palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Ki vagyok én? fotó- és videopályázat

A Művészetek Palotája fotó- és videopályázatot hirdet az ország valamennyi egyetemi, főiskolai hallgatója számára Ki vagyok én?” címmel. A művészettel való kapcsolatunk elválaszthatatlan az életünktől. Az, hogy milyen műalkotásokat, hol, hogyan és milyen közösségben fogadunk be, része az önazonosságunknak. A pályázat célja ennek a viszonynak, ennek az élménynek a bemutatása 3-10 darabos fotósorozatban vagy legfeljebb 5 perces videoklipben.

A kiíró az alábbi gondolatok/szempontok mentén kívánja a témaként szolgáló kérdés megválaszolására, képi megfogalmazására inspirálni a résztvevőket:

 • ki vagyok én a művészetekkel való viszonyomban?
 • művészetekkel való találkozásaim hogyan befolyásolnak?
 • melyek azok a művészetekkel kapcsolatos élményeim, amelyek alapján meghatározom magam?

A pályaművek kizárólag digitális formában, a megadott szerverre történő feltöltés útján adhatók be, az oldalon történt pályázati regisztráció után 2013. március 11-től. Mindenki csak a saját maga által készített fotókkal/videoklippel pályázhat. Egy pályázó kizárólag egy, maximum 5 perces videoklipet, vagy fotó esetében maximum 10 egyedi képet és/vagy egy 3-10 képből álló sorozatot adhat be.

A pályázók munkáját megkönnyítendő a zsűri konzultációs lehetőséget kínál az érdeklődők, pályázók számára egy nyílt fórumon, 2013. március 28-án, a Művészetek Palotájában.

A pályázat beküldési határideje: 2013. április 22. éjfél

A pályaműveket zsűri értékeli:

A zsűri elnöke: Korniss Péter – Kossuth- és Pulitzer-díjas fotográfus, fotóriporter

A zsűri tagjai:

 • Lajos Tamás – operatőr, a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem oktatója
 • Réz András – filmesztéta, reklámszakember
 • Kovács Ágnes – értékesítési és marketing igazgató, Művészetek Palotája
 • Kovács Krisztián – főszerkesztő, Videó stúdió, Művészetek Palotája

A zsűri mind a fotó, mind a videoklip kategóriában egy I., egy II., egy III. díjat adhat ki. A zsűrinek joga van sorozatból kiemelkedő képet egyedi kategóriába áttenni és díjat nem kiadni.

A legjobb – a kiállításra kiválasztott – pályamunkákat online közönségszavazásra bocsátjuk.

Pályázati naptár:

Regisztráció kezdete: 2013. március 11.
Müpa fotózás/videofelvétel-készítés: 2013. március 11 – április 22. között
Beadás (feltöltés) kezdete: 2013. március 11. 0 óra
Beadási (feltöltési) határidő: 2013. április 22. 24 óra
Nyílt fórum a zsűri tagjaival: 2013. március 28. 17.00 Müpa

A zsűrizés (zárt, online közvetítéssel) időpontja: 2013. április 24.
Közönségszavazás (on-line): 2013. április 26 – május 8. 24.00 óráig
Kiállításra kerülő képek nagyfelbontású változatának beadása: 2013. április 29-ig

Ünnepélyes díjátadás és kiállítás megnyitója: 2013. május 9. 18.00 óra Müpa

Díjak (a Művészetek Palotája kategóriánként 4-4 díjat oszt ki):

 • I. díj: 45 000,- Ft értékű Fuji fényképezőgép, 35 000,- Ft értékű jegyvásárlási lehetőség a Müpa saját szervezésű programjaira a 2013/2014-es évadban, valamint megjelenési lehetőség a Művészetek Palotája kiadványaiban/honlapján, és fotózási lehetőség egy, a Művészetek Palotája által megjelölt koncerten, a Művészetek Palotája által megjelölt helyen.
 • II. díj: 35 000,- Ft értékű Fuji fényképezőgép, 30 000,- Ft értékű jegyvásárlási lehetőség a Müpa saját szervezésű programjaira a 2013/2014-es évadban, valamint megjelenési lehetőség a Művészetek Palotája kiadványaiban/honlapján.
 • III. díj: 30 000,- Ft értékű Fuji fényképezőgép, 25 000,- Ft értékű jegyvásárlási lehetőség a Müpa saját szervezésű programjaira a 2013/2014-es évadban, valamint megjelenési lehetőség a Művészetek Palotája kiadványaiban/honlapján.
 • Közönségdíj: 25 000,- Ft értékű Fuji fényképezőgép, 15 000,- Ft értékű jegyvásárlási lehetőség a Müpa saját szervezésű programjaira a 2013/2014-es évadban, valamint megjelenési lehetőség a Művészetek Palotája kiadványaiban/honlapján.

