palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Kiemelt projektek előkészítése: Kis-Balaton vízvédelmi projekt

Uniós forrásból kívánják kivitelezni a Kis-Balaton vízvédelmére kidolgozott környezetvédelmi nagyprojektet, melynek előkészítése jelenleg is zajlik. A fejlesztés tervezett összköltsége 7,3 milliárd forint. A beruházás eredményeképp jelentősen csökken a Balaton tápanyagterhelése, javul a tó vízminősége, és árvízvédelmi szempontból is biztonságosabbá válik a térség. Biztosított lesz a Kis-Balaton ökológiai vízigénye is, így tovább gazdagodik az élővilág ezen az értékes természetvédelmi területen. Befejeződhet egy több évtizeddel ezelőtt megkezdett munka, és biztonságban tudhatjuk majd hazánk egyik legnagyobb természeti kincsét, a Balatont.
A Balaton az algásodás miatt az 1980-as évek elejére kritikus állapotba került, ekkor döntöttek a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer kiépítéséről, amelynek a feladata a Zala folyón érkező víz előszűrése volt egy átfolyásos tározó-rendszer segítségével (Hídvégi tó, Fenéki tó). A rendszernek köszönhetően a tó vízminősége javult, a szakemberek számára azonban hamar világossá vált, hogy a vízvédelmi rendszert tovább kell fejleszteni, úgy, hogy a vízminőség-védelem mellett a természetvédelmi szempontok is előtérbe kerüljenek. Ennek megvalósítására dolgozták ki a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. üteme nevet viselő uniós projektet.

A fejlesztés eredményeképp a Kis-Balaton vízállása megfelel majd a Zala folyó természetes vízszintingadozásának, javítva ezzel a környezeti feltételeket a vizes élőhelyeket kedvelő élőlények számára, és lehetőséget adva a vízminőség-védelmi szabályozásra is. Egy rugalmas vízkormányzási rendszert alakítanak ki, amely lehetővé teszi, hogy a tóba mindig a tápanyaggal legkevésbé terhelt víz jusson, ezzel javítható és megvédhető lesz a Balaton vízminősége. A Kis-Balaton ökológiai vízigényének biztosítását segíti majd a korszerűsített monitoring-rendszer.

Az Ingói berekben a természetes vízjárást követő vízszint kialakítása kedvezően fog hatni az ott kialakult élővilágra. A Zalavári belvízöblözetben élőhely-rekonstrukcióra kerül sor, a Zimányi- és Vörsi-berek bevonásával pedig létrejön egy új víztározó, ahol időszakos vízborítottságú, ártér jellegű élőhelyek alakulhatnak ki. A tervben két hallépcső is szerepel, amelyek lehetővé teszik, hogy a vonuló halak az ívási időszakban a vízállástól függetlenül feljussanak a Balatonból a Kis-Balatonba, majd onnan az alsó Zala-völgybe.

A tervek szerint több mint 2,2 km hosszú töltést magasítanak meg, és közel 7 km új töltés épül. Több mint 15 km csatorna rehabilitációját fogják elvégezni, és 7 km új csatornát is építenek. 20 új műtárgyat létesítenek, és felújítanak 21 már meglévőt is. A projekt előkészítése – amely 520 millió forintba kerül – még tart, a pályázatot a tervek szerint a nyáron nyújtják be második fordulóra. A kivitelezés várhatóan jövőre elkezdődik.
(KVVM)