palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

KREATIVITÁS ÉS INNOVÁCIÓ: EGY EURÓPAI ÉV MÉRLEGE

kreativitas és innováció pályázat110 közreműködő szervezet, 180 esemény, valamint számtalan kreatív gondolat és innovatív megoldás: ez a hazai mérlege a 2009-es Kreativitás és Innováció Európai Évének, mely február 11-én egy nemzetközi fotókiállítás megnyitójával zárult.


A Kreativitás és Innováció Európai Évének hazai programjában több mint száz szervezet aktív közreműködésével mintegy 180 eseményre került sor 2009-ben. A sokszínű kínálatban volt innovációs díjátadó, számos kiállítás, irodalmi fesztivál, kkv-k számára szervezett innovációs klub, készségfejlesztés témájú programok, járműtervező verseny, oktatási konferenciák, találmányokat bemutató tévésorozat, a természettudományokat népszerűsítő roadshow. Kapcsolódtak az évhez olyan hagyományos rendezvények is, mint a Kutatók Éjszakája, a Design Hét és a novemberi Tudomány Ünnepe. Az év hazai koordinátorának szerepét a Tempus Közalapítvány látta el.

A nemzetközi viszonylatban is igen gazdag magyarországi program az oktatástól a kultúráig, a vállalkozásfejlesztéstől a dizájnig, a tudományoktól a regionális fejlesztésekig számos jó példával hívta fel a figyelmet a kreativitás és az innováció egyéni, társadalmi és gazdasági jelentőségére. Különösen az oktatás-képzés, a K+F és a design területén működő szervezetek voltak aktívak.

A Kreativitás és Innováció Európai Évének hazai lezárására 2010. február 11-én került sor a Képzelj el egy új világot! kiállítás megnyitóján, melyet az Európai Bizottság által meghirdetett fotópályázat legjobb alkotásaiból rendeztek.  Szimbolikus jelentőségűnek is tekinthető, hogy a záróesemény éppen egy megnyitóhoz kötődik: bár a 2009-es év véget ért, ez korántsem jelenti azt, hogy a kreativitás és az innováció elapadna. Zárás helyett sokkal inkább a kezdeti szakasz végéről van szó. A munka neheze most következik: megőrizni, továbbvinni, gyümölcsözővé tenni az év során elindult kezdeményezéseket.

Az év egyik fontos hozadéka, hogy kialakult egy informális hálózat, megindult a párbeszéd és egyfajta önszerveződés is az év eseményeiben részt vevő partner szervezetek között.

A másik legfontosabb hazai eredmény az alulról induló, helyi kezdeményezések fókuszba kerülése, amelyek példaként szolgálhatnak más hasonló profilú intézmények számára, vagy akár regionális vagy nemzeti szintű reformokhoz.

Európai évről lévén szó, fontos kiemelni azt is, hogy a nemzetközi tapasztalatcsere, az együttműködés, az egymástól tanulás – akár az oktatásban, akár bármilyen más területen –önmagában is inspiráló, kreativitásra serkentő élmény lehet.

Általánosan elfogadott tézis, hogy a fejlődéshez, az igazi előrelépéshez Európának a jelenleginél nagyobb mértékű befektetésre van szüksége a tudás területén. Az év európai nagyköveteinek manifesztuma a legfontosabb teendőket foglalja össze. Ezek között olyan témák szerepelnek, mint a kreativitás kibontakoztatása az egész életen át tartó tanulás segítségével, a gyakorlat általi tanulás, az ismeretszerzés színteréül szolgáló munkahelyek, az erős, független, sokszínű kulturális ágazat, a tudományos kutatás támogatása, a kreatív gondolkodás elterjedésének segítése vagy a vállalati innováció.

Az év tanulsága mindannyiunk számára: nem csak elképzelni lehet egy új világot, hanem meg is lehet valósítani. Bizonyíték erre a számtalan konkrét eredmény: egy általános iskolai tanuló találmányának folyamatban lévő szabadalmaztatása, egy alapkő-letétel, egy nehezen tető alá hozott kiállítás, a regionális tudásközpontok sikeres működtetése, egy végre megmozduló robot vagy éppen egy fotóverseny díjának elnyerése.

A projektek eredményei, az év tapasztalatai elérhetőek a www.kreativitas2009.hu honlapon.

A Képzelj el egy új világot fotókiállítás március 21-ig megtekinthető a Mai Manó Házban.

További információ a sajtó számára:

Tempus Közalapítvány

Cseke Bettina

bettina.cseke@tpf.hu

tel: (06 1) 237 1300