palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Kiemelt cél a falusi turizmus fejlesztése

Kiemelt célként jelölte meg a falusi turizmus fejlesztését Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára azon a rendezvényen, amelyet az Idegenforgalmi és Kulturális Vidéki-Falusi Ernyőhálózat működésének megkezdése alkalmából 2009. 03. 03-án tartottak Budapesten. Gőgös Zoltán kitért rá: az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (UMVP) hármas tengelyének év elején lezárult pályázataira a falusi turizmus támogatására 35 milliárd forint fejlesztési igény érkezett 1.500 pályázótól.

Ez jelentős összeg – mondta az MTI-nek az államtitkár -, mivel ennyi pénzt még a falusi vendéglátás fejlesztésére eddig nem fordíthattak az érintettek. Az UMVP két gazdaságfejlesztési intézkedésére összesen több mint 60 milliárd forintnyi forrásösszeget igényeltek.

Az UMVP hármas tengelyének további két intézkedésével együtt összesen több mint 5.800 pályázat érkezett, több mint 110 milliárd forint támogatási igénnyel.

Az FVM államtitkára kiemelte: a falusi turizmus fejlesztése során nemcsak a szálláshelyek bővítését kell szem előtt tartani, hanem a helyben előállított élelmiszerek fogyasztásának növelését is. Ez utóbbi azért fontos a szakpolitikus szerint, mert így lerövidíthető az az út, amely az előállító és a fogyasztó között van, így azt hatékonyabban ki lehet használni.

Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára arról beszélt, hogy a belföldi turizmus a turisztikai ágazaton belül 10 év alatt 10 százalékos növekedést mutatott. Míg 1998-ban 40 százalékot tett ki az összturisztikai forgalmon belül, addig a múlt évben már elérte annak felét.

Közölte: a turisztikai szakemberek úgy vélik, a gazdasági válság hatására a beutazó turizmus Magyarországra mintegy öt százalékkal csökkenhet. Ennek ellensúlyozására a belföldi turizmus fejlesztésében látják a megoldást, ugyanis szerintük a turizmus ezen ága várhatóan nem csökken majd.

Magyarországon a 2007-es adatok szerint 6.500 falusi vendéglátó 41 ezer férőhellyel rendelkezett. Ugyanebben az évben 913 ezer vendég 3,7 millió vendégéjszakát töltött magánszálláshelyeken, illetve a falusi vendéglátóknál. A vendégek mintegy 65 százaléka belföldről érkezett.

Csizmadia László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) az MTI-nek elmondta: több mint egy tucat turisztikai szolgáltatással foglalkozó szervezet nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) forrásából mintegy 26,5 millió forintot 18 hónapra annak érdekében, hogy a vidéki turisztikai szolgáltatás színvonalát növelje.
(OTM)

linkek: Dubrovnik utazás Sopron látnivalók Ausztria nyaralás