palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Magyar regék és mondák világa kézműves szemmel pályázata

A Magyar Kézművességért Alapítvány az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve MAGYAR KÉZMŰVESSÉG – 2009 és A MAGYAR REGÉK ÉS MONDÁK VILÁGA – KÉZMŰVES SZEMMEL címmel kettős, nyílt pályázatot hirdet, amelynek válogatott anyaga idén is a városligeti Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban kerül bemutatásra.

A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók, kézművesek, népművészek, iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek egyaránt részt vehetnek: természetes alapanyagok felhasználásával, bármilyen kézműves technikával készült maximum 3 olyan alkotással, amelyek más országos pályázaton még nem szerepeltek. (A funkcionálisan összetartozó tárgy-együttes, készlet, garnitúra 1 alkotásnak számít, de a rendezők fenntartják a jogot, hogy a kiállítás arányai érdekében egy sok darabból álló készlet nem teljes terjedelemben kerül bemutatásra.)

A pályázat első részére napjaink kézművességének legújabb, legszebb népművészeti és iparművészeti alkotásait (egy-egy tájegység motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokra épülő, de napjaink igényeinek is megfelelő, illetve egyéni tervezésű tárgyakat; az otthon, a lakás, a konyha, az ebédlő berendezéséhez, díszítéséhez használható eszközöket, dísztárgyakat; az öltözködés-kultúra elemeit: viseleteket, ékszereket; valamint hangszereket, játékokat, fegyvereket stb.); továbbá ritka, vagy kihalófélben lévő mesterségek, kézműves szakmák tárgyait lehet beadni.

A pályázat második részével a gazdag magyar rege- és mondavilágot szeretnénk felidézni: történeteinek, jeleneteinek, alakjainak megformálására bíztatjuk a pályázókat. Ezen alkotások mellé egy rövid, legfeljebb féloldalas ismertetést kérünk mellékelni, a forrás megnevezésével. (Forrásműként a pályázók figyelmébe ajánljuk pl. Lengyel Dénes: Magyar regék és mondák c. könyvét, Lipták Gábor magyar tájakhoz és történelmi emlékekhez fűződő rege- és monda-feldolgozásait.)

Nevezési határidő: 2009. június 25.
Eddig az időpontig kell nevezési lapot kitölteni és azt Word-formátumban, e-mailen az amka@chello.hu címre megküldeni, illetve – ha ez elektronikus formában nem megoldható, akkor a dokumentum 1. példányát – postán (Gergely Imre, IPOSZ, AMKA 1392 Bp. 62., Pf. 289 címre), vagy személyesen (Bp., V. ker. Kálmán I. u. 20. IV. 402.) eljuttatni; a nevezési díjat pedig az Alapítvány OTP-nél vezetett 11705008-20436209 sz. számlájára befizetni, vagy átutaltatni.

Nevezési díj:
egyéni jelentkezőknek: 4000 Ft
az Alapítvány támogatóinak és a BKIK (tagdíjfizető) tagjainak: 3000 Ft
alkotó-közösségeknek (kollektív pályamunkák esetében): 6000 Ft

Az anyaggyűjtés időpontja: 2009. július 3-4-5. 10-16 óráig.

Az anyaggyűjtés helyszíne: Liszt Ferenc Általános Iskola (Bp., XIV. ker. Városliget, Hermina út 23.)

A pályázatra beadott alkotások nem automatikusan kerülnek kiállításra! Válogatásukat és minősítésüket a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus valamint a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya erre az alkalomra felkért szakértőiből álló zsűri végzi.
A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni.

Elismerés, díjazás: a kiállításra bekerülő pályázók az ünnepélyes megnyitó során oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotók ezen túlmenően különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át.

Az ünnepélyes megnyitó tervezett időpontja: 2009. július 29.
A pályázat válogatott anyaga a Magyar Mezőgazdasági Múzeum földszinti időszaki kiállítótermében július 30-ától augusztus 23-áig lesz látható.

A kiállításra került alkotások visszaadása az ezt követő 3 napon történik.
Ezúttal is tervezzük, hogy a megnyitóra elkészíttetjük a kiállítás anyagát színes fotókon bemutató háromnyelvű albumot, amelyben a kiállításra bekerült minden alkotó 1-1 munkája szerepelni fog!

További információ és nevezési lap Gergely Imrétől kapható 2009. március 16-ától.
Postacím: Gergely Imre, IPOSZ, AMKA 1392 Bp. 62., Pf.: 289.
Személyesen (telefonon történt egyeztetést követően): Bp., V. ker. Kálmán I. u. 20. IV. 402.
Tel: 354-3146; mobil: 06-30/394-6010;
e-mail: amka@chello.hu,
http://www.amka.eoldal.hu