palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Kkv-támogatás a kulturális és a kreatív ágazatokban

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap (EBA) ma egy olyan garanciarendszer indítását kezdeményezte, melynek célja, hogy a kulturális és a kreatív ágazatokban tevékenykedő kkv-k támogatást kapjanak a pénzügyi intézményektől. Az e célra rendelkezésre álló keretösszeg 121 millió EUR. E rendszer keretében a várakozások szerint a következő hat évben több mint 600 millió EUR értékben lehet majd bankhitelekhez jutni.


A mai kezdeményezés révén az EBA a kiválasztott pénzügyi közvetítők számára díjmentesen tud majd garanciákat és viszontgaranciákat nyújtani, akik így több hitelt tudnak biztosítani a kulturális és kreatív területeken tevékenykedő vállalkozóknak. A 121 millió EUR értékű garanciából részesülő kereskedelmi/kiskereskedelmi bankok, fejlesztési bankok és egyéb pénzügyi közvetítők több mint tízezer kkv-nak tudnak majd támogatást nyújtani a legkülönfélébb területeken, ideértve az audiovizuális ágazatokat (pl. film, televízió, animáció, videojátékok és multimédia), a fesztiválokat, a zenét, az irodalmat, az építészetet, a levéltárakat, a könyvtárakat és a múzeumokat, az iparművészetet, a kulturális örökséget, a formatervezést, az előadó művészeteket, a kiadói tevékenységet, a rádiózást és a képzőművészetet.

A kulturális és a kreatív ágazatok számára létrehozott fő uniós program, a Kreatív Európa keretében bevezetett pénzügyi eszközt az EBA fogja irányítani az Európai Bizottság megbízásában. A tervek szerint az európai kkv-k már ez év végétől részesülhetnek a támogatásban.

A digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos, Günther H. Oettinger a következőképpen nyilatkozott a ma útjára indított kezdeményezéssel kapcsolatban: „A kreatív elméknek és vállalatoknak mozgástérre van szükségük ahhoz, hogy kísérletezve és rizikókat vállalva társadalmunk és gazdaságunk javát szolgálva kibontakozhassanak. Abban akarunk a segítségükre lenni, hogy bankhitelhez jussanak, mivel erre egyébként nemigen lenne lehetőségük.”

Az EBA vezérigazgató-helyettese, Roger Havenith szerint: „Az Európai Bizottság prioritásai között előkelő helyet foglal el az a célkitűzés, hogy segítséget kapjanak a vállalkozások abban, hogy növekedjenek és piaci alapú finanszírozási megoldásokat vehessenek igénybe. Az ezekben az ágazatokban tevékenykedő kkv-k támogatásához két alapvető dologra van szükség. Ezek a finanszírozást nyújtók hitelkockázatának védelme és kapacitásépítésük elősegítése. A kulturális és kreatív ágazatok garanciaeszközét ma azzal a céllal írjuk alá, hogy Európa-szerte elősegítsük a kkv-k elindítását és fejlődését a filmszakmától kezdve a fesztiválokon és a zenei ágazaton át egészen a muzeális intézményekig.”

A kreatív és kulturális ágazatokra az EU-ban több mint 7 millió munkahely jut, és az EU GDP-jének 4,2%-át ezek a szektorok teremtik elő (forrás). A finanszírozási eszközökhöz való hozzáférés nehézséget jelenthet ezekben az ágazatokban, főként amiatt, hogy ezek a vállalkozások elsősorban immateriális eszközökkel rendelkeznek, a piac mérete behatárolt, a termékek iránti kereslet bizonytalan, és a pénzügyi közvetítők nem rendelkeznek ágazatspecifikus ismeretekkel.
A kulturális és kreatív ágazatok új garanciaeszköze kapacitásépítési tevékenységeket is magában foglal a pénzügyi közvetítők számára, amelyeknek köszönhetően e szakemberek a szóban forgó ágazatok legfontosabb elemeivel kapcsolatban szert tehetnek az idevágó ismeretekre (pl. az ezekre szektorokra jellemző különleges üzleti modellekkel és hitelkockázat-értékelésekkel kapcsolatban). A kapacitásépítésről az EBA által nyílt pályázati eljárás alapján kiválasztott, erre szakosodott szolgáltatók (pl. a kulturális és kreatív ágazatok működési módját jól ismerő tanácsadó cégek) gondoskodnának. A képzést a pénzügyi közvetítők ingyen elvégezhetik.

Az EBA a következő napokban szándéknyilatkozati felhívást tesz közzé, amelyre a pályázati feltételeket teljesítő pénzügyi intézmények (bankok, garanciaintézmények, pénzalapok) jelentkezhetnek. Egy minden részletre kiterjedő kiválasztási eljárást követően az EBA kiválasztja azokat a pénzügyi közvetítőket, amelyek azután a célba vett ágazatokban a kkv-k rendelkezésére bocsáthatják az új finanszírozást. A közvetítőknek részletesen be kell majd számolniuk a kkv-knak felajánlott pénzügyi termékekről és azok fogadtatásáról.

A mai kezdeményezés része a Bizottság arra irányuló erőfeszítéseinek, hogy támogassa a beruházásokat, és intelligensebbé tegye mind az új, mind a meglévő pénzügyi források felhasználását, ami egyben az európai beruházási tervnek is célja. Egyben pedig kiegészítése annak a munkának, amely a digitális egységes piaci stratégia jegyében arra irányul, hogy a kulturális és kreatív ágazatok, ezen belül is főként a kisebb vállalkozások számára meglegyenek az ahhoz szükséges keretfeltételek, hogy digitalizált világunkban fejlődni tudjanak.

Az Európai Beruházási Alapról

Az Európai Beruházási Alap (EBA) fő célja, hogy elősegítse az európai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) finanszírozáshoz jutását. Az EBA kifejezetten e piaci szegmens számára dolgoz és fejleszt ki kockázati és növekedési tőkén, garanciákon és mikrofinanszírozáson alapuló pénzügyi eszközöket. Ebben a szerepében elősegíti az EU innovációt, kutatást és fejlesztést, vállalkozói szellemet, növekedést és foglalkoztatást támogató célkitűzéseinek elérését.

A kulturális és kreatív ágazatok garanciaeszközéről és a Kreatív Európa programról

Egy olyan új pénzügyi eszközről van szó, amely a Kreatív Európa program szektorközi ágának képezi részét, és az első olyan eszköz, amely ennyire sokféle kulturális és kreatív ágazatra kiterjed. Ugyanaz a célja, mint az európai beruházási terv motorját képező Európai Stratégiai Beruházási Alap kkv-keretének: a kkv-nak nyújtott finanszírozás növelése annak érdekében, hogy azok bővíteni tudják tevékenységeiket.

A Kreatív Európa egy olyan 7 éves program (2014–2020), amelyet a kreatív és kulturális területeken tevékenykedő szereplők támogatására hoztak létre. A fent említett időtartamra összességében 1,46 milliárd EUR-s költségvetéssel rendelkezik. Az európai audiovizuális alkotások létrehozását és forgalmazásét elősegítő MEDIA alprogramból, a határokon átnyúló együttműködést és a műfordítást felkaroló kulturális kezdeményezéseket támogató Kultúra alprogramból és a szektorközi ágból áll. A Kreatív Európa célja, hogy előmozdítsa a kulturális sokszínűséget, fellendítse az európai kulturális-kreatív alkotások forgalmát, és versenyképesebbé tegye ezeket az ágazatokat.