palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Reneszánsz élménybirtok Bikal központjában

bikalA tervek szerint halad az építkezés, a nyárra elkészül a turistacsalogató reneszánsz élménybirtok Bikal központjában. A Puchner Kastélyszálló körül mutatják be a 2010-ben induló látványosságokat.

A fejlesztés első ütemében június végére elkészül a reneszánsz élménybirtok óvárosa és a középkori falu épületei. Ezt követően, az év második felében indul a következő ütem, aminek keretében megépül a reneszánsz palota és a főtér is. A Baranyai élménykörút tagjaként utóbbi beruházáshoz pályázunk a komplex turisztikai fejlesztéshez kapcsolódó szálláshelybővítéseket támogató forrásokra – tájékoztatott a mintegy két és fél milliárdos beruházás előrehaladtáról Kollár László, a Puchner Kastélyszálló tulajdonosa.

Miközben zajlik az építkezés, a nyár folyamán a kastélyszálló környezetében megrendezik a 2010-ben megnyitó élménybirtok attrakcióinak főpróbáját. A korábban jelentkező, több mint ötven kézműves közül harminccal kötöttek előszerződést, amelynek értelmében már idén nyáron több szabadtéri bemutatót tartanak. A pécsi és komlói színház vezetőinek és színészeinek közreműködésével elkészültek azok a 4-10 perces életképek, amelyek ugyancsak betekintést nyújtanak a reneszánsz világ életébe.

Mindezen látványelemek jövőre végleg beépülnek az időutazásra csábító élménybirtok falai közé. Az óvárosban kapnak majd helyet a középkori városra jellemző foglalkozások, többek között a kőfaragó, a pénzverő, fafaragó, üvegkészítő, papírkészítő, és természetesen a pékmester, cukrászmester műhelye is. A középkori faluban további mesterségekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, mint például a kovács, kosárfonó, fazekas munkájával és portékáival.

A tervezett lovagi játékok mellett a reneszánsz élménybirtok kiemelt látványossága lesz a madaras színpad. Mint Kollár László elmondta, éppen a napokban kötöttek kétéves szerződést azzal a madárröptetővel, aki az idei nyári főpróba keretében tizenöt, jövőre pedig négyszáz előadást tart az érdeklődők számára. A különleges mutatványhoz kapcsolódó hír, hogy mivel Magyarországon a sólyom fokozottan védett madár, csak külföldről behozott állatokkal engedélyezték a közönségvonzó, látványos fellépéseket. A mutatványra leszerződött röptető már meg is kezdte a 10-12 „idegenlégiós” madár felkészítését és betanítását.

A Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központtal és a Pécsi Regionális Képző Központtal együttműködésben egy éve folyik az élménybirtok animátor munkatársainak képzése. Mint Kollár László fogalmaz, érzékenyen érinti őket, hogy az igényelt 40-50 animátor helyett csak 10-12 fő támogatott képzése valósulhat meg. A régió több iskolájával is felvették a kapcsolatot, az élménybirtok ugyanis számos szakma tanulóinak nyújthat gyakorlati képzőhelyet, később munkalehetőséget.
(www.bama.hu)

linkek: Fertőd, Esterházy-kastély Pozsony utazás Budva Bulgária nyaralás