palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Korszerű hálózati energiatárolók létesítését ösztönző pályázat

Korszerű hálózati energiatárolók létesítését ösztönző pályázat indítását tervezi a Kormány a Helyreállítási Alapból. Az ipari méretű akkumulátorok telepítéséhez és legalább 10 éves üzemeltetéséhez nyújtandó támogatás várható formája, vissza nem térítendő beruházási támogatás és bevételkompenzáció lesz.

A gazdasági társaságoknak szóló felhívás 62 milliárdos keretösszeggel és tavasz végi benyújtási határidővel a közeljövőben megjelenhet. A beruházások fizikai befejezésének határideje a projekt megkezdésétől számított két év, de legkésőbb 2025 nyara. A nyertes vállalkozás az energiatárolót köteles legalább részben a kiegyenlítési energia piacon használni, tíz évig üzemben tartani, a műszaki és gazdasági tapasztalatokról évente beszámolni.

Az Energiaügyi Minisztérium közel azonos keretösszeggel tervezi támogatni a villamosenergia-rendszerüzemeltetőt és a hálózati elosztókat is a tárolókapacitások kiépítésében. A helyreállítási alap forrásaiból így összesen 120 milliárd forint hasznosulhat az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiagazdaság megvalósítását, a zöld és digitális átállást, Magyarország energiaszuverenitásának megteremtését egyaránt előmozdító beruházásokban.