palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Képzőművészeti pályázat Londonban – Térspecifikus Installáció tervezése és elkészítése

logo-piciA Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) újabb pályázatot hirdet helyspecifikus installációtervezésére és kivitelezésére 2009. június 25-ei határidővel. Pályázati feltételek: Egy alkotó több, de legfeljebb három munkával nevezhet. Az alkotók csak eredeti, saját és a kiírás feltételeinek megfelelő, a helyszínen megvalósítható tervvel jelentkezhetnek.

Pályázati Felhívás Térspecifikus Installáció tervezésére és elkészítésére
A Londoni  Magyar Kulturális Központ (LMKK) nyílt pályázatot hirdet helyspecifikus installáció tervezésére és kivitelezésére, az LMKK dísztermében.
A pályázat célja: Az LMKK célja, hogy lehetőséget adjon fiatal, magyar kortárs képzőművészek számára Nagy Britanniában való bemutatkozásra, ezzel is teret adva hosszútávú kapcsolatok és együttműködési lehetőségek kiépítésére az angol művészeti szcénával.
Pályázhatnak: hivatásos képző- és iparművészek illetve építészek.
A kiíró elvárásai, követelményei:

 • helyspecifikus, vagyis az adott, konkrét helyhez viszonyuló installáció megtervezése és kivitelezése a megadott adatok és keretek alapján (Az LMKK díszterme különböző funkciókat tölt be és a hagyományos galéria vagy white cube terektől nagyban eltér. Az adott helyszín figyelembe vétele kulcsfontosságú. A helyszínt figyelmen kívül hagyó, autonóm alkotások nem kerülnek elbírálásra.)
 • a pályázat témája szaba
 • Az alkotásokban bármilyen médiumot fel lehet használni

A tervezett helyszín leírása: A Londoni Magyar Kulturális Központ 1999 óta működik London egyik legmozgalmasabb negyedében, a Covent Garden-ben. A nevet adó piacon túl a londoni színházak is többnyire erre találhatók. Az LMKK is egy színház – a Strand-ről nyíló Vaudeville Theatre – hátsó szárnyában foglal helyet. A színház épületét 1869-70-ben C.J. Phipps tervezte. Tizenkilenc évvel később ugyanez az építész átterveztette a színházat, majd 1925-ben Robert Atkinson tervei alapján alakították át, illetve bővítették ki az épületet. Ekkor húzták fel a hátsó kis szűk utca, a Maiden Lane felé eső részt is “Adamesque” stílusban.
A központi kiállító terem 8.60 x 5.60m (lásd alaprajz). Legmagasabb pontján 6m magas.
A terem belső kiképzése:

 • 8 falfelület, melyek felhasználhatóak (szög mérsékelt számban mehet bele, tipli nem).
 • egy nagy, íves, tagolt ablak (fény-installáció elképzelhető, mely kívülről is látszik, stb)
 • parketta padlóval (ezt is lehet használni bizonyos feltételek figyelembe vételével, lásd alább)
 • sokszorosan ívelt plafon

Figyelembe kell venni, hogy a helyiség a kiállítás ideje alatt koncertek és egyéb rendezvények helyszíneként is szolgál. Emiatt csak olyan mű installálható, ami a falakat és a mennyezetet borítja, illetve a padlót abban az esetben, ha olyan alkotásról van szó amire rá lehet lépni (mint pl. Carl Andre lapos „szobrai” esetében).
A fal és a mennyezet találkozásánál lévő párkányon – alulról nem látható módon – egy lécsín van körben kiképezve. Szögek és csavarok használata megoldható ill. nem túl súlyos tárgyak felfüggesztése is kivitelezhető. Max. teher 30 kilogramm többirányú felfüggesztés esetén.
A dísztermen kívül a teremhez vezető lépcsőház falfelületeit is figyelembe lehet venni. (lásd képek)
Az installáció irányadó bekerülési költsége: Az installáció bekerülési GBP/Ft költsége nem haladhatja meg a 2500 GBP összértékét, mely összegnek tartalmaznia kell a tervezési költségeket, a szállítási költségeket, az anyagköltséget, az installáció költségét, a művész utazási és szállásköltségeit, mellyel kapcsolatban az elszámolás rendje külön szerződésben kerül rögzítésre.
A pályázaton való részvétel feltételei: Magyarországon élő hivatásos művészek, illetve külföldön élő magyar nemzetiségű művészek pályázhatnak.
Egy alkotó több, de legfeljebb három munkával jelentkezhet. Az alkotók csak eredeti, saját és a kiírás feltételeit figyelembe vett, megvalósítható tervvel jelentkezhetnek.
Csoportos pályázatokat is elfogadunk, de a kiutazásnál ajánlott figyelembe venni a rendelkezésre álló költségkeretet.
A pályázatot két nyelven kérjük beadni: angolul és magyarul
Benyújtandó pályázati dokumentumok, a pályázat tartalmi követelménye: A pályázat nyílt, regisztrációs díj nincs.
Tartalmi követelmény:

 • Vizuális terv: a megadott fotók felhasználásával, a környezetbe behelyezve, photoshop montázs vagy szkennelt rajz, max. 4 db., jpg formátum,  A4 (29.7 x 21 cm) méret, 72 dpi. Egy oldalon több fotó is szerepelhet. Ha szükséges, technikai megoldások illetve rövid magyarázó szövegek elhelyezhetők rajtuk.
 • Az installáció művészi és technikai leírása (megvalósítás: mit, miért és hogyan), max. egy oldal, max. 1500 karakter, rtf vagy word formátumban
 • részletes költségvetési terv
 • a pályázó életrajza (max. egy oldal, max. 1500 karakter, rtf vagy word formátumban) – több pályázó esetében minden pályázó életrajza

Kérjük a pályázati anyagokat 3db CD-n a következő címre eljuttatni:
„LMKK Képzőművészeti Pályázat 2009”
Balassi Intézet
1519 Budapest, Pf. 385
A beérkezett pályázati anyagokat nem áll módunkban visszajuttatni a pályázóknak. A késve leadott pályázatok nem kerülnek elbírálásra.

A pályázat beérkezési határideje: 2009. június 25., 17.00

A pályázat helyszínének fotói, helyszínrajza illetve a pályázati kiírás megtalálható az LMKK honlapján, www.hungary.org.uk címen.

Információ: Kalmár Zsuzsa, programfelelős
art@hungary.org.uk

Forrás: http://www.hungary.org.uk/hungarian-cultural-centre.asp