Pályázati anyag leadása interneten:

A pályázati anyagokat a pályázók előzetes regisztráció után tölthetik fel egy központi szerverre. A szerveren minden felhasználónak csak a saját adatállományaihoz van hozzáférési joga. A megadott adatokat a Művészetek Palotája adatbázisában rögzíti, azokat harmadik félnek nem adja ki.

A pályázó a regisztrációval hozzájárul személyes adatai rögzítéséhez és a pályázatban szereplő feltételek szerinti kezeléséhez, továbbá nevének a pályázattal kapcsolatos nyilvánosságra hozatalához.

A szerver. 2013. március 11. 0 órától 2013. április 22. 24 óráig fogad el feltöltéseket!

Az utolsó napokban a feltöltés lassulhat, ezért kérjük, lehetőség szerint minél hamarabb kezdjék meg a pályázati anyagok beadását.

A zsűrizés több fordulós, bizonyos szakaszokban nyilvános. A szakmai zsűri (már a pályázati idő alatt) online (zárt rendszerben, nem nyilvánosan) szűkíti a pályaművek számát. A nyilvános zsűrizés elé csak a formai feltételeknek, valamint a kategória tartalmának megfelelő, etikailag kifogásolhatatlan, előzsűrizett fotók, videoklipek kerülhetnek, amelyek közül a szakmai zsűri, 2013. április 24-én választja ki a nyertes alkotásokat, illetve a kiállításra szánt fotókat.

A zsűrizés folyamata csak online, a www.fotoklikk.hu címen követhető. Az online zsűrizés közvetítése a nyertes képek és videoklipek, valamint a kiállításra kerülő képek és videoklipek kiválasztásával befejeződik. Az eredményhirdetésre a díjátadás napján, 2013. május 9 – én, a Művészetek Palotájában kerül sor.

A nyertes képek, videoklipek, valamint a zsűri által kiválasztott, kiállításra szánt alkotások 2013. május 9. – június 7. között megtekinthetők a Művészetek Palotájában.

Közönségszavazás

A kiállításra kiválasztott képeket és a legjobbnak ítélt videókat közönségszavazatra bocsátjuk.
A közönség online szavazhat, a KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS menüpontban leírtak szerint.

Technikai és egyéb feltételek

A pályázati anyagok beadása digitális formában regisztrációt követően lehetséges.

A pályázati anyagok beadásakor minden résztvevő köteles feltüntetni a pályamű megalkotásakor használt technikát (eszköz, valamint képfeldolgozó szoftver).

A pályaművek kizárólag digitális formában, a megadott szerverre történő feltöltés útján adhatók be, az oldalon történt pályázati regisztráció után.

Mindenki csak a saját maga által készített fotókkal/videoklippel pályázhat. Egy pályázó kizárólag egy maximum 5 perces videoklipet, vagy fotó esetében maximum 10 egyedi képet és/vagy egy, minimum 3 maximum tíz képből álló sorozatot adhat be. Egy kép csak egyszer adható be, nem szerepelhet egyedi képként és sorozat részeként, ha mégis, az a kép vagy sorozat kizárását vonja maga után.

Videoklip esetében, amennyiben a beadott pályamű tartalmaz bármilyen nem a pályázó által készített művet vagy annak részletét (zene, film, fotó), akkor a pályamunkához csatolni kell a felhasznált mű készítőinek (kiadó, ill. jogtulajdonos) írásos beleegyezését.

Szabadon felhasználható zeneművek: http://freemusicarchive.org

A pályázati anyagok formai és technikai követelményei: A Művészetek Palotája mind a fotó, mind a videoklip kategóriában elfogadja a mobiltelefonnal készített pályamunkákat.

Képfile technikai feltételei:

File-típus: JPEG, a legmagasabb képminőséggel elmentve

Méret: hosszabbik oldal, fekvő kép esetén 1400 pixel, álló kép esetén 1000 pixel
Minimális eredeti méret: 2592 x 1944 pixel (5 Mpixel)
Mobiltelefonnal készített fotók esetében: 800 x 600 pixel, illetve érvényes EXIF információk

Elfogadott az instagram.com használata: a „#mupabudapest” –el jelölt képek automatikusan indulnak a pályázaton.

A pályázaton legalább 5 megapixel (2562×1936) felbontású eredeti képpel lehet részt venni, melynek kicsinyített 1400×1000 pixeles változatát kell feltölteni. A 3. fordulóba bejutott képekről külön értesítés után feltöltendő a nagyfelbontású változat maximum 10 megapixel (3648 x 2736 pixel) méretű változata.

A megadott paraméterektől eltérő digitális anyagokat nem áll módunkban elfogadni.

