnak tagja az Aquaprofit Zrt. is, továbbá a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium társfinanszírozóként 55 ezer eurónyi összeggel támogatja a projektet. A vezérőrnagy közölte azt is, hogy az unióval a támogatási szerződést tavaly decemberben írták alá.

Az idén februárban megkötötték a konzorciumi megállapodást is, amely rögzíti az ötéves program konkrét feladatainak ütemezését, továbbá a finanszírozás, a közbeszerzések részleteit. A végrehajtás nem látványos része már elindult, jelenleg anyagbeszerzések és a kivitelezések előkészítése folyik, de a nyáron már a helyreállítási munkák is megkezdődnek.

Csák Gábor elmondta azt is, hogy a jóváhagyott projekten „felbátorodva” a minisztérium egy másik hasonló uniós pályázatot is elindult a Győr-Gönyű térségében lévő honvédségi gyakorlótér rehabilitációja érdekében. Ennek „első körös” értékelése már megtörtént, melynek során néhány hiánypótlást kértek ugyan a tárcától, de úgy ítélik meg, hogy a következő értékelésen is sikeres átmegy a pályázat.
(MTI)