palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Komatál alkotói pályázat

A Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésben a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Népfőiskola Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével Kárpát-medencei alkotói pályázatot hirdet a komatál hagyományának újraélesztése, népszerűsítése érdekében.

Az alkotók jelentkezését 2019. január 30-ig várják a pályázat meghirdetői.

A pályázat célja

A pályázattal a szervezők szeretnék feleleveníteni azt a családi, baráti kötelékeket megerősítő népszokást, amely a keresztszülők, barátok mára már feledésbe merült segítségnyújtását jelenti a családoknak, a gyermekágyas kismamának. A komatál, komakendő átadása egy olyan gesztus, amely nem csupán az étel adományozásáról szól, hanem a baráti segítségnyújtásról, a kismama és kisbaba meglátogatásáról, a családok és a családi kötelékek megerősítéséről, az újszülött közösségi bevonásáról.

A pályázat hosszú távú célja, hogy megalapozza e hagyomány újraélesztésének folyamatát, megteremtse annak tájegységekre jellemző egyedi eszközrendszerét, kellékeit: a komatálat és a komakendőt.

Jelen pályázat egy hosszú távú folyamat első lépcsője, melyben a hagyományhoz kapcsolódó kellékek megalkotására lehet pályázni.

A közösségépítő folyamat, következő szakaszában a Népművészeti Egyesületek Szövetsége tagságának alkotói által elkészített komatál-komakendő kellékek a Nemzeti Művelődési Intézet koordinálásban, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége együttműködésével juthatnak majd el megrendelésre mindazokhoz a rokonokhoz, barátokhoz, akik – a magyarság megmaradását segítő új élettel gazdagodó családoknak – azt saját készítésű étellel megtöltve ajándékozni szeretnék.

A jelen pályázatba a pályázók köre: Kárpát-medencei fazekas, szövő, hímző alkotóművészek

Pályázati kategóriák:

I. Komatál:

A fazekas alkotóktól adott tájegység(ek)re jellemző, szerényebben vagy gazdagabban díszített, a funkciónak megfelelő tárgyat, tárgyegyüttest várunk. (A komatál akár 2-3 étel szállítására, átadására, tárolására, felkínálására (tálalás és étkezés) is alkalmas lehet, és a fiatalasszony megbecsült, máskor is használatra kerülő edényévé válhat.)

II. Komakendő:

A textiles alkotóktól (szövőktől, hímzőktől, nemezesektől stb.) az adott tájegység(ek)re jellemző, szövött, hímzett stb. textíliá(ka)t várunk. (A komakendő az ételek és edények lefedésére szolgáljon, illetve asztalterítőként, vagy egyéb háztartási funkcionális textíliaként is használható legyen.)

III. Egyéb alkotások:

Várjuk azokat az alkotásokat is, melyek kapcsolódnak a komatál-komakendő szokásához, pl.: kosár, hímes tojás, stb.
Pályázni olyan alkotásokkal lehet, amelyek máshol még nem kerültek bemutatásra.

Beküldhető pályamunkák száma: Alkotónként, alkotóközösségenként maximum 5 tárgy, vagy 1 tárgyegyüttes.

Értékelés: A zsűri által elfogadott pályamunkák mind a két kategóriában I., II., III. és egyedi értékelésben részesülnek. A zsűri által minősített termékek összértéke: 2.500.000 Ft, azaz kétmillió-ötszázezer forint.

A pályázat lebonyolítása: A jelentkezési lapot minden pályázó alkotónak 2019. január 30-ig kell elküldeni a Népművészeti Egyesületek Szövetségéhez (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.). A jelentkezési lap jelen pályázat 1. számú melléklete.

A pályázati alkotásokat 2019. március 18–21. között kell leadni a pályázó lakóhelyéhez legközelebb fekvő népművészeti egyesülethez, ahol a tárgya(ka)t leltározzák és jelölik. A tagszervezetek névsorát jelen pályázat 2. számú melléklete tartalmazza.

Az egyesületektől a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodájának munkatársa szállítja el az alkotásokat a zsűrizés, a kiállítás és a kapcsolódó szakmai konferencia helyszínére, a Lakitelek Népfőiskolára.

A pályázati alkotások elbírálása 2019. március 30–31-én történik a szakmai zsűri által.

Az elfogadott alkotásokból kiállítás nyílik 2019. április 18-án, a Lakitelek Népfőiskolán.

A díjak átadására egy, a komatál-komakendő hagyományát feldolgozó módszertani konferencia keretében kerül sor ugyanazon a napon.

A tárlat 2019. április 28-ig lesz megtekinthető a helyszínen.

A beküldött pályamunkákat – a kiállításon való szerepléstől függetlenül – 2019. május 8–11. között lehet átvenni a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodáiban. A megyei irodák képviselőinek névsora jelen pályázat 3. számú mellékletében olvasható.

A pályázati kiállítás után, az e célra felajánlott adományokból az adományozó által kiválasztott alkotásokat a pályázat kiírói megrendelik az alkotóktól, és átadják azokat az igénylő családoknak, keresztszülőknek, barátoknak, valamint a lehetőséggel élő települések polgármestereinek.

A felajánlott adományok (komatálak és komakendők) első ünnepélyes átadására 2019 nyarán egy kiemelt családbarát esemény keretében kerül sor.

Letölthető dokumentumok

Komatál alkotói pályázat