palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Kétmilliárdos szennyvízberuházás Mórahalmon és Zákányszéken

kvvm_logo150Aláírták a Mórahalom és Zákányszék szennyvízberuházási projektjének előkészítési támogatásáról szóló szerződést. Zákányszéken kiépítik a szennyvízcsatorna-hálózatot, Mórahalmon pedig építenek egy korszerű szennyvíztisztítót, mert a jelenleginek sem a kapacitása, sem a tisztítási fokozata nem megfelelő. A fejlesztés eredményeképp mintegy 9 ezer ember élhet tisztább és egészségesebb környezetben, és csökken a felszíni és a felszín alatti vizek szennyezése is. A beruházás a Környezet és Energia Operatív Program támogatásával fog megvalósulni, a tervezett összköltsége közel 2 milliárd forint.

A mórahalmi szennyvíztisztító telepet az 1980-as években fejlesztették utoljára, a kapacitása ma már nem elegendő ahhoz, hogy a két településen keletkező szennyvízmennyiséget megtisztítsa. A tisztítás hatásfoka sem kielégítő, a kibocsátott szennyvíz szennyezi a befogadót, közvetve pedig a védett Madarász-tói csatornát. Zákányszéken nincs kiépítve a szennyvízcsatorna-hálózat, a szikkasztókban összegyűlő szennyvíz elhelyezése gondot okoz, mert sem a mórahalmi, sem a szegedi szennyvíztisztító telep nem tudja fogadni.

Zákányszéken megépítenek mintegy 18 km gravitációs vezetéket, egy végátemelőt, és megépül a több mint 10 km hosszú nyomóvezeték is, ami a szennyvizet a mórahalmi telepre fogja eljuttatni. A jelenlegi tervek szerint Mórahalmon megépítenek egy új szennyvíztisztítót, amelynek megfelelő lesz a kapacitása, és a biológiai tisztítás eredményeképp a kibocsátott szennyvíz paraméterei is kielégítőek lesznek. Ezen kívül a Zákányszékről érkező szennyvizek fogadásának biztosításához 2 km főgyűjtő csatornát bővítenek, és felújítanak 1,2 km csatornát is.

Az előkészítés 82 millió forintba kerül, ennek 85%-át a Környezet és Energia Operatív Program biztosítja. Az erről szóló támogatási szerződést ma írta alá Mórahalmon Tóbiás Zoltán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságának főosztályvezetője és Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

Az uniós projekt tervezett összköltsége 1,96 milliárd forint. Az előkészítés várhatóan jövő szeptemberig tart, ezután nyújtható be a pályázat második fordulóra. A tervek szerint a beruházás 2013-ra készülhet el.
(kvvm)