palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Komáromy Gábor ösztöndíj 2013/2014

A Cook Communications és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) ösztöndíjat hirdet Komáromy Gábor emlékére, a 2013/2014-es tanévre. A Cook Communications teljes körű kommunikációs szolgáltatást nyújtó PR-ügynökség, amely irodáival Budapesten, Prágában, Szófiában, Bukarestben és Varsóban van jelen.

 

A Komáromy Gábor-ösztöndíjat 2010-ben alapította a Cook Communications és az MCC, ezzel ösztönözve a média kritikus megközelítését, és segítve a gyakorlatorientált újságíróképzést. A pályázat nyitott minden nappali tagozatos egyetemi vagy főiskolai hallgató számára, képzési területtől függetlenül. Az ösztöndíj keretében felajánlott pénzügyi támogatás összesen 1200 euró, amelyből 300 euróhoz jut az MCC Komáromy Gábor Média Könyvtár, könyvek és folyóiratok beszerzése céljából. A nyertes pályázó 900 euró ösztöndíjban részesül, munkájához mentori segítséget kap egy tapasztalt, nemzetközi közegben jártas újságírótól, valamint felvételt nyer az MCC média/kommunikáció szakirányára.

A 2013-as Komáromy Gábor-ösztöndíjat annak a pályázónak ítéli oda a bizottság, aki véleményük szerint a legvonzóbb projekttervet nyújtja be. A témakörtől függetlenül (legyen az politika, business, sport, gazdaság, kultúra, tudomány, stb.) a pályázatnak választ kell adnia arra a kérdésre, hogy miért éppen az adott témát szeretné feldolgozni a pályázó, és miért tarthat számot a történet az olvasók érdeklődésére.

A sikeres pályázónak egy minimum háromrészes cikksorozatot kell elkészítenie megadott határidőre, magyar és angol nyelven, amely a magyar és nemzetközi médiában publikálható.

A jelentkezésről 

A pályázónak igazolnia kell, hogy nappali tagozatos hallgatója valamelyik felsőoktatási intézménynek, illetve kiváló angoltudással kell rendelkeznie.

Angol és magyar nyelven kell benyújtania motivációs levelét, önéletrajzát és a tervezett projekt rövid szinopszisát. A szinopszis tartalmazza:

  • A projekt ismertetését
  • A pályázó által tárgyalandó legfontosabb kérdéseket
  • A tervezett információforrásokat
  • A munka során esetlegesen felmerülő nehézségeket

A pályázatokat a GK2013@cook-comm.com és a GK2013@mcc.hu email címre kérjük elküldeni.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2013. október 31.

A beérkezett pályamunkák alapján kiválasztott pályázók novemberben szóbeli interjún vesznek részt, amelyre egy részletes, 1000 szavas szinopszissal, illetve a tervezett projekt ütemezési tervével kell készülniük. Az eredményhirdetésre november végén kerül sor. További információk a jelentkezésről az ösztöndíj honlapján találhatók: komaromy.mcc.hu.

A 2012-es Komáromy Gábor-ösztöndíj bírálóbizottsága

  • Révész Ágota: diplomata, a kulturális és oktatási ügyek konzulja a Sanghai Magyar Főkonzulátuson, az MCC tanára
  • Joe Cook: a Cook Communications alapítója
  • Adam LeBor: író, újságíró (www.adamlebor.com)
  • Lambert Gábor: a Figyelő főszerkesztője, az MCC tanára
  • Szalai Zoltán: az MCC ügyvezető igazgatója
  • Molnár Bálint: az MCC Média/Kommunikáció szakirány vezetője

Az ösztöndíj névadója Komáromy Gábor, a Cook Communications magyarországi alapító partnere és az MCC média/kommunikáció szakirányának egykori szakirányvezetője, aki 45 évesen hunyt el 2010-ben.

Gábor a sajtószabadság és az objektív, független újságírás rendíthetetlen híveként korán felismerte az internet világában rejlő lehetőségeket, az online média egyik korai élharcosa volt. Riporteri és hírszerkesztői hátterének segítségével ismertette meg diákjait az angol nyelvű újságírás gyakorlatával, és bátorította őket, hogy kritikusan közelítsenek a média, a vállalati kommunikáció, a reklám és a gazdaság kérdéseihez.

Gábor Kaliforniában riporteri díjat nyert, majd felelős szerkesztője lett Magyarország első online újságjának, a magazix.hu-nak. Tanulmányait Magyarországon, Líbiában és az Egyesült Államokban végezte. Los Angelesben, a University of Southern California-n szerzett MA-fokozatot nyomtatott sajtó szakirányon. 1997-ben hazatért, majd angol nyelvű újságírást tanított az Eötvös Loránd Tudományegyetem kommunikáció szakán, és multimédia labort hozott létre az egyetemen. Gábor az elsők között írt magyarul az internet világáról és működéséről; ebben a témában íródott első könyvének a címe Légy boldog az interneten, amely 1995-ben jelent meg. Ezt további hat mű követte a világháló és a számítástechnika világáról. Fordítóként is dolgozott, hét kötetet ültetett át magyarról angolra és viszont. Ezek közül az utolsó a Bársony–Daróczi szerzőpáros által szerkesztett, az IDEA-nál kiadott Pharrajimos: Romák sorsa a Holokauszt idején volt. Gábort felesége, Ágota és fia, Julian gyászolja.

A 2012. évi Komáromy Gábor-ösztöndíjról

2012-ben kettő ösztöndíjat osztottak ki, Csonka Annának és Péterfi Barbarának. Különdíjban részesült G. Szabó Dániel.

Anna a 2010-es, devecseri vörösiszap-katasztrófa kezelése kapcsán felmerülő szabályozási, közbeszerzési és átláthatósági kérdésekkel foglalkozott. Barbara a magyarországi „agyelszívás” jelenségét dolgozta fel.

G. Szabó Dániel az ELTE hallgatói önkormányzata által évente kiosztott jutalomkeret elszámoltathatósági és átláthatósági problémáival foglalkozott.

A 2012. évi Komáromy Gábor-ösztöndíjról

A 2011-ben kiosztott Komáromy Gábor-ösztöndíj nyertese Laborczi Dóra, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának végzős MA kommunikácó és médiatudomány szakos hallgatója volt. Dóra egy hátrányos helyzetű roma nőkről és gyerekekről szóló cikksorozat tervével nyerte el az ösztöndíjat. Az ország legelmaradottabb régióiról készített cikksorozat a hvg.hu hírportálon jelent meg. Dóra cikkeinek témája köré szerveződött az MCC média/kommunikáció szakirányának „A cigányút nem cigányút” című kerekasztal-beszélgetése 2012 májusában. http://www.mcc.hu/komaromy_osztondij_2011  http://www.mcc.hu/media_kerekasztal_2012_majus

További információért, kérjük, jelentkezzen az alábbi elérhetőségeken:

Cook Communications

Joe Cook
Tel.: + 420. 602 683230
Email: j.cook@cook-comm.com

Hámori Viktória
Tel.: +36. 30. 2540929
E-mail: v.hamori@cook-comm.com

Mathias Corvinus Collegium

Molnár Bálint
Tel.: + 36. 70. 2864329
Email: bmolnar@mcc.hu
Email: molnar_balint@yahoo.co.uk

Zöldi Blanka
Tel.:+36. 70. 4196182
Email: zoldi.blanka@gmail.com

komaromy.mcc.hu/en
www.mcc.hu