palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Környezetvédelmi nagyprojektek előkészítése: Ráckevei-Soroksári Duna-ág komplex vízminőség-javítási programja

Az egyik legjelentősebb vízügyi nagyprojekt a Ráckevei-Soroksári Duna-ág (RSD) vízminőségének javítása, amely Budapest hat kerületében és további 26 településen összesen több mint 570 ezer ember életminőségét javítja. A nagyprojekt előkészítése 1,17 milliárd forintba kerül, a pályázatot az idén nyáron adják be második fordulóra, a munkálatok a tervek szerint 2013 őszén fejeződnek be.
A 35 milliárd forintból megvalósuló beruházás célja, hogy javuljon a Budapest és Tas közötti, mintegy 50 kilométeres folyószakasz vízminősége és növekedjen annak vízgazdálkodási, illetve természetvédelmi szerepe. A jobb minőségű víz több fürdőzőt és kikapcsolódni vágyó turistát vonz majd, ami növeli a Ráckevei-Soroksári Duna-ág turisztikai vonzerejét, és elősegítheti a térség gazdasági fejlődését.

A projektnek négy fő eleme van. A várhatóan a jövő év első felében megkezdődő munkálatok során megszüntetik az RSD menti parti sáv szennyvízelvezetési és kezelési hiányosságait, kiépítik a csatornázatlan telkek szennyvízelvezetését. A projektelem tervezett költsége 4,75 milliárd forint. A folyószakasz szennyezőanyag-terhelése számos forrásból származik: a dunai tápvíz és a dél-pesti szennyvíztisztító telep által kezelt szennyvizek mellett a part menti csatornázatlan településrészek, illetve a háztartásokból tisztítatlanul kikerülő szennyvíz is felelős az RSD vízminőségének alakulásáért.

Várhatóan 16,2 milliárd forintból végzik el az RSD teljes hosszán és mellékágain a szükséges mederkotrást. A felgyülemlett szerves iszap komoly terhelést jelent a folyónak, ezért egy részét eltávolítják.

Szintén jelentős mértékben hozzájárul majd a vízminőség javulásához, hogy az eddig az RSD-be vezetett tisztított szennyvizet, valamint a csapadékvizet a nagy vízhozamú és kapacitású nagy-Duna ág sodorvonalába vezetik át. A munkálatok tervezett költsége 9,35 milliárd forint.

Az 1956-os jeges árvíz következtében tönkrement Tassi vízleeresztő műtárgy újjáépítése mintegy 4,98 milliárd forintba kerül majd, ezzel megteremtik a Duna-ág biztonságos és megfelelő vízmennyiséget és vízminőséget garantáló üzemeltethetőségét, és növelik a térség árvízi biztonságát.

A nagyprojekt előkészítése 1,17 milliárd forintba kerül, a pályázatot az idén nyáron adják be második fordulóra, a munkálatok a tervek szerint 2013 őszén fejeződnek be.
(kvvm)

linkek: Törökország nyaralás Brno utazás Tokaj látnivalók