palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Legjobb akadálymentes hazai úti cél turisztikai pályázat

’Könnyű elérni, nehéz elhagyni – fókuszban az akadálymentes turizmus’ – A Kiváló Európai Desztinációk díj magyarországi pályázati kiírása. Az Európai Bizottság 2012-ben immár hetedik alkalommal írt ki pályázatot az ún. ,, European Destinations of Excellence’’ azaz a ,,Kiváló Európai Desztinációk’’ témában. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa.

A projekt keretében minden évben kiválasztásra kerül tagállamonként egy kiváló desztináció, amely különféle díjazásokban részesül. A projekt végrehajtásával az Európai Bizottság többek között ösztönözni kívánja a szezonalitás és a területi koncentráció oldását, a fenntartható turizmusfejlesztési modellek terjedését, továbbá elő kívánja segíteni a jó gyakorlatok közötti tapasztalatcserét, illetve a szakmai kapcsolatok erősödését a díjazásban részesülő desztinációk között.

A 2012/2013-ban induló téma az ,,Accessible tourism”, amelynek keretében Magyarországon a„Könnyű elérni, nehéz elhagyni”- fókuszban az akadálymentes turizmus” témakörben a „Legjobb akadálymentes hazai úti cél’ kerül kiválasztásra. A cél olyan térségi – ez idáig akár ismeretlen, különleges desztinációk kiválasztása, amelyek a legszélesebb közönség által elérhetőek kortól, fizikai állapottól függetlenül.

A pályázaton nyertes desztináció jogosult lesz a ,,European Destination of Excellence – Kiváló Európai Desztináció’’ cím használatára.

Az elismerő címet elnyerő magyarországi térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. 2.000.000 Ft értékben járul hozzá. A nyertes térség részt vehet továbbá a 2013. évi Európai Turizmus Fórumon, ahol európai társaival átveheti a ,,Kiváló Európai Desztináció’’ díjat. A nemzetközi piacokon való promóciót a közös európai portálon való megjelenési lehetőség (http://ec.europa.eu/eden/) és az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti. Részt vehet továbbá az Európai Bizottság kezdeményezésében megvalósuló, az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben. A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai összefoglaló készül, továbbá megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. micro-site-ján, az eden.itthon.hu honlapon. A pályázat révén elnyerhető, a nyertest, illetve a további helyezetteket és résztvevőket illető többszintű promóciós hozzájárulás részletes leírása a Pályázati Útmutatóban található.

Az Európai Bizottság által kiírt pályázati felhívásra minden egyes tagállam esetében az illetékes turizmusirányításért felelős szervezet, illetve az általa delegált valamely más, szintén állami kompetenciába tartozó turisztikai szervezet nyújthatott be pályázatot. Hazánkban a Magyar Turizmus Zrt. látja el a projektfejlesztéssel, lebonyolítással kapcsolatos operatív feladatokat.

A Magyar Turizmus Zrt. 2012 áprilisában nyújtott be pályázatot az Európai Bizottsághoz, amelynek révén a maximális, 75%-os Európai Uniós támogatást nyerte el a projekt magyarországi lebonyolításához. A pályázati anyagban részletesen bemutatásra került a projekt lebonyolításának eljárásrendje és a kiválasztás szakmai szempontrendszere.

A projekt lebonyolítása, a pályáztatás rendszere

A ,,Könnyű elérni, nehéz elhagyni – fókuszban az akadálymentes turizmus” témájú pályázaton a Kiváló Európai Desztináció cím elnyeréséhez a kiválasztás pályázati úton történik. A Pályázati Felhívásban összefoglalásra kerültek a pályázáshoz nélkülözhetetlen alapinformációk, amelyek elsősorban a pályázók általános tájékoztatását szolgálják. A pályázathoz kapcsolódó részletesebb információkat a Pályázati Útmutató tartalmazza.

A potenciális pályázók tájékoztatását segítik a turisztikai régiónként megrendezésre kerülő információs napok, amelyeken az érdeklődők megismerhetik a pályázat hátterét, a pályázat konkrét céljait és információkat kaphatnak pályázatuk elkészítéséhez. Az információs napok az alábbi helyszíneken és időpontokban kerülnek megrendezésre:

Régió Helyszín Időpont
Balaton Keszthely, Balatoni Múzeum 2012. december 12.
Budapest – Közép-Dunavidék Gödöllő,

Grassalkovich kastély

2012. december 10.
Dél-Dunántúl Pécs, Hotel Palatinus 2010. december 5.
Dél-Alföld Kecskemét,

Hotel Három Gúnár

2012. december 10.
Észak-Alföld Debrecen, Kölcsey központ 2010. december 6.
Tisza-tó Poroszló, Ökocentrum 2012. december 3.
Nyugat-Dunántúl Bükfürdő, Hotel Caramell 2012. december 13.
Észak-Magyarország Miskolc, Uni Hotel 2012. december 5.
Közép-Dunántúl Veszprém, Villa Medici Hotel & Restaurant 2012. december 18.

A pályázat benyújtási határideje: 2013. február 28.

Letölthető dokumentumok
1. Pályázati Útmutató
2. Formanyomtatvány
3. 1. sz Mellékletet (Partnerségi Nyilatkozat)
4. 2. sz.Mellékletet (Csomagajánlatok)

Forrás: http://eden.itthon.hu/hu/az-eden-rol