A pályázó adatait nevezéskor az online regisztrációkor, a képekhez tartozó képcímet és képaláírást a képek feltöltésekor adják meg. Kérjük a pályázókat, hogy minden egyes feltöltött fotó vagy sorozat mellé csatoljanak egy-egy rövid leírást, amely elmagyarázza, hogyan kapcsolódik a fotó/videó a pályázati kiíráshoz és mire szeretnék vele felhívni a figyelmet.

Pályázó tudomásul veszi, hogy a bekért nagyfelbontású képek feltöltése hiányában a kiíró kizárhatja őt a pályázatból.

Videofile technikai feltételei:

File-típus: amit a youtube vagy vimeo támogat, lehetőleg mp4 formátum, (min.: 720p)

Maximális méret: 5 perc

A képektől eltérően a videókat a youtube vagy vimeo videómegosztó oldalra kell feltölteni (privát beállítással – nem publikusként), majd a pályázati felületen megadni a videó egy jellemző képkockáját, a videó linkjét, beágyazó kódját, címét, leírását.

A megadott paraméterektől eltérő digitális anyagokat nem áll módunkban elfogadni.

A pályázó adatait nevezéskor az online regisztrációkor, a videóhoz tartozó címet és aláírást a videó feltöltésekor adják meg. Kérjük a pályázókat, hogy a feltöltött videó mellé csatoljanak egy rövid leírást, amely elmagyarázza, hogyan kapcsolódik a videó a pályázati kiíráshoz és mire szeretnék vele felhívni a figyelmet.

A file-nevek nem tartalmazhatnak szóközt, egyéb speciális karaktert!

Szerzői és személyiségi jogi feltételek:

Pályázni kizárólag olyan fotókkal és videóval lehet, amelyeknek egyedüli és kizárólagos szerzője a pályázó, továbbá nem sértik harmadik személyek személyhez fűződő jogait. Amennyiben a beadott fotók/videoklip mégis más személyek szerzői vagy egyéb személyhez fűződő jogait megsértik, akkor az abból fakadó bármilyen igény tekintetében a pályázó teljes jogi felelősséggel tartozik és köteles a Művészetek Palotáját mindennemű jogi igény érvényesítése alól mentesíteni.

Pályázó a pályázat megküldésével díjigényéről kifejezetten lemond az alábbi felhasználások tekintetében, illetve a fotók/videó pályázatra való elküldésével díjigény nélkül engedélyezi, hogy:

1. a Művészetek Palotája a fotókat, videókat a pályázat idején a pályázattal kapcsolatos felületeken, és a pályázat kapcsán rendezett kiállításon közzé tegye;

2. a pályázat zsűrizésével kapcsolatosan a fotók/videók a fotopalyazat.mupa.hu oldalon zárt formában, kizárólag a zsűri tagjai számára, online módon hozzáférhetőek legyenek;

3. a fotók és videók a Művészetek Palotája által rendezett kiállítás keretében 2013. május 9. napjától 2013. június 7. napjáig a nyilvánosság számára hozzáférhetők legyenek;

4. a Művészetek Palotája archívumában időbeli korlát nélkül tárolhassa a fotókat/videókat. A fenti célok érdekében a Művészetek Palotája jogosult a fotók/videók tárolására digitális formában, illetve elektronikus eszközön.

Arra, hogy a fentiektől eltérő célokra használja a Művészetek Palotája a fotókat/videókat, csak külön szerződés alapján jogosult.

A Művészetek Palotája a fotók/videók esetleges kiállítása során biztosítja, hogy a pályázó neve fel legyen tüntetve.

A Müpa épületében 2013. március 11. – április 22. között van fotózásra és videofelvétel készítésére lehetőség.

A Művészetek Palotája épületében történő fotózáshoz, illetve videofelvétel készítéshez pályázati azonosító szükséges, melyet minden regisztrált résztvevő a helyszínen az Információs Pultban igényelhet. A Müpa épületében 2013. március 11 – április 22. között készíthetők fotók és videók a közönségforgalmi területeken, az ott zajló eseményeken. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Fesztivál Színházban, a Kék teremben, az Előadóteremben és az Üvegteremben csak a Művészetek Palotája által előzetesen megadott időpontokban készíthetők épületfotók és videók.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Fesztivál Színházban, a Kék teremben, az Előadóteremben és az Üvegteremben történő fotózási lehetőség időpontjáról és feltételeiről a FOTÓZÁS menüpontból informálódhatnak.

A Művészetek Palotája épületében készített videofelvételek kizárólag a pályázathoz használhatók, bármilyen, ettől eltérő célú publikációhoz a Művészetek Palotája nem járul hozzá.

Az előadásokon a kiíró nem tud fotó- és videofelvétel készítésére lehetőséget adni.