palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

KEZET RÁ! A Szépművészeti Múzeum önkéntes programja

szépművészeti múzeum pályázatA Szépművészeti Múzeum Önkéntes Programja 2006 augusztusa óta működik a hazai múzeumi életben úttörő kezdeményezésként. Az elmúlt években önkénteseink számos területen és rengeteg munkaórában segítették a múzeumi szolgáltatások színvonalának emelését, elsősorban az információs pultban, a gyermekfoglalkozásokon, a könyvtárban, az audio guide idegen nyelvekre fordításával, valamint a háttérmunkákban. (archív)

A Szépművészeti Múzeum a 2009-2011-es időszakban a The Manchester Museum intézménnyel partnerségben valósítja meg Grundtvig Időskorú önkéntes projektjét az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás programja keretében. Munkatársainkkal együtt Angliába látogató önkénteseink lelkesen dolgoznak azon, hogy hazatértük után a hazai kulturális életet gazdagíthassuk egy új program beindításával.

2010 őszétől új önkéntes területet indítunk remélhetően egyéni látogatóink legnagyobb örömére. Kezet rá! programunk először az Egyiptomi Gyűjtemény néhány kiválasztott műtárgyának kézbevételére, és így az ezekről való közvetlen tanulásra ad lehetőséget. E program megvalósításához keresünk olyan önkénteseket, akik

  • szívesen áldoznak havi 10 órát a szabadidejükből önkéntes munkára és felkészülésre,
  • hétköznap napközben, vagy hétvégén is ráérnek akár (előzetes egyeztetés szerint),
  • érdeklődnek az egyiptomi kultúra iránt,
  • örömmel megosztanák ismereteiket és a felkészítés során tanultakat látogatóinkkal,
  • szeretnek beszélni, ám szívesen és őszinte érdeklődéssel meghallgatják a látogatók történeteit is,
  • beszélnek legalább angolul és lehetőleg más idegen nyelven is,
  • legalább egy évre, de lehetőleg hosszabb távon el tudnak köteleződni e cél érdekében.

A jelentkezésnek nem feltétele, hogy legyen önkéntes tapasztalata, ám ha ezzel rendelkezik, azt előnyként értékeljük. A beküldött jelentkezés alapján kiválasztott jelentkezőket személyes találkozóra invitáljuk június 21. és július 2. között.
A felkészítő képzésre maximum 20 jelöltet választunk ki, akik az alábbi tervezett időpontokban vállalni tudják a képzésen való részvételt, és így szereznek ismereteket a műtárgyakról, illetve az új programról.

Július 13. kedd 1618 óra

bevezető, tájékoztató előadás

Július 16. péntek 1012 óra

restaurátori felkészítés

Július 20., 27., augusztus 10., 17. kedd 1618 óra

kurátori felkészítés

Augusztus 31. kedd 1418 óra

múzeumpedagógiai felkészítés

Szeptember 7. kedd 1618 óra

technikai eligazítás

Szeptember 14-15

Július 13. kedd 1618 óra

bevezető, tájékoztató előadás

Július 16. péntek 1012 óra

restaurátori felkészítés

A képzést záró vizsgát követően a képzést sikeresen záró önkéntesek a kiállítótérben a foglalkozásokat várhatóan 2010. október 1-től kezdik meg.

Az érdeklődő jelentkezéseket, azaz a mellékelt jelentkezési lapot kitöltve, valamint önéletrajzát és motivációs levelét a volunteer@szepmuveszeti.hu címre várjuk 2010. június 18-ig.

Forrás: http://www.szepmuveszeti.hu/