palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Közösségszervező képzés roma aktivistáknak amerikai oktatókkal

Együtt az igazságtalanságok ellen! Közösségszervező képzés roma aktivistáknak amerikai oktatókkal. Hogyan lehet hatékonyan fellépni a társadalmi igazságtalanságok ellen? Hogyan lehet ügyünkhöz társakat találni, és szomszédainkkal, munkatársainkkal közösen kiállni a jogainkért? Hogyan küzdöttek az amerikai feketék az elnyomás és a megkülönböztetés ellen? Erről és sok másról lesz szó a Civil Kollégium közösségszervező képzésén!

Mikor? 2013. szeptember 7-8. és szeptember 14-15.

Hol? Civil Kollégium, Kunszentmiklós-Kunbábony

Képzők: Cathy Woodson (USA), Jim Field (USA)

Jelentkezési határidő: 2013. augusztus 25.

Képzésünk célja:

Képzésünkre olyan, elsősorban roma embereket várunk, akik szembesültek már diszkriminációval, felismerték, hogy valódi megoldásokat összefogással érhetnek el, és szeretnék településükön hatékonyan megszervezni közösségüket.

A képzést két amerikai közösségszervező, Cathy Woodson (Virginia Organizing) és Jim Field (Chicago Coalition for the Homeless) tartja, akik betekintést adnak az 1950-es években kibontakozó fekete polgárjogi mozgalom akcióiba is. A program során számítunk a résztvevők saját tapasztalataira.

Az Amerikai Egyesült Államok déli részén egészen 1964-ig törvényes volt a feketék elkülönítése. Az afro-amerikaiak – pusztán azért, mert más volt a bőrszínük – csak külön iskolákban tanulhattak, külön étteremben kellett enniük, külön vízcsapból inniuk, és külön váróteremben várakozniuk. Szegénység, munkanélküliség és rendőri erőszak sújtotta őket. Az 1950-es években azonban a feketék egyre szervezettebben léptek fel az őket érő igazságtalanságok ellen, és végül elérték, hogy eltöröljék a diszkriminatív törvényeket. A fekete polgárjogi mozgalomban több százezer ember vett részt, közülük sokan közösségszervezőként.

Amit a résztvevők a képzés végére elsajátíthatnak:

  • Módszerek a településen élők bevonására, toborzásra
  • Csoportalapítás, hálózatépítés, koalíció
  • Egy találkozó hatékony levezetése
  • A közösségi vezetők és a tagság szerepe
  • Jó példák a fekete polgárjogi mozgalomból
  • Emberi jogi kampánytervezés
  • A média hatékony használata
  • Hatékony érdekérvényesítés

Jelentkezés módja: Kérem, emailben küldje el a kitöltött jelentkezési lapot a sebaly.bernadett[kukac]gmail.com címre vagy jelentkezzen telefonon válaszaival Sebály Bernadettnél a 70/217-2601-es telefonszámon.

Letölthető dokumentumok

 jelentkezési lap 

Jelentkezési határidő: 2013. augusztus 25.

Forrás: http://www.civilkollegium.hu/esemenyek/eie-kepzes/