palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

KLIPPírozó ürgeversek videópályázat

vadonlesőA Vadonleső Program a tíz hazai nemzetipark-igazgatósággal, a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályával, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Magyar Természettudományi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve, 2015. AZ ÜRGE ÉVE alkalmából „KLIPPírozó ürgeversek” címmel video-klip készítő pályázatot hirdet.

Nagy bajszos, kalapos, cserzett arcbőrű, alacsony, keménykötésű ember, fehér vászoningben, fekete, bő gatyában, csizmásan. Gémeskútnál vödröt merít, majd „telt vederrel a kezében a mezőre ballag szépen”. Közben Galkó Balázs színművészünk karcos hangja Petőfi Sándor: Arany Lacinak című versét szavalja. A szél kavarja a port a kiégett gyep szikes foltjai felett, a nagybajuszos összehúzott szemöldökkel a határt pásztázza… valahogy így képzelhetnénk el Petőfi karjaiban kikötő Arany Laci történetének népi-realisztikus stílusban klippesített megjelenését. A klasszikus és eddig szinte egyeduralkodó ürge-verset most nem bolygatjuk, azonban a Vadonleső „Év emlőse” kezdeményezésére több mint tíz, kortárs költőnk által írt ürgevers várja a kor fiatalos kihívásainak megfelelő megjelenési lehetőséget! Minden vers, minden olvasóban más és más képeket, érzéseket idézhet fel, melyeket eltérő módokon, különböző stílusban lehet „KLIPPírozni”, azaz mozgó-képi formába önteni. Olyan, tetszőleges technikával készített video-klipeket (video, film, animáció, számítógépes technika stb.) várunk, melyben megszólal, vagy legalábbis valamilyen formában megjelenik egy kiválasztott, frissen elkészült ürge-vers, teljes egészében.

Pályázati feltételek és benyújtás:

 • 12-18 éves korig.
 • Készre vágott/készített forgatott, animációs, montázs, kollázs technikával készült, valamint a felsorolt technikák szabad keverésével/alkalmazásával/elegyével előállított (főcímmel és vége főcímmel ellátott) rövidfilm (klipp) (nem elfogadható semmilyen film utómunka fájl formátumú pályázat, sem főcímmel, végefőcímmel nem rendelkező mű sem).
 • A www.vadonleso.hu oldalon közzétett frissen elkészült ürge-versek közül egy kiválasztott vers bemutatására, „megmozdítására” készült.
 • Rövid, maximális időtartam: 135” (másodperc) natur játékidő + 19” (másodperc) főcím és vége főcím idő

Pályamű kötelező paraméterei:

 • 1136×640 (minimum), javasolt HD felbontás
 • 16:9 képarány
 • 720p vagy 1080p/1080i
 • 25 fps
 • 6800-48000 Kbps

Formátum: elektronikus, H264, HD H264, MOV, MP4, MPEG, MPG4, WMV file típus.
A Pályamű tartalmazzon hangot (a vers szövegét részben, vagy egészben (szabad előadásban), vagy aláfestő, hangulatkeltő zenét (szabad felhasználású, vagy saját), vagy effekteket (akár emberi hangokat), vagy bármilyen narratívát, audio kommentárt, valamint a felsorolt audio lehetőségek szabad keverését/alkalmazását/elegyét).
A pályamű teremtsen egyértelmű, azonosítható kapcsolatot a választott verssel/szöveggel. A választott vers/szöveg részlete jelenjen meg a pályaműben képi utalással, hangban, feliratban szabad asszociációban)
A pályázatra kizárólag friss, 2015 júniusa után készült munkák nyújthatók be. Nem nyújthatók be olyan művek, amelyek korábban bármilyen fórumon bemutatásra kerültek.
Elektronikusan, óriásfile-küldő rendszeren keresztül benyújtva, a vadonleso@fm.gov.hu email címre küldve az értesítést a file helyéről.
Egy pályázó maximum két pályaművel vehet részt.

A pályaművekhez kérjük megadni az óriás-file küldő rendszer megjegyzésében:

 • a mű címe,
 • a szerző neve,
 • kor/osztály,
 • település,
 • megadható a felkészítő tanár vagy szülő neve és elérhetőségei,
 • pályázó postacíme, telefonszáma, működő e-mail címe.

A pályázattal kapcsolatos értesítéseket e-mailen küldünk.
A pályázattal kapcsolatban további információk megtalálhatók a www.vadonleso.hu és a www.termeszetvdelem.hu honlapján.

A pályázatok elküldési határideje: 2015. október 15.

Az eredményhirdetésre és a díjak átadására 2015. november elején kerül sor később megadott időpontban és helyszínen.