palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Legyünk környezettudatosak karácsonykor is! ötletpályázat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Legyünk környezettudatosak karácsonykor is!” címmel kreatív ötletpályázatot hirdet kicsik és nagyok számára. Az alkotópályázatra környezetbarát, fenntartható, hulladékminimalizáló technikák, módszerek, megoldások alkalmazását ötvöző pályázatokat várnak.


Az ünnepek alatt nagyságrendekkel több hulladék termelődik a háztartásokban, mint az év más időszakaiban. Élelmiszerből, műszaki cikkekből, könyvekből, játékokból is ilyenkor fogy a legtöbb. Nem vétetlenül, hiszen rengeteg csillogó-villogó dekorelemmel kívánjuk feldíszíteni lakásunkat és a köztereket, közutakat. Az ajándéktáskák és díszes csomagolópapírok garmadája várja a vásárlót a boltokban, de a sütés-főzés is sok eldobható műanyagot és hulladékot generál a konyhákban.
Apró tettek eredményeként is óriási erőfeszítéseket tudunk tenni a környezetünk megóvása érdekében. Tegyük ezt a szeretet ünnepén is: készüljünk már most úgy a karácsonyra, hogy egy nagyon kicsivel többet időzünk az előkészületek megtervezésén. Hiszen a környezetünk védelme, a ki nem dobott, a meg nem vásárolt felesleges dolgok, az el nem pazarolt élelmiszer mind-mind a gondolatok szintjén megóvható értékek. Egy kis odafigyeléssel, apró változtatásokkal egy sokkal fenntarthatóbb állapotot lehet megteremteni. Karácsonykor is. A szeretet ünnepe sokféle tartalmat hordoz, de egyúttal példamutatásul szolgálhat a gyermekeink, környezetünk, munkahelyünk, településünk, a hazai csodálatos környezetünk és bolygónk megóvása vonatkozásában is.
A karácsony nem attól karácsony, hogy túlköltekezünk, az ünnepet követően pedig több zsák szeméttel gyarapítjuk és terheljük a Földet. Egy karácsonyfa nem attól lesz szép, hogy a legújabb díszekkel van feldíszítve, hanem attól, ha körbelengi a szeretet és a meghittség.

Pályázat célja
A pályázat célja a fentiek alapján nem más, mint, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosság követelményére az ünnepek közeledtével is. Ünnepelni ugyanis környezettudatosan, a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartva is lehet: a lelkes készülődés, a vásárlás, az ajándékok kiválasztás, csomagolása, a közös ünneplés, a főzés, díszítés öröme a különböző környezettudatossági szempontokkal is ötvözhető. A pályázatunk célja éppen ezért olyan kreatív ötletek megfogalmazása, amelyek megmutatják, hogy az ünnepek körüli teendők is telhetnek egy környezettudatos atmoszférában. Az alkotópályázaton azt várjuk a lelkes pályázóinktól, hogy mutassák be, milyen olyan ötletük van, amelyek az alábbi kategóriák bármelyikében környezetbarát, fenntartható, hulladékminimalizáló technikák, módszerek, megoldások alkalmazását ötvözi.

Pályázati kategóriák

  • Karácsonyfa állítás és díszítés környezettudatosan, fenntarthatóan;
  • Karácsonyi díszek, dekorációk környezetbarát technikával;
  • Ajándék, csomagolás környezettudatosan, fenntarthatóan;
  • Étel, ital, Sütés-főzés az élelmiszerpazarlás, a gazdaságosság és a fenntarthatóság jegyében;
  • Közutak, közterek díszítése
    • környezetbarát, fenntartható technológiák karácsonykor is.

Pályázati feltételek
A pályázatra célcsoport megkötése nélkül, bárki küldhet be pályaművet.
A pályázaton egy pályázó több pályamunkával is részt vehet.
A pályázatra a megjelölt kategóriákban várunk kreatív ötleteket, melyeket 1000-2500 karakter terjedelemben kérünk kifejteni.
Az elbírálásnál előnyt jelent, hogy ha az ötletek mellé a fenntartható karácsonyi előkészületekről képi (fotó, maximum 3 perces kisvideó) dokumentáció is készül.

A pályázat benyújtásának módja
A pályázati kiírás mellékletében szereplő pályázati adatlapot valamint nyilatkozatot kitöltve, aláírva, szkennelve a pályázathoz szükséges csatolni.

Az alkotásokat a pályázatkezelő részére e-mailben a fenntarthatosag@emi.hu címre kérjük megküldeni.

Letölthető dokumentum

Pályázati kiírás

A pályázat beküldésének határideje: 2020. december 20. (vasárnap)

A pályázatokat a Dr. habil. Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár által felkért bizottság értékeli. A bírálóbizottság fenntartja a jogot, hogy – a pályaművek minőségére figyelemmel – egyes helyezéseket ne ítéljen oda vagy több helyezettet javasoljon díjazásra.

Díjazás
A pályázat díjazása kategóriánként:
I. helyezett: 50.000 Ft értékű vásárlási utalvány
II. helyezett: 35.000 Ft értékű vásárlási utalvány
III. helyezett: 25.000 Ft értékű vásárlási utalvány
A legjobb pályázatokat bemutatjuk a www. szelektalok.hu honlapon